Miniházban lakni – az egyszerű, ökotudatos életforma

2020. április 21.
Mert lehet komfortos körülmények között úgy élni, hogy közben minimális hatással vagyunk csak a környezetünkre.

A tiny house movement, azaz a miniházmozgalom jóval többről szól, mint a kisméretű lakhelyek méltatása – környezettudatos életmód, önkéntes egyszerűség, kreatív tértervezés egybegyúrva. A kilencvenes évek végén kapott szárnyra Amerikában, ma már világszerte ismerik a kis, 18-30 négyzetméteres, gyakran utánfutón vagy kerekeken szállítható mobilházakat. A Marie Claire májusi-júniusi számába Balázs Laura írt a mozgalomról, cikkében többen is megszólalnak, mesélnek a házak előnyeiről – és további előnyeiről.

A letisztult és egyszerű élet volt az egyik fő szempont egy fiatal német pár, Veronika és Jonas számára. Könnyen átálltak erre az életmódra, mivel korábban három évig biciklivel járták a világot. Azt mondják, azért szeretik többek között a tiny house-t, mert nem akarják, hogy az egész életünk a munkáról szóljon – szeretnének időt tölteni a barátaikkal, a családjukkal, utazni, egy szóval élni.

Az amerikai Jennifer Fuist számára a miniházba költözés óriási váltás volt a korábbi életstílusához képest, mivel régebben folyton garázsvásárokra, kiárusításokra járt, mindenfélét összevásárolt. Egy idő után annyira ellepték már a cuccok, hogy a takarításnak sem bírt nekiállni, és depressziós lett. Amikor rájött, hogy a holmijai uralkodnak felette, elhatározta, hogy minimalista életstílusra vált, és így költözött miniházba.

Szerepel még a cikkben egy Szlovákiában élő pár is, akik szerint miniházban élni felér egy párkapcsolati tréninggel, és akik mesélnek nekünk a több funkciójú tárgyakról, a mindössze fél órát igénybe vevő nagytakarításról, a napelemekről és a szűrt esővízről is. Végül olvashatunk a magyar Mini Ház Közösségről és a szintén magyarországi Hello Wood csapatáról, akik évek óta foglalkoznak kisházak tervezésével, építésével.

Fotó: Bujovszky Tamás

A májusi–júniusi Marie Claire-t már digitálisan is elérheted!