A családon belüli erőszak áldozatainak veszélyt jelenthet a karantén

2020. március 21.
Nem is kérdés, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozására az otthonmaradás a leghatékonyabb eszköz, ugyanígy pedig az iskolák bezárása és az önkéntes karantén is fontos intézkedések a fertőzés lassítása szempontjából. Sajnos azonban sokak számára az „otthon” közel sem biztonságos hely.

A koronavírus kapcsán számos biztonsági intézkedés lépett életbe világszerte. Többek között javasolt kerülni a tömegközlekedést és a tömeget; ha tehetjük, maradjunk a lakásunkban, dolgozzunk otthonról. A hétfőtől érvénybe lépett országos iskolabezárás pedig a szülőket is kész helyzet elé állította: így vagy úgy, meg kell oldaniuk a gyerekfelügyeletet. Ezek az intézkedések a vírus terjedésének mérséklése miatt fontosak. Ugyanakkor a családon belüli erőszak áldozatai számára komoly veszélyhelyzetet jelentenek – hívja fel a közvélemény figyelmét a NANE és Patent Egyesület.


Kínában a koronavírus megjelenését követő izolációval párhuzamosan, az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt a családon belüli és párkapcsolati erőszakkal összefüggő esetek száma. Az ország nyugati részén található Jianli-megye rendőrkapitányságára januárban kétszer annyi bejelentés érkezett, mint tavaly ilyenkor, februárban pedig 162 segélykérő¹ hívás érkezett családon belüli erőszakról – háromszorosa annak, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Nemcsak a vírus miatti bezártság, illetve a bántalmazóval való összezártság veszélyes az áldozatokra, hanem az azt követő gazdasági, társadalmi változások is. A családon belüli és párkapcsolati erőszak keretében a bántalmazó jellemzően igyekszik elszigetelni partnerét, csökkentve a baráti és családi kapcsolatok szorosságát, ellehetetlenítve a munkavállalását, ezzel növelve családja feletti kontrollját. Ez nemcsak a nőket érinti, de azokat a gyerekeket, fiatalokat is, akik kollégiumba menekültek az otthoni agresszió elől.

Olvastad már?

Amerikai kutatások szerint² a családon belüli erőszak előfordulása növekszik a természeti katasztrófák, például hurrikánok után. A kutatók szerint ez egyrészt az elszigeteltség bántalmazó általi kihasználásának, másrészt az intézményrendszerben (például bíróságok) bekövetkezett változásoknak, fennakadásoknak is köszönhető. A fennakadások miatt ugyanis a bántalmazók még kevésbé tartanak a felelősségre vonástól, miközben a már folyamatban lévő jogi ügyek is még tovább elhúzódnak. A magyar bíróságokon március 15-én elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet így jó eséllyel hátrányosan fogja érinteni a bántalmazott nőket.


Hosszú távon az is kérdéses, hogy a munkáltatók miként fognak reagálni a kialakult helyzetre. Az iskolabezárások és az egyenlőtlenül megosztott gondoskodási feladatok miatt sok családban az anya lesz az, akinek otthon kell maradnia a gyerekekkel, és akinek gondoskodnia kell a más okokból kiszolgáltatott (például idős, beteg) családtagokról is. Azokban a családokban, ahol az apa bántalmazó, az esetleges fizetés nélküli szabadság vagy elbocsátás tovább súlyosbítja majd az anyák gazdasági kiszolgáltatottságát.

A NANE és Patent Egyesület azt kéri, hogy a koronavírus elleni védekezés mellett fokozottan figyeljünk egymásra. Ha ismerünk olyan nőt, aki érintett, igyekezzünk fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsünk, amiben az érintett segítséget kér. Ne kezdjünk el tanácsokat adni, ne kritizáljuk. Mindemellett mi magunk is tájékozódjunk a nane.hu oldalon elérhető ingyenes kiadványok elolvasásával. A kifejezetten a segítők számára létrehozott edukációs anyag itt érhető el. A hatóságokat arra kérik az egyesületek szakértői, hogy legyenek tudatosak az előírásaik megalkotása során: biztosítsanak figyelmet az egyéb (erőszakból fakadó, nem járványügyi) egészségügyi kockázatokra is.

A NANE nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala továbbra is elérhető a 06-80-505-101 számon (H-K-CS-P 18–22 óra és Sze 12–14 óra között). A Patent Egyesület ingyenes jogsegély-vonala is hívható, szerdánként 16–18 óra, csütörtökönként 10–12 óra között, valamint a vírus miatt fennálló rendkívüli helyzet alatt pénteken 12–14 óra között is a 06-70-220-2505 mobilszámon, illetve e-mailen is elérhetők a szakértők a jog@patent.org.hu címen.

Olvastad már?

Fotó: Csoszó Gabriella

[1] forrás: www.sixthtone.com/news/1005253/domestic-violence-cases-surge-during-covid-19-epidemic
[2] forrás: www.liebertpub.com/doi/10.1089/vio.2017.0077


Kapcsolódó