Donald Trump már bejelentette a győzelmét

2020. november 04.
Az Egyesült Államok magyar idő szerint tegnap este 10 óra óta választási lázban ég, ám a végleges eredményre még mindig jó néhány órát, sőt akár napokat is várni kell majd. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy az állás sokkal szorosabban fog alakulni, mint azt a közvélemény-kutatások alapján várhattuk.

Hiába kampányoltak a sztárok már hetek, sőt hónapok óta a demokrata Joe Bidennek, a jelenlegi állás szerint nagy rá az esély, hogy Donald Trump duplázni tudjon, és 2016 után ismét elnyerje az elnöki széket. Ebben a percben Joe Bidennek 220 elektori szavazata van, míg Donald Trumpnak 213. A győzelem eléréséhez az egyik félnek 270 elektori szavazatot kell összegyűjtenie.

elnok-valasztas-usa

Halványulnak Joe Biden esélyei

A közvélemény-kutatások és előrejelzések ellenére Joe Biden jelenlegi esélyei nem túl fényesek. Trump be tudta húzni az olyan fontosnak számító államokat, mint Floridát, Ohiót, Texast, de a jelen állás szerint vezet Pennsylvaniában,  Michiganben és Wisconsinban is. A szakértők szerint ezen az utóbbi három államon, azaz a Nagy-tavak partvidékén múlhat az egész választás.

Ezt olvastad már?

És bár a végleges eredményre még órákat, akár napokat is várni kell, Trump néhány órája előbb Twitteren, aztán személyesen is bejelentette a győzelmét. Twitter posztjában egyébként először még csalással vádolta meg a demokratákat, rá néhány percre aztán kiírta azt is, hogy „big WIN”.

Nem sokkal később személyesen is beszédet mondott a Fehér Házban, ahol megköszönte az amerikai emberek támogatását, és felsorolta azokat államokat, ahol győzni tudtak – de a sorban olyan államokban is győztesnek hirdette ki magát, (például Pennsylvaniában vagy Georgiában) ahol nem is volt még hivatalos eredmény.

Miután bejelentette a nem hivatalos győzelmét azt is kifejtette, hogy szerinte éppen egy hatalmas csalás történik az amerikai emberekkel szemben, ami miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fog fordulni, hogy ott támadják meg a választás eredményét…

Mikor lesz végleges eredmény?

A koronavírus-járvány miatt rekord számú levélszavazatot adtak le idén az amerikaiak, ezek összeszámolása pedig akár napokig is tarthat, ami azt jelenti, hogy jó ideig még nem várható biztos eredmény. Az egyik fontos állanak számító Michiganben például a szakértők szerint akár péntekig is elhúzódhat a folyamat és ugyanígy a választást minden bizonnyal eldöntő Pennsylvania államban is csak péntekre várható az eredmény.

Bár az elnökválasztásnak az eredményére még várni kell, az már most szinte teljesen biztos, hogy a Szenátust a republikánusok meg tudják tartani.

Olvass tovább!

Fotó: Profi media, CNN