Az adományozásnak is vannak szabályai – így adományozz jól!

2022. március 08.
A Heti Betevő immár tízéves tapasztalatával tanít minket, hogyan is kell jól adományozni. A következő 10 pontot ők szedték össze azért, hogy a lehető legjobban tudjunk segíteni a hozzánk érkező ukrán háborús menekülteken!

1. Informálódjatok!

Nézzetek utána, hogy a helyszínen dolgozók pontosan mit kérnek. Lehet, hogy 100 konzerv helyett egyetlen matrac többet ér!

2. Most ne adjatok játékokat, könyveket, plüssöket, ruhákat, hacsak nem kifejezetten kérik!

A krízisek első pár napjában ezeket nem tudják hova tenni sem a segítő szervezetek, sem az adományozottak. Pár hét/hónap múlva viszont majd ezek is jól fognak jönni, addig tegyétek el őket!

3. Ha valahol ruhát kérnek, azt adjátok pontosan, amire szükségük van!

Ha télikabát kell, a nyári ruha nem segítség, csak nyűg, amivel a segítő szervezeteknek törődniük kell. Ezek is jól jönnek majd nemsokára, addig is az a legnagyobb segítség, ha tároljátok őket a megfelelő pillanatig!

4. Ételből mindenképp tartósélelmiszert küldjetek – és olyat, amit el lehet fogyasztani önmagában is!

Például konzerv, csokoládé, energiaszelet. A száraztészta és az olaj ugyan nem romlik, viszont konyha nélkül mit sem ér! (Kivéve, ha kifejezetten azt kérik! Ha felállítanak egy megfelelő konyhát, akkor ezek is mehetnek, de itt jön képbe az 1. pont!)

5. Ne adjatok tampont, kelyhet, viszont küldjetek betétet, pelenkát!

Ezekben a helyzetekben a nők és a gyerekek különösen kiszolgáltatottak, mert ilyen alapeszközökhöz nem tudnak hozzájutni. A tampont és a kelyhet viszont nem lehet higiénikusan cserélni tábori körülmények között, így a betétet válasszátok!

adomany-jol-adomanyozni

6. Gyógyszert, orvosi segédeszközt (géz, fásli, stb.) csak bontatlanul adjatok!

Ezeknek a sterilitása, felhasználási ideje, tárolása különösen fontos. 

7. Textil csak mosva!

Minden textilfélét (kabát, takaró, párna) mossatok ki, mielőtt odaadjátok! 

8. Ha valahol adománystop van, azt tartsátok be!

A hasonló krízishelyzetekben sem az önkormányzatok, sem a segélyszervezetek nincsenek felkészülve azonnal nagy mennyiségű adomány tárolására. Ezeket ki kell alakítani. Ha ma nem tudjátok elvinni, pár nap múlva lesz helye!

9. Mindig hallgassatok a segítő szervezetekre!

Hiszen nekik van tapasztalatuk az adományozás koordinációjában! Fontos, hogy krízishelyzetekben szervezetten érkezzen a segítség, hogy eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá!

+1. ALAPSZABÁLY ÉS TALÁN A LEGFONTOSABB

Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek, mint te vagy én. A méltóság számít! Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe! 

„Bár kicsik vagyunk, de mi is megtesszük, amit az anyagi és emberi erőforrásaink lehetővé tesznek, egy társunk már egy határmenti faluban is segít. Előre egyeztetve, lett, hogy mire van ott szükség, 
mert az emberi jószándék most adományhegyeket generál, amit sok helyen nem tudnak az önkéntesek 
feldolgozni” – mesélte az egyesület önkéntese, Szép Rita. További információ a Heti Betevőről: Facebook, Weboldal 
A Heti Betevő Egyesület bankszámlaszáma: 
Magnet Bank, 16200223-10031607 S.W.I.F.T BIC: HBWEHUHB 
IBAN: HU94 1620 0223 1003 1607 0000 0000

Fotó: Getty Images/ Adományok Zaporizhzhiában

Ezt már olvastátok?