Miért tabu, ha a férfi meddő?

2020. március 13.
Minden hetedik nemzőképes korú magyar házaspár meddő. Bár a férfiak pont annyira érintettek az okokban, mint a nők, a kivizsgálásokra – első körben legalábbis – mégis inkább csak kísérőként mennek el. Így volt ez annál a párnál is, akik elmesélték nekünk a történetüket.

„Nem tud teherbe esni… Lehet, hogy meddő szegény” – okoskodnak az ismerősök, akik szinte biztosra veszik, hogy a nőnél van valamilyen probléma, ha nem érkezik a várva várt gyermekáldás. A meddőség témája még mindig tabu, az érintettek a legritkább esetben beszélnek róla őszintén, még baráti körben is csak nagy ritkán. Az ismerősök, rokonok pedig találgatnak, és a legtöbb megbélyegzést a nők szenvedik el, miközben a legfrissebb szakmai kutatások szerint a sikertelen fogantatás okai fele-fele arányban oszlanak meg a férfiak és a nők között.

Nem csak egy kísérő

„Amikor az urak elkísérik a feleségeiket, hogy először őket vizsgáljuk ki – mondván biztos, hogy velük van a gond – azt szoktam mondani, hogy uram, önnek is van 60 százalék esélye arra, hogy a probléma hátterében ön áll. Ezt mindig komoly elcsöndesedés követi – meséli dr. Fülöp István meddőségi és endoszkópos specialista. – Az emberiség úgy van beprogramozva, hogy mivel a nő szül, csak nála lehet a gond. 100 kivizsgált párból mi 92-nek fogjuk tudni megmondani, hogy mi állhat a háttérben. Ebből 40 százalék férfi, és 40 százalék női eredetű probléma, 20 százalékban mindketten érintettek, és 5-8 százalékban fordul elő ismeretlen eredetű meddőség – magyarázza a szakember. –Javaslatom szerint 38 éves kor felett már hat hónap sikertelenség után indokolt felkeresni egy meddőségi szakintézetet. Mi a pár mindkét tagját vizsgáljuk, hiszen hozzánk is együtt érkeztek a problémával. Mindig hangsúlyozom, hogy nem a nőnek nincs gyereke, hanem kettőjüknek, azaz nekik nincs.”

Én már bizonyítottam

A negyvenes éveiben járó Andrásnak az első házasságából van már két csodás gyereke, ezért benne még kevésbé merült fel, hogy miatta nem jön össze a baba. Kétéves próbálkozás után inkább csak formalitásból és kedvességből kísérte el a feleségét egy meddőségi klinikára. A rossz eredmény nemhogy váratlanul érte, hanem egyenesen sokkolta. „Az első gondolatom az volt: nem hiszem el, hogy nem tudok természetes módon gyereket nemzeni, ez az én gyengeségem. A második reakcióm viszont az volt, hogy nem lesz gond, léteznek hatékony terápiák. És bíztam az orvosunkban is.”

 

Fotó: Getty Images