Várandós vagyok, és pozitív lett a koronavírustesztem

2020. március 27.
Járvány idején babát várni nagyon stresszes élethelyzet. Josephine, a 40 éves francia kismama nemrég kapta a kezébe a koronavírus tesztjének eredményét, ami pozitív lett. Szerencsére ő is és a babája is jól vannak. A francia Marie Claire szerkesztőségének elküldte a történetét, amivel szeretné megnyugtatni a kismamákat: nincs ok a pánikra.

Mindenki fél, hogy elkapja a vírust, a várandós kismamák duplán aggódnak: magukért és a pocakjukban lévő babájukért. Tartanak attól, hogy megfertőződnek, és a vírus megtámadhatja a babájukat is, esetleg idő előtt beindíthatja a szülést, vagy hatására szövődmények alakulhatnak ki a születendő gyereknél.

Josephine 40 évesen várja az első babáját, nagyon örül neki, hogy végre összejött a gyerek. Nyolc hónapos terhesen szembesült a ténnyel, hogy a koronavírus őt is megfertőzte.

„Teljesen elvesztettem a szagló- és ízérzékemet”

„Múlt szombaton felhívtam a körzeti orvosomat, mert már egy hete nem éreztem jól magam. Olyan érzésem volt, mintha csúnyán megfáztam volna. Ami furcsának tűnt, az az volt, hogy egyáltalán nem éreztem a szagokat és az ízeket. Amikor megtudtam, hogy ez is a koronavírusra jellemző tünet, megmondom őszintén, nagyon megijedtem. Az orvosom azt javasolta, hogy mindenképpen kérjek szűrővizsgálatot, a várandóságom és a tünetek nyomós okot adnak erre. Elmentem a közelünkben lévő kórház sürgősségi központjába, ahol először alaposan megvizsgáltak engem és a babámat is, szerencsére semmi bajunk sincs. Utána levették a mintát a teszthez. Naivan azt hittem, hogy ezek után hazamehetekn és otthon várhatom meg a teszt eredményét, de nem így lett. Óvatosságból megfigyelésre bent tartottak, hátha más tünetek is megjelennek rajtam vagy a babámon. Vasárnapra lett meg a pozitív eredmény.

Munkámból kifolyólag sokat voltam gyerekekkel, mivel nincs autóm, minden nap tömegközlekedtem. Bármennyire is igyekeztem odafigyelni, a lelkem mélyén éreztem, hogy el fogom kapni a vírust, abban reménykedtem, hogy otthoni karanténban vészelhetem át a gyógyulás időszakát. Most a szülészeti osztályon fekszem egyedül, elkülönítve egy szobában, az ápoló személyzet folyamatosan figyel rám. Látogatókat nem fogadhatok, a közösségi média segítségével tudom tartani a kapcsolatot az ismerőseimmel. Biztonságban érzem magam, az egyedüli félelmem most csak az, hogy sokkal súlyosabb betegektől veszem el az amúgy is túlterhelt ápolók figyelmét, energiáját. Úgy gondolom, szerencsés vagyok, hogy most kerültem koronavírussal kórházba, Franciaországban még viszonylag kevés várandós nőről derült eddig ki, hogy fertőzött, van még hely a szülészeti osztályokon.

Olvastad már?

Mind az orvosok, mind az ápolók itt a szülészeten nagyon bizakodóak a fertőzött várandós nőkkel kapcsolatban, szerintük nagyon kicsi az esélye annak, hogy a placenta megfertőződhet.

Nem lehetünk elég hálásak az orvosoknak, ápolóknak a munkájukért. A kórházon ajtajain túlról el sem tudjuk képzelni, mennyi extra feladatot jelent nekik a maguk és a környezet folyamatos fertőtlenítése, a védekezés, az odafigyelés.

Az ápolónők elmondták, mennyire jólesik nekik hallgatni a egészségügyi dolgozók ünneplésére megszervezett hangos, esti tapsolást az erkélyeken. Rengeteg erőt ad nekik a folytatáshoz. Ugyanakkor borzasztó dühösek azokra az emberekre, akik nem veszik komolyan a helyzetet, és kint vannak az utcákon. Ha szeretnénk segíteni nekik, arra kérnek mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat, így talán kevesebb ember kerül majd be a kórházakba, és nekik is kevesebb munkájuk lesz.

Forrás: Marie Claire France 
Fotó: Getty Images

Olvass tovább!