A férfi, aki bejön nekünk: Nagy Ádám youtuber

2020. november 16.
Rovatunkban olyan férfiakkal beszélgetünk, akikre tehetségük, kreativitásuk, szakmai eredményeik kapcsán figyeltünk fel. Kíváncsiak vagyunk, kik vannak a sikerek mögött, mi a történetük, és merre tartanak. Ismerjétek meg ezúttal Nagy Ádámot, a Fókuszcsoport YouTube-csatorna kitalálóját.

Üdítő (és elgondolkodtató) YouTube-csatornára bukkantunk a videomegosztó oldal végtelen kínálatában. Nagy Ádám január óta készít véleményvideókat hazai youtuberek tartalmairól – kíméletlen őszinteséggel, építő jelleggel. A Fókuszcsoportról, a videózásról és az utálkozó kommentekről is beszélgettünk vele.

A mai videó témája megvan már?

Mostanában már nem tudom tartani, hogy minden hétköznap legyen videó, mert bár most is van a fejemben egy téma, egy reklámfilmet kéne először megvágnom. De talán hajnalra összejön mindkettő.

Milyen szempontok alapján választod ki, hogy melyik videóról mondasz kritikát?

Eleinte a YouTube Felkapott szekciójából dolgoztam, de ma már inkább olyanokat választok, amelyek érdekes témát vetnek fel. Gyakran jönnek ajánlások is, és ha van köztük olyan, ami megihlet, azt megnézem. Egyébként meg folyamatosan figyelem, hogy mi van a levegőben.

Mondhatjuk azt, hogy youtuber vagy? Nem szitokszó már ez is, mint az influenszer vagy a celeb?

Persze, mondhatjuk. Lehet, hogy itthon nincs olyan jó csengése, mint külföldön, de aki a YouTube-ra rendszeresen tartalmat gyárt, az youtuber. Ez egy gyűjtőfogalom, vannak közöttük jobbak és rosszabbak is.

Civilben vágó és operatőr vagy. Miket csinálsz?

Ma már szabadúszó vagyok, de sokáig dolgoztam reklámügynökségnél. Főleg online tartalmakat vágtam, illetve olyan pre-roll hirdetéseket, amiket most az én videóim előtt is feldob a YouTube.

Mindig is a filmezés, videózás foglalkoztatott?

Igen, de végzettségem szerint közgazdász vagyok, gazdálkodási és menedzsment szakon végeztem a BME-n – nem is olyan régen, mert nagyon-nagyon sokáig húztam az államvizsgát. Ez egy jolly joker szak, mindenre jó, és még a szülőket, nagyszülőket is megnyugtatja, hogy van diplomám.

A csatornádon mindig kitértsz az éppen górcső alá vett videó kép- és hangminőségre is. Egy YouTube-videónak szerinted annyira tökéletesnek kell lennie, mint egy klipnek vagy reklámfilmnek? Elvégre a bloggerek sem újságírói minőségben írják a bejegyzéseiket…

Nem kell minden videónak csúcsminőségűnek lenni, nem azt várom el, hogy többmilliós felszereléssel rendelkezzenek a youtuberek. Azt vizsgálom, hogy ahhoz képest, ami az adott videósnak a rendelkezésére áll, min javíthatna. Próbálok rávilágítani, hogy mit tudna másképp csinálni anélkül, hogy pénzt kellene belefektetnie.

Egyáltalán elvárás a YouTube-felhasználók részéről a magas minőség?

Nem. Mindig meglepődöm, hogy azok, akik sosem gyártottak videókat, mennyire nem érzik, ha valami nincs rendben.

Épp ezért kellene edukálni a YouTube-felhasználókat, nem?

Ezek olyan dolgok, amelyeket, ha kijavítasz, egy átlag néző azt nem tudja, mi változott, csak azt érzi, hogy jobb lett – mondjuk nem ordít a zene, miközben a beszédhang nagyon halk. A minőségi elvárások tartalom és videoszerkesztés tekintetében meg egész messzire elvezetnek…

Azt mondtad, bármilyen unalmas témából lehet érdekes videót csinálni.

Csomószor azt látom, hogy az itthoni youtuberek megúszós videókat csinálnak, ugyanaz a trend végigmegy a teljes magyar YouTube-on. Sok-sok olyan nagy név van, aki nem fektet elég időt, energiát, kreativitást a videóiba, nem akar különösebben egyedi lenni, és ez elszomorító. Bár talán ez a tendencia átalakulóban van amiatt, hogy egyre nő a nézők átlagéletkora, nem valószínű, hogy ők kíváncsiak lesznek a századik 24 órán át piros kaját ettem típusú videókra.

Bevallom, én néha szeretek semmitmondó videókat nézni.

Nem azzal van a baj, mert a semmitmondó videó is lehet egyedi, szórakoztató és igényes. És nem is biztos, hogy egy igazán jó, könnyed videó mögött látod, hogy mennyi munka van benne, mennyi ötletelés van mögötte. Éppen emiatt van az is, hogy sok youtuber úgy van vele, hogy amúgy is rengetegen kedvelik, elég az, ha csak leül a kamera elé, és majd beszél valamiről. Egy ideig a követők ezt elnézik, de hosszú távon nem jó taktika.

A Fókuszcsoport YouTube-csatornát január 2-án indítottad. Mi volt vele a célod?

Nagyon sok éve gyártok YouTube-videókat, ez a hobbim (a barátaimmal hat éve csináljuk a 6lépés YouTube-csatornát), ez a munkám. Be kellett látnom, hogy a 6lépésre egyre kevesebb ideje van mindenkinek, ezért ki akartam találni valami olyasmit, amit egyedül is csinálhatok, ki akartam próbálni magam egyszemélyes felállásban. Jó kihívásnak tűnt, hogy minden hétköznapra összerakok egy videót, a YouTube-kritika pedig alkalmas műfajnak tűnt az elképzelésemre. Persze a feltöltések gyakorisága és a koncepció is változott valamelyest útközben.

Nem volt benned népnevelő szándék?

Bele lehetne magyarázni, de nem volt. Nem is gondolom, hogy nagyon lehetne nevelni a felhasználókat, szerintem nem sok befolyásom van arra, hogy a trendek merre mennek – maximum reflektálni tudok rájuk.

De biztos bosszantott, hogy milyen videókkal van tele a YouTube.

Persze, hiszen láttam a jó külföldi példákat, tisztában voltam vele, hogy itthon is lehetne jobb irányba menni. Ahogy frusztrál az is, hogy az igazán ötletes, színvonalas videókon általában kevesebb megtekintés van, mint az igénytelenebbeken, de belátom, hogy mesterségesen ezt nem lehet megváltoztatni. És érthető az is, hogy amikor az emberek leülnek videókat nézni, akkor előbb kattintanak a lazább tartalomra, és ezt nem is lehet csak a látogatókra kenni, ők abból válogatnak, ami van. Ahelyett, hogy nyavajgunk, hogy miért nem néznek meg a YouTube-on egy egyórás dokumentumfilmet valamilyen nyomasztó témáról, meg kellene találnunk a módját, hogyan lehetne ezt emészthetőbbé tenni mindenki számára. Az én célom az olyan szórakoztató videók gyártása, amelyekben van pár értékes gondolat is.

Már több mint 80 ezer feliratkozója van a csatornádnak, milyen terveid vannak?

Nincsenek különösebb terveim. Néha úgy érzem, hogy csak sodródom az árral. Nem tudom, meddig lehet ezt csinálni, de nem is gondolom, hogy örökké fogom.

Ennyi feliratkozóval pedig már a felelősség terhét is érezheted.

Persze, de felelősség amúgy is mindig van: ha valamit kiteszel a netre, az bárhol bármikor előbukkanhat, ezért kell átgondolni minden videó témáját. Viszont nem szabad rástresszelni arra, hogy mennyien néznek, mert akkor belekerülhetsz egy olyan csapdába, hogy már nem mersz megosztó dolgot mondani, nem mersz olyan dolgokat csinálni, amiket az elején csináltál, pedig lehet, hogy pont attól lettél egyedi. Én se vagyok egy túl szofisztikált ember a videóimban, de ez a csatorna lényege. Ha kilúgoznám a véleményem, hogy senkit ne sértsek meg még véletlenül se, akkor lehet, hogy nem lenne túl izgalmas. Az őszinteségnek nem szabad elveszni.

Azt gyanítom, hogy aki véleményvideókat csinál, nem fél a kritikától.

Szerintem ez nem így van. Láttam már véleményvideósokat nagyon megsértődni egy-egy véleményen. Pedig ezt el kell fogadni: ha kirakod a véleményed, akkor lesznek olyanok, akik nem értenek egyet, mindenkinek képtelenség megfelelni. Lehet, hogy az, ami miatt valaki kedvel, a másik embert pont az fogja taszítani.

Sőt, te bevallottan imádod az utálkozó kommenteket olvasgatni.

Az a legszórakoztatóbb, amikor átjönnek a csatornámra a megkritizált youtuber rajongói, és próbálnak nagyon megsérteni. Mondjuk egy idő után ez is unalmassá válik, mert megvan nagyjából az a tíz dolog, amit írni szoktak.

Volt olyan youtuber, aki megfogadta a tanácsaidat, építő kritikádat?

Voltak, akik tök intelligensen reagáltak, és volt olyan is, aki kérte, hogy kritizáljam meg. Nagyon szélsőséges reakciókkal nem találkoztam se negatív, se pozitív értelemben. Mondjuk volt egy lány, aki le akarta tiltani a róla szóló videómat, de nem sikerült neki…

Dancsó Pétertől Dúró Dóráig sokan a célkeresztedbe kerültek már, sok közéleti témát is érintesz.

Hamar megéreztem, hogy csak a videókról beszélni nem feltétlenül izgalmas – számomra se. Ezért szóba jöhet bármilyen téma, ami gondolatokat ébreszt bennem. Érdekes, hogy a magyar YouTube keveset reflektál az aktuális dolgokra, a közéletre, pedig az embereket kifejezetten érdekli.

A videóid fix pontja a háttérben fel-feltűnő, be-bekiabáló Teki. Róla mit érdemes tudnunk?

Teki is a 6lépés baráti körének tagja, már a második irodát béreljük együtt, hogy ne kelljen teljes magányban dolgoznunk. Ja és egyébként építészeti látványterveket csinál.

Az egyéves kisfiad ugyan még nem aktív YouTube-felhasználó, de pár év múlva már lehet, hogy az lesz. Mennyire aggaszt ez?

Megtiltani biztos nem fogom neki, hogy YouTube-ozzon, és talán nem is lehet. Valószínű, pár év múlva jobban fog érteni a kütyükhöz, mint én, és ha le is tiltom a YouTube-ról, megtalálja majd a módját, hogy megnézze, amit akar. Amúgy annyira nem aggódom, nem annyira borzasztó a helyzet, mint egyesek elképzelik, elég értelmesek a mai fiatalok. Nem féltem őket.

Fotó: Czvitkovits Judit

Olvass tovább!