Karanténnapló Szicíliából: „lassan megáll a világ”

2020. március 26.
Hogy milyen az élet Olaszországban a koronavírus-járvány idején? Mennyire szigorúak a szabályok a házi karanténban, és hogyan lehet ezt a legkevésbé sem rózsás helyzetet humorral kezelni? A válaszokat a Szicíliában élő Szente Veres Adrienn hozza el nektek, aki hetente kétszer jelentkező karanténnaplójával próbál meg mosolyt csalni olvasói arcára.

4. nap: Jobban tetszik a gondolat, hogy ez az időszak a Föld ünnepe

Sziasztok! Ha követjük a híreket, azt tapasztaljuk, hogy lassan megáll a világ. Megpihen a Föld. Az olaszok ezt balkonon történő közös énekléssel, online koktélozással próbáljak feldobni. Nekem is sokkal jobban tetszik a gondolat, hogy ez az időszak a Föld ünnepe, és nem pedig a koronavírusos periódus. Én is próbálom humorral és pozitív gondolkodással feldobni a napjaimat, és ha sikerül titeket picit megmosolyogtatni, az nekem külön öröm.

karantennaplo-szicilia

Szicíliában is szinte minden városban van közös éneklés a balkonon, csak itt klasszikus hangszereket visznek ki a teraszra. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy függőleges szimfonikus zenekart: a másodikon vannak a vonósok, az elsőn a karmester, a pincében pedig a maffia ülésezik. Ők az ütős hangszer.
Az egyik olasz városban egy örömzenélés alkalmával webkamera rögzítette, ahogy egy hölgy lemarad zenekari társaitól, és a teraszon elkezd piccolo fúvókat tisztogatni. Szegény! Biztos nem volt ideje eljárni a próbákra. Belegondoltam, hogy ez a teraszon történő közös zenélés mennyire működne Budapesten! Pistike kimegy reggel hatkor a Havanna lakótelepen a balkonra harsonázni. Nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy az akció valóban közös örömzenélésbe torkollna. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy nyelvész professzor kiváló tanulmányt írhatna a magyar nyelv sokszínűségéről.

Olvasd el a karanténnapló korábbi bejegyzését is!

Sokan váltottunk most home office-ra, azért ez is mennyivel jobban hangzik, mint a karantén. Van, aki ezt „smart workingnek” hívja. Értem én, de az első jelzőt azért én néhány esetben vitatnám. Ha stand-up anyagot kéne írnom, akkor biztos a home office-os fogorvossal kezdeném: végre lesz ideje, hogy a lakóparkban minden gyökeret megkezeljen. Vagy a baleseti helyszínelő, aki nap mint nap körbe rajzolja a családját, unalmában különféle műveleti terveket és helyzeteket demonstrálva. „Pistike! Ma te leszel a nyerges vontató! Orsika meg az úton balról jobb irányba áthaladó őzcsorda.” Jómagam is home office-os vagyok. Végre lesz időm az éves mérleget elkészíteni! Ez még az előző évi. Ami jó ebben az otthoni munkában, hogy lassan tudományosan is be tudom bizonyítani, hogy az excel táblák ugyanúgy, mint a növények, éreznek. Legalább is, ha én ülök a gép elé. El kell fogadnom, hogy kvantumfizikai szinten blokkolom a matematika világát. Ez már a reálgimnáziumban is kiderült, mikor is nem voltam képes paralelepipedont forgatni az X-tengely körül. Mondjuk ez önmagában is veszélyesen hangzik. Egyébként körülbelül egy hete tudtam meg, hogy a rettegett paralelepipedon nem más, mint a csonka gúla.

Szente Veres Adrienn és családja hét éve él már Szicíliában, a férjével, Gáborral mindketten a turizmusban dolgoznak, kisfiúk Benedek pedig már kint kezdte az iskolát. Az olaszországi koronavírus-járvány Adriennék életét is fenekestül felforgatta, a családnak házi karanténba kellett vonulnia, és be kell tartania a rájuk rótt szigorú szabályokat. Karanténnaplóját elsősorban saját maga szórakoztatására kezdte el a Facebookon írni, pozitív hozzáállása és humoros bejegyzései azonban hamar felkeltették az emberek figyelmét.

Remélem, hamar kitalálunk a világ labirintusából, és újra visszakapjuk a szabadságunkat. Újra határok nélkül utazhatunk. Legyen szép napotok!

Adrienn karanténnaplóját a Facebookon is követheted!

Olvass tovább!