Rémisztően sokan hiszik, hogy házasságon belül nem nemi erőszak a nemi erőszak

2018. december 16.
Egy friss brit felmérésből kiderült, a válaszadók negyede nem gondolja, hogy a beleegyezés nélküli szex egy házasságon belül nemi erőszaknak számítana.

Fotó: Unsplash.com

Az End Violence Against Woman Coalition friss felmérésében a szexuális beleegyezés (sexual consent) felé mutatott attitűdöket vizsgálták. A 4000 válaszadótól nyert adatok elemzése után sokkoló látásmódra derült fény: az alanyok negyede úgy gondolta, egy házasságon belül nem számít nemi erőszaknak, mikor egy nőt rákényszerítenek a szexre fizikai erőszak alkalmazása nélkül.

Ez a nézet komoly problémákra hívja fel a figyelmet, hiszen a legtöbb szexuális bűncselekmény a családon belül történik, az emberek nagyrésze mégsem tekinti nemi erőszaknak azt, ami egy hosszútávú kapcsolatban fordul elő. Az attitűdökben egyébként jól láthatóak a generációs különbségek: míg a fenti véleményt főleg az idősebb korosztály (a 65 év felettiek harmada például) hangoztatta, addig a 16-24 éves korcsoportban már csak a válaszadók 16 százaléka gondolta úgy, hogy a házasságon belül kikényszerített szex rendben van. Ennek az lehet a komoly kockázata, hogy míg az áldozatok többnyire fiatal nők, addig az ilyen eseteket megítélő bírók és esküdtek inkább az idősebb korosztályból kerülnek ki.

A szakértők szerint nagyon fontos lenne helyretenni, hogy a nemi erőszak bűncselekményét javarészt nem sikátorokból leselkedő idegenek, hanem családtagok hajtják végre.

TheGuardian