„Bevállalom a gyöngeségeimet” – interjú Száraz Dénessel

2020. december 16.
Ősztől minden hétköznap este láthatjuk a tévé képernyőjén: a Mintaapákban hol állatokat gyógyít, hol a saját szívét próbálja begyógyítani. A népszerű színész egyébként pedig sem színpad, sem pedig sport nélkül nem tudja elképzelni az életét.  

November 11. van, ma éjfélkor lépett életbe a szabadidős létesítmények, így a színházak bezárását is előíró rendelet. Sok estéd felszabadult?

Az utóbbi pár évben a Bánfalvy Stúdióban szerepeltem rendszeresen, a napi sorozat forgatása miatt azonban az ottani előadásaim közül csak a Páratlan Páros című vígjátékot tartottam meg. A darabot novemberben tizenkétszer játszottuk volna, de bízom benne, hogy hamarosan újra színpadon állhatok.

A Mintaapákat, amelyben egy megözvegyült állatorvost alakítasz, azonban szerencsére nem érintették a szigorítások, a forgatások zavartalanul folytatódnak.

Igen, minket egyébként is elég gyakran tesztelnek, rendszeres a testhőmérséklet-ellenőrzés, illetve a színészeken kívül mindenki maszkot visel a forgatás területén. Mindez azért is nagyon fontos, mert mi, szereplők nem nagyon tudunk óvatosak lenni. Az állatorvosi rendelőm például mindössze néhány négyzetméteres, oda be kell férnie két kamerának, a kameraasszisztensnek, és nekünk, színészeknek, szóval a távolságtartás lehetetlen.

Dr. Molnár Tamás szerepét 80 epizód után vetted át, mennyire volt nehéz olyan karakter bőrébe bújni, akit a nézők már ismertek?

Sorozatszerepet átvenni teljesen más, mint a színházban beugrani valaki helyett, ahol ugyanazt a szöveget kell mondani, ugyanazt a sztorit kell elmesélni. A sorozat előnye, hogy itt lehet új fejezetet nyitni, hiszen új szituációkat kell eljátszani, új oldaláról lehet bemutatni az adott karaktert. Abból a szempontból is könnyebb volt a helyzetem, hogy mindenkit ismertem, illetve az általam megformált Tamáson túl további négy kulcsszereplőt más színész alakít nyár óta, egyszerre csöppentünk a csapatba, ezzel teljes vérfrissítést kapott a sorozat.

A nehézséget inkább az jelenti, hogy a sorozatkészítés elég intenzív műfaj, havi 20 napot forgatok. Ráadásul sok jelenetet kell felvenni egyetlen nap alatt, ami óriási koncentrációt igényel. Állandóan topon kell lenni, a tízórás forgatási nap tizedik órájában is ugyanúgy kell teljesítenem, mint az elsőben.

Szerző: Tamás Anita Fotó: Ajkai Dávid Styling: Molnár Anikó Stylistasszisztens: Oláh Alexandra Smink és haj: Pataky Ági

Az interjú folytatását olvasd el a Marie Claire 2021/1-es lapszámában!