A nemek közti egyenlőtlenség miatt nem kapnak oltást az indiai nők

2021. július 07.
A mélyen gyökerező patriarchális világnézet miatt ölt egyre aggasztóbb méreteket a nemek közötti oltottsági szakadék Indiában. A leszakadt, vidéki területeken a legsúlyosabb a különbség: az ország egyes területein csupán a szétosztott oltások 30 százaléka jutott nőknek.

A június végén mért adatok szerint a 2021 januárja óta az országba érkezett 309 millió Covid-oltás közül 143 millió jutott a nőknek, és 167 millió a férfiaknak – olyan torz arány ez, amit nem indokol a nemek megoszlása Indiában, hiszen 1000 férfire 924 nő jut. Egyes vidéki területeken még súlyosabb a szakadék: Nyugat-Bengália területén (amely a negyedik legnépesebb régió) az oltások 44 százalékát, míg Dadra és Nagar Haveli régiókban csupán a vakcinák 30 százalékát kaphatták nők. „A nők nem annyira fontos tagjai a családnak, a közösségnek vagy a társadalmi struktúrának – magyarázza Bhagyashri Dengle az Asia Pacific executive igazgatója és a Plan International gender policykkel foglalkozó szakértője a The Guardiannek. – A nemek közötti oltottsági különbség jól rávilágít az Indiában – és világszinten is – jelenlévő nemi egyenlőtlenségekre.”

india-oltas-nemi-kulonbsegek

Indiában sok nőnek engedélyt kell kérnie a férjétől, hogy beoltathassa magát, de még ha támogatja is őket a férj, akkor is csak férfi kísérővel vehetik fel az oltást. Ha éppenséggel senki nem tud velük tartani az oltásra, akkor lemaradnak a védettséget jelentő vakcináról. A nők vakcinációját az sem igazán segíti, hogy még mindig rengeteg alaptalan tévinformáció kering az oltások termékenységet érintő negatív hatásairól – emiatt a nők között eleve alacsonyabb lehet az oltakozási kedv.

De leginkább finomabb, a társadalmi struktúrában sokkal mélyebben gyökerező egyenlőtlenségek állnak a nők útjában. Sok nő regisztrálni sem tud az oltásra, ugyanis nincs saját telefonjuk, vagy egyáltalán nem férnek hozzá telekommunikációs eszközökhöz. Ha a kórház túl messze van, és senki nem viszi el őket, akkor az sem opció, hogy csak úgy „besétáljanak” az oltásért. Beszédes adat, hogy 2019/20-as felmérések szerint a megkérdezett indiai nők 58 százaléka soha sem használt még internetet (szemben a férfiak 38 százalékával). Bár a férfiaknak gyakrabban van okostelefonjuk, ők sokszor azért nem regisztrálják a családjukban élő nőket, mert úgy vélik, ők „úgyis otthon vannak”, vagyis nem igazán jelent rájuk veszélyt a koronavírus.

Más nők a mellékhatásoktól tartva vonakodnak a vakcináktól – például azért, mert félnek tőle, hogy a rosszullét miatt nem tudnák ellátni a háztartási feladatokat. A szakértők a nemi egyenlőtlenségek figyelembevételét sürgetik az oltási program szervezésében, és általánosságban is felhívják a figyelmet a nőkkel szemben elnyomó társadalmi normák megváltoztatásának fontosságára.

Forrás: The Guardian Fotó: GettyImages

Olvass tovább!