Mit tehetsz a közösségedért a koronavírus-járvány idején?

2020. március 22.
Az élet, amit eddig ismertünk, az elmúlt hetekben tagadhatatlanul megváltozott. Teljesen természetesen, ha ez a változás és a vele járó bizonytalanság a legtöbb emberből aggodalmat vált ki – ám még ebben a nehéz időben is fontos (sőt, talán ilyenkor igazán fontos), hogy humánusak és empatikus legyünk egymással. A következőkben olyan tippeket adunk, amelyekkel biztonságosan, saját egészségünk kockáztatása nélkül is segíthetünk a közösségünknek.

Adj vért!

Az Országos Vérellátó Szolgálat nem rég egy közleményben hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a közösségi oldalakon elterjedt álhírekkel ellentétben, a koronavírus vérátömlesztéssel nem fertőz. Mint írják, a koronavírus – ahogy az élet minden más területére – a vérellátásra is veszélyt jelent. A veszély azonban nem abban áll, hogy a koronavírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. A koronavírus ugyanis egy cseppfertőzéssel terjedő betegség, tehát a vérünknek nem sok köze van hozzá. A koronavírus legnagyobb veszélye valójában az, hogy a betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vérek levétele.

Az OVSZ-nek a járvány ideje alatt is szüksége van a vérkészítményekre, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz, például a gyermekgyógyászat, a szülészet, a szívsebészet, az onkológia, a hematológia és transzplantációs területen. Ha tehát valami igazán fontosat szeretnél tenni az emberekét – és megfelelsz a feltételeknek  –, akkor irány vért adni! A véradások pontos címéről és időpontjáról itt tájékozódhatsz.

Segíts az időseknek!

koronavirus-bevasarlas

Mostanra már te is biztosan tisztában vagy vele, hogy a koronavírus a legnagyobb veszélyt az idősebb, 60 év feletti korosztályra jelenti, tehát nagyon fontos lenne, hogy ez a generáció minél kevesebbszer hagyja el az otthonát. Persze tudjuk jól, hogy ezt könnyebb mondani, mint csinálni. Sajnos nagyon sok idős ember él egyedül, sokan vannak, akiknek a családja, gyerekei a mindennapokban nem tudnak segítséget nyújtani, így hát ezek az idősek gyakorlatilag rá vannak kényszerítve, hogy kilépjenek az utcára, hogy boltba vagy éppen gyógyszertárba menjenek. Erre a problémára jelenthet megoldást a bevásárló közösségek szerveződése. A Facebookon keresgélve már most találhatunk ilyen csoportokat, szerveződéseket, de ha a városodban, vagy akár a lakóparkban, ahol élsz nincs még ilyen, akkor ne habozz! Fogj össze a szomszédaiddal, vagy a közeledben élő emberekkel, vegyétek fel a kapcsolatot a közeletekben élő idősekkel, és segítsetek nekik elintézni a mindennapos dolgaikat. Persze ilyenkor is figyeljetek arra, hogy ha lehet, személyesen ne érintkezzetek egymással.

Ezt olvastad már?

Támogasd a helyi vendéglátósokat!

A koronavírus nemcsak az emberek egészségre, hanem a megélhetésére is rányomja a bélyegét. Bár az éttermek, kávézók délután 3-ig nyitva lehetnek, értelemszerűen a jelenlegi helyzetben nem tolakszanak az emberek a vendéglátóhelyeken. És ez természetesen így van jól, a járvány megállítása miatt fontos, hogy tartózkodjunk a társas érintkezéstől – ez azonban nem jelenti azt, hogy alternatív módon ne támogathatnánk például a kedvenc éttermünket. Nagyon sok hely – olyan is, ahol eddig nem volt rá lehetőség – ráerősített az online rendelésre és a házhoz szállításra, míg vannak olyanok is, ahol ajándékutalványok árusításával próbálnak bevételhez jutni. Amennyiben tehát a pénztárcád is engedi, egy-egy napon főzés helyett rendeld inkább házhoz a vacsorát, és nézz utána, hogy milyen egyéb módon tudnád támogatni kedvenc vendéglátósaid működését.

Olvass tovább!