2020-tól kedvező fordulatok a meddőségkezelésben?

2020. január 04.
Jó hír a meddőséggel küzdő pároknak, hogy a meddőségkezelésben jelenleg is finanszírozott gyógyszerek, beavatkozások január 1-től ingyenessé váltak. A tervek szerint ugyanakkor nőni fog az állami fenntartású meddőségkezelési centrumok száma is.

Nő az állami fenntartású meddőségkezelési centrumok száma, ingyenessé válik a meddőségi diagnosztika és a meddőségkezelésben használt gyógyszerek is – közölte az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy a cél a jelenlegi helyzet több fronton való javítása, a meddőség kezelésének támogatása és egységesítése. Nézzük, mindez mit is jelent a gyakorlatban.

„A férfiak és a nők meddőségi diagnosztikájának teljes költségét átvállalja a kormány 2020. július 1-jétől, a gyógyszeres kezeléseket pedig már januártól 100 százalékban támogatják” – ígérte a miniszter, hozzátéve, hogy ez azokra a gyógyszerekre is érvényes lesz, amelyek esetében eddig valamennyi önrészt kellett fizetniük az érintetteknek.

Kitért arra is, hogy bár nem közismert, de a meddőség oka 50 százalékban a nőknél, 50 százalékban a férfiaknál alakul ki, ezért a kezelésére komplex programra van szükség. Ennek lényeges eleme a diagnosztika, amelynek során azt vizsgálják, hogy fennáll-e a meddőség, és ha igen, akkor milyen további terápiás lehetőségek vannak.
A tervek szerint 10,5 milliárd forintot fordítanak arra, hogy létrejöjjön egy egységes, meddőséggel foglalkozó ellátórendszer. A Nemzeti Humán Reprodukciós Intézet az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő bázisán jött létre 2019. október 1-jén.

Országos hatáskör

Az intézetnek országos a hatásköre, vagyis ez azt jelenti, hogy ennek a kérdéskörnek az epidemiológiai, módszertani, szervezési, tudományos és oktatási központja. Feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a szakhatóságokkal, valamint összehangolja és szakmailag irányítsa a meddőségi központok hálózati tevékenységét. A budapesti állami fenntartású meddőségkezelési intézetek mellett Győrben, Tapolcán, Pécsen, Szegeden, Kaposváron és Debrecenben is vannak állami centrumok.

A támogatás kiterjed majd a diagnosztikus tevékenységek mellett a terápiás lehetőségek bővítésére is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a férfiak és a nők meddőségi diagnosztikájának és gyógyszeres kezelésének is a teljes költségét támogatják.

Fontos részlet, hogy január 1-jétől a közfinanszírozott intézmények számára nincs teljesítményvolumen-korlát a beültetésekre, ez az intézkedés a minisztérium szándéka szerint ahhoz járul hozzá, hogy akár esetleges igénynövekedés esetén is várakozás nélkül lehessen igénybe venni a közfinanszírozott meddőségkezelési programokat.

Magyarországon 150 ezerre tehető a meddő párok száma, jelentős populációról van szó, de ez nemcsak Magyarországon, hanem világszerte tapasztalható jelenség.

Forrás: MTI

Fotó: Getty Images