„Adok egy oltást a macinak!” – Így változtatta meg a járvány a gyerekek játékát

2021. június 10.
A játék a gyerekek nyelve. A szülőknek pedig nem kell aggódniuk, ha arra lettek figyelmesek, hogy a járvány különböző elemei feltűnnek a kicsik szerepjátékaiban.

A doktoros játékban a testvérek különösen gyakran diagnosztizálhatják egymást az alapos vizsgálat után (melyből biztosan nem hiányozhat a lázmérés a homlokon) koronavírussal. Rengeteg szülő tapasztalhatta azt is, hogy a kicsik épp a koronavírus védőoltás kifejlesztésén buzgólkodnak, esetleg végigoltják a plüssállataikat a fertőzés ellen. „Felforgatta a gyerekek életét. Természetes, hogy foglalkoztatja őket, ez jár a fejükben –mondta Sandra Russ, a Case Western Reserve Egyetem pszichológiaprofesszora, aki a gyerekek játékát kutatja. – Amikor a gyerekek ijesztő, nehezen felfogható dologgal találkoznak, gyakran játékba fordítják át, hogy megértsék, feldolgozzák.”

gyerek-jatek-koronavirus-jarvany

A játék a gyerekek nyelve. Eljátszanak kitalált helyzeteket, melyek rezonálnak az aggodalmaikra, kérdéseket tesznek fel, és átalakítják az egész narratívát. Egy kitalált szituációban a gyerekek irányíthatnak és megváltoztathatják a félelmetes végkifejletet, vagy másfajta megoldást találhatnak ki egy problémára. 

„Amikor tudomást szereztünk a Covid–19 létezéséről, mely nehézlégzéssel jár, az általános iskolás gyerekeim elkezdtek újraélesztőset játszani – mondta egy anyuka. – Akkor is gyakran játszottak orvososat, amikor az iskola zárva volt.” Azt is sok szülő tapasztalhatta, hogy a gyerekek azt játsszák, elkapták a koronavírust, vagy éppen a testvérüket diagnosztizálják a betegséggel, ám megnyugtatásként azt is közlik az ifjú orvospalánták, hogy semmi baj, a gyerekek nem lehetnek súlyos betegek tőle. (Ma már tudjuk, hogy ez sajnos nem így van.) És ha azt kérnénk, hogy tegye fel a kezét az a szülő, akinek a gyereke átnevezte a tüskés gumilabdát koronavírus-labdára, bizonyára elég sok kéz lendülne a magasba a játszótéren. 

„Általánosságban elmondható, hogy a szülőknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a gyerekek mindennapi játékába is beszivárgott a koronavírus. A gyerekek kijátsszák magukból az aggodalmaikat – mondta Russ. –Akkor aggódnék, ha a játék rossz irányt venne, és a kicsik szorongónak tűnnének közben” – figyelmeztetett Ann Masten, a Minnesotai Egyetem Gyermekkutató Intézetének professzora. Ám amíg a gyerekek nyugodtan tűnnek, vagy többször ugyanazt játsszák, ez egy egészséges módja a kicsiknél a hallottak feldolgozásának, a szülők pedig betekintést nyerhetnek a gyermekeik érzéseibe. „Amikor játék közben nézzük őket, felfedezhetjük, mit gondolnak vagy mit hisznek a vírussal és a járvánnyal kapcsolatban” – mondta Abigail Gewritz, a Minnesota Egyetem család- és társadalomtudósa.

A gyerekeknek nem kell feltétlenül a szorongás vagy a félelem jeleit mutatniuk, épp elég az, hogy megváltozott a napi rutinjuk. Emellett nap mint nap hallják a híreket arról, ki lett beteg, esetleg halt meg, és nem találkozhatnak a barátaikkal, ahogy szoktak. „Miért nem lehet születésnapi bulit tartani?” – említi meg Gewritz azt a kérdést, melyet a leggyakrabban tesznek fel a gyerekek az utóbbi hónapokban. 

Amikor a gyerekekkel beszélünk a járványról, Gewritz azt javasolja, hogy először a saját érzéseinket tisztázzuk, hogy ne vetítsük ki a saját szorongásunkat a gyermekeinkre. Ezután ismerjük meg és tereljük a megfelelő mederbe a kicsik érzéseit. „Valószínűleg hónapok kellenek még ahhoz, hogy a gyerekekben elmosódjanak kicsit a koronavírus-járvány vetette hullámok – mondta a szakember. – De a legfontosabb, hogy soha ne mondjuk azt, hogy ne játsszanak a járvánnyal kapcsolatos szerepjátékot.”

A kitalált játékok, a fantázia és a kreativitás segíti a megküzdést, az érzelmek feldolgozásának legjobb és leghatásosabb módját jelentik. „De az is lehet, hogy csak szórakoztató kikapcsolódás, ami szintén fontos – mutatott rá Russ. – Miközben a játék feloldhatja a gyerekek legmélyebb aggodalmait, gyakorolják közben a különböző probléma megoldási stratégiákat is. 

Forrás: The Atlantic Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!


Kapcsolódó