Magyar építésztábor Argentínában

2020. április 02.
A magyar építész stúdió kreatív installációival Budapest utcáin is találkozhattunk már, 2017 óta azonban Dél-Amerikában is alkotnak.

Negyedszer rendezte meg a közösségifa-installációiról ismert budapesti építész stúdió, a Hello Wood az alkotótáborát a tengerentúlon, a Buenos Airestől 160 kilométerre fekvő Ceibasban. Az évek során neves nemzetközi építészekkel együtt dolgozó Hello Wood 10 éve indított alkotótábort a Balaton-felvidéken, amely 2017-ben vált exportcikké.

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy magyarországi projekt kezdeményezőiként nemzetközi közegben terjeszthetjük tudásunkat, tapasztalatainkat, másoknak inspirációt nyújtva. Nagy szó, hogy évről-évre a Lollapalooza Argentina fesztivált is megjárják a tábor alkotásai, így több tízezer ember láthatja testközelből az installációkat” – számol be az egyik alapító, Ráday Dávid.

Az építészképzések sajátossága, hogy a hallgatók nem – vagy csak elvétve – vesznek részt valós építési feladatokban, ezt az űrt hivatott pótolni a program, ahol az egyetemisták nemcsak az intenzív közösségi élményt, hanem a kézzel építés élményét is megtapasztalhatják. Idén 11 installáció készült az Argentínából, Brazíliából, Hollandiából, Paraguayból és Uruguayból érkező oktatók vezetésével az idilli, pálmafákkal szegélyezett birtokon. A dél-amerikai alkotófesztivál helyi partnerek szervezésében valósult meg a magyar iroda koordinálásával.

Fotók: HelloWood