Ezzel az apák napi képeslappal rászoruló gyerekeken segíthetsz

2020. június 20.
Világszerte más-más időpontban, de sokfelé szentelnek ünnepnapot az édesapáknak. Magyarországon minden évben június harmadik vasárnapja az apáké, a nagypapáké, így idén június 21-én köszönthetjük őket. Az UNICEF erre az alkalomra készített képeslapjával nemcsak a szeretetünket és hálánkat fejezhetjük ki feléjük, hanem egyúttal rászoruló gyermekeket is támogathatunk.

Ma már bizonyított tény, hogy az apák szerepvállalása a terhesség időszakában, a szülés közben és közvetlenül azután megalapozza gyermekük iránti elköteleződésüket, erősíti felelősségérzetüket. A születést követő 1000 nap különösen kritikus időszak a baba életében, hiszen ekkor teremtődnek meg az optimális egészség, a növekedés és az idegrendszeri fejlődés alapjai. Ebben a periódusban nagyon sokat számít, ha az apák tevékenyen részt vesznek a kicsik mindennapjaiban, etetik őket, olvasnak nekik, játszanak, énekelnek vagy akár csak gyakran beszélgetnek velük.

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki szerint a gyermekekkel „felnőttek módjára”, gügyögés nélkül kell beszélni, pedig a magas hangon ejtett, elnyújtott szavakkal, szóismétlésekkel és túlzott mimikával történő kommunikációnak nagy szerepe van a babák beszédfejlődésében, stimulálja a gyermek agyát, valamint segít a szorosabb kapcsolat kialakításában is. A legtöbben automatikusan úgynevezett dajkanyelvre váltunk, ha meglátunk egy kisbabát, azonban ez nem mindenkinek jön természetesen. Az alábbi videóban néhány apuka első próbálkozása látható:

Kisgyermekkorban egy érzelmileg támogató, figyelmes és gondoskodó apa aktív jelenléte tehát életre szóló előnyöket jelenthet. Éppen ezért fontos megemlékezni róla, hogy az apa az egyik legfontosabb ember a gyermek életében.

Apák napján megragadhatjuk az alkalmat, hogy megköszönjük apukánknak, nagypapánknak a gondoskodást, a törődést, a belénk vetett hitet. Az UNICEF üdvözlőlapjával emellett azoknak is segíthetünk, akik nehéz körülmények között, gyakran családjuktól elszakítva töltik ezt az ünnepet. A képeslapot mindössze néhány kattintással meg lehet rendelni. A feladónak csak ki kell választania az egyszeri támogatás összegét, beírnia a megajándékozni kívánt apukája vagy nagypapája nevét és e-mail-címét, majd megfogalmaznia egy személyes üzenetet. Az adományozást követően rögtön megérkezik a visszajelzés, a kiválasztott pedig június 21-én, apák napján megkapja az egyedi képeslapot, és értesül arról, hogy gyermeke, unokája nemcsak rá, hanem a világ legnehezebb sorsú gyerekeire is gondolt.

Apák napi képeslapot ITT lehet küldeni!

Olvastad már?