Városban, zöldben: dzsungelesítsük a lakást tavaszra!

2020. február 20.
Ahogy Csíkszentmihályi Mihály megfogalmazta: „a flow-élmény, amely során elmerülünk és teljesen feloldódunk valamilyen tevékenységben”. Igen, talán ezért is keressük sokan azokat az alkalmakat, amelyeknél nemcsak a létrehozott produktum ad örömet, hanem maga a folyamat is. A városi életünkben ráadásul a zöld, természetközeli cselekvés fokozottan befolyásolja a pozitív érzéseinket!

Ezúttal néhány inspirációt hoztam olyan igazi, belemerülős zöld tevékenységhez, amelyek amellett, hogy feltöltenek bennünket, maradandó örömet is adnak.

1. Kezdőknek: a legigénytelenebb növényekkel próbálkozzunk

A beltéri növények gondozása sokak számára nehéz feladat. Pedig nem szükséges hozzá komoly kertésztudomány sem, számos olyan növény van, amely nagyon kevés törődést igényel, mégis sokáig pompázik a lakásunkban. Ilyen például az agglegénypálma vagy a pozsgafa. Időnként át kell ültetni őket, a sérült leveleket eltávolítani, de körülbelül ennyi az igényük. Ha pedig szeretnénk valamilyen kreatív tevékenységet is párosítani a nevelgetésükhöz, próbáljuk meg szaporítani őket.

2. A varázsszó: tillandsia

Ismeritek a tillandsiákat? Ők igazán különleges növények, amelyek szuper egyedi dekorációk lehetnek a lakásunkban. Azoknak is ajánlható, akik nem szeretnének, vagy soha nem kertészkedtek, mivel a tillandsia (más néven: szakállbromélia) nem igényel hagyományos gondozást. Elég, ha hetente 5-10 percig vízben áztatjuk, és miután megszáradt, visszakerülhet a helyére. De választhatjuk a permetezést is, nyáron naponta, télen elég ritkábban. Időnként akár egész más helyzetbe hozhatjuk őket. Illeszthettük fémkarikára, elhelyezhetjük fakeretben, vagy fagallyakra –kedvünk, hangulatunk szerint.

3.  Mutatós gumósok

Igen egyszerű, de igazi kreatív tevékenység, ha például kedvenc gumósainkat, egynyári növényeket vagy kis zöldeket helyzetbe hozunk. Ilyenkor csak nézzünk körbe a lakásunkban, és egy éppen kedvünkre való mécsestartóba, bögrébe, maradék zacskóval kibélelt dobozkába ültessük bele ezeket. Akár többet is. Az asztalon, polcon alakítsunk ki egy kis enteriőrt nekik.

4. Kössük csokorba

Ha pedig valami igazán virágosat szeretnénk, szerezzünk be néhány szálas virágot, és kössük csokorba! Sétáljunk egyet, és keressünk hozzá lehulló gallyakat, fűszálakat, borostyánt, ami éppen megteszik. (Inspirációért a Pinterest is nagyon jól jöhet.)

5. Készítsünk saját floráriumot

Kreatív kellékek üzleteiben kaphatók számos formában és méretben üvegedények, poharak. De a legjobb, ha egy kiüresedett nagy befőttesüveget használunk a saját floráriumunk kiépítéséhez. Egy kis keresgéléssel számos verziót találunk, de a legegyszerűbb változathoz nem kell más, mint némi kavics, virágföld és egy kis moha.

6. Dobjuk fel a kaspókat

Ha van cserepes növényünk, készítsünk neki egyedi kaspót. Akrilfestékkel fessük újra a már megunt darabokat, madzaggal tekerjük körbe őket, esetleg díszítsük papírmasé technikával. Vízálló, erős ragasztóval dekorálhatjuk mozaikdarabokkal, faágakkal, kavicsokkal, kagylókkal, száraz virágszirmokkal is a különböző kaspóinkat.

7. Szuper workshopok

Persze ezeket a tevékenységeket csinálhatjuk szakemberek által szervezett workshopokon, csoportosan is, így egy közös kreatív folyamat részeként lesz részünk a flow hangulatban. RisoPlant, bublab, Bloom flowers and design Budapest, Flowerpower – csak néhány menő és kreatív csapat, amelyek workshopjaira érdemes jelentkezni idén tavasszal.

Fotó: bublab, RidoPlant, kiskertpiac – Bodnár Zsófia, Pinterest

A sorozat korábbi részeit ITT tudod megnézni!