Szivárványcsaládok válaszolnak a legbántóbb kommentekre

2020. november 21.
Gyűlölködő, bántó, névtelenül feltett kérdésekre válaszolnak szivárványszülők és szakértők a Háttér Társaság és a szivárványcsaládok közösségének új kampányában, amelynek célja, hogy jobban megismertessék magukat és jogi problémáikat a társadalommal. Magyarországon több száz ilyen család él, akik ugyanazt vallják, mint az összes többi magyarországi család: egy gyereknek az a legfontosabb, hogy szeretetteljes környezetben, családban nőjön fel.

A kampányban, amely a csaladazcsalad.hu oldalon indul, szülők illetve szakértők (családterapeuta, pszichológus, bölcsődei nevelő, stb.) válaszolnak meg névtelenül, interneten feltett, gyakran gyűlölködő kérdéseket. Ezzel beszélgetést szeretnének indítani a társadalomban a családokról és egyben el akarják oszlatni a szivárványcsaládokkal kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket. A kampányt időzítése kapcsolódik az elmúlt hónapok eseményeihez, amelyek aggodalommal töltötték el a magyarországi szivárványcsaládokat. 

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a gyerekek számára nem a szüleik neme fontos, hanem az, hogy szeressék egymást, valamint, hogy szeretet, odafigyelés és gondoskodás vegye körül őket. Más szóval, a család az család, akkor is, ha a szülők történetesen azonos neműek

 A kérdés azért is fontos, mert ma Magyarországon évente mintegy 250 gyereket adnak örökbe külföldi pároknak. Olyan gyerekeket, akiket magyar párok vagy egyedülállók is szívesen felnevelnének, de nem tehetik. A Háttér Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia kutatásai szerint a meleg és leszbikus párok ugyanis sokkal nagyobb arányban fogadnának örökbe olyan gyerekeket, akiket a heteroszexuális párok inkább nem választanak. Például 3 évnél idősebbeket vagy olyan gyerekeket, akiknek valamilyen hátrányosnak ítélt tulajdonságuk van. Ráadásul miközben sok más országban arra törekszik a jogalkotó, hogy minden gyerek családban nőhessen fel, Magyarországon folyamatosan szűkítik ennek a lehetőségét – a gyerekek szempontjait másodlagosnak ítélve.

A család az család, a gyermek az gyermek, és minden gyermeket azonos jogok kell hogy megillessenek. Ez azonban, ahogy a videókból is kiderül, ma Magyarországon nincs így. Legyünk hát nyitottak, és hallgassuk meg a szivárványszülőket! 

Ahogy nekik volt bátorságuk válaszolni a kérdésekre, legyen mindenkinek bátorsága végiggondolni, mi a legfontosabb egy gyereknek! #acsaládazcsalád

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!