Adatvezérelt program indul a nemi alapú erőszak megelőzésére Magyarország részvételével

2021. november 01.
Az ENSZ Népesedési részlege (UNFPA) a mesterséges intelligencia fejlesztésében élenjáró vállalat, a SAS támogatásával veszi fel a küzdelmet a nemi alapú erőszak ellen, amelyben részt vesz Merő Vera, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal és alapítvány létrehozója is.

A nemi alapú erőszak nem ismer társadalmi, gazdasági vagy nemzeti határokat. Világszerte becslések szerint minden harmadik nő (30%) tapasztalt fizikai vagy szexuális erőszakot az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. Magyarországon a becslések szerint a nők 19%-a szenvedett el erőszakot intim partnerétől.

nemi-alapu-eroszak-adatvezerelt-program-mero-vera

A SAS és az UNFPA kelet-európai és közép-ázsiai regionális irodája a világ egyik leggyakoribb emberjogi bűncselekmény, a nemi alapú erőszak megelőzése érdekében egyesíti erőit. A SAS, az analitika globális vezetője az erőszak megelőzését szolgáló adatokon alapuló megoldások létrehozásához a technológia mellett a Közép-Európa, Közel-Kelet és Afrika régió adattudósai segítségét fogja igénybe venni.

Hatékony eszköz

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal és alapítvány létrehozója, Merő Vera is csatlakozik a fórumhoz, aki többek között Renner Erika ügyén tapasztalta meg, hogy az ügyhöz kapcsolt ismeretterjesztő-társadalomtudatosító tevékenység rendkívül hatékony eszköz a közgondolkodás alakítására.

„Magyarországon kiemelten fontos a téma az edukáció, hogy az áldozatok az eseteket felismerjék és a potenciális jövőbeli esetekből megkíméljék magukat azáltal, hogy vállalják és jelezzék az adott incidens után a hivatalos szervek fele” – mondta Merő Vera.

Az ENSZ Népesedési Alapja szakértelemmel és tapasztalatokkal járul hozzá a nemi alapú erőszak megelőzéséhez és az azokra való reakcióval kapcsolatos kiterjedt terep munkához. Ezek közé tartozik az alkalmazandó nemzetközi szabványok betartatása, beleértve az adatbiztonságot, az emberi jogokat és az áldozatközpontú megközelítéseket.

„Legnagyobb hiányosság jelenleg az, hogy a szerveztek nem vagy nehezen dolgoznak össze, nem tudják vagy nem hangolják össze a rendelkezésre álló adataikat és el vannak maradva az adatelemzésben és az előrejelzésben rejlő lehetőségekhez képest. Bízunk benne, hogy a hivatalos szervek és a nagyvállalatok együttműködési szándéka azon is segít majd hogy növekedjen az áldozatok bejelentési hajlandósága. Ezek hosszú távon sokat segíthetnek azon hogy sokkal pontosabb előrejelzéseket adhassunk az esetleges erőszakos cselekmények bekövetkezéséről, és szignifikánsan csökkentsük az erőszakos esetek számát” – mondta Király András, a SAS regionális marketing vezetője.

A kezdeményezéshez a SAS és az UNFPA az olyan széles rétegeket elérő cégek együttműködését és jelentkezését várja, akik segítségével a lehető legtöbb emberhez tudják eljuttatni a kezdeményezés hírét és aktívan részt tudnak venni a potenciális áldozatok edukációjában.

Olvass tovább!