Három nő, akiknek a szigorú abortusztörvények miatt kellett meghalniuk

2022. május 16.
Egy kiszivárgott véleménytervezet szerint az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 49 évnyi szabad hozzáférés után az abortusz betiltását fontolgatja. A biztonságos és legális terhességmegszakítás korlátozása nők tömegének életét sodorhatja veszélybe. Ezt bizonyítja az alábbi három tragikus példa is.

Savita Halappanavar, Írország

Savita-Halappanavar

A 31 éves indiai származású Savita Halappanavar Írországban élt és fogorvosként dolgozott. A nő 2012 októberében 17 hetes terhes volt, amikor hirtelen jelentkező hasi fájdalom miatt a férjével kórházba ment. Az orvosok néhány órán belül megállapították, hogy bár a magzat szívhangja még hallható, a vetélés elkerülhetetlen. Ekkor Halappanavarnak már elviselhetetlen fájdalmai voltak, az orvosai viszont azt javasolták, hogy várjanak még, hátha természetes úton is el tud vetélni. Abban az időben az ír törvények csak akkor engedélyezték az abortuszt, ha az anya élete valós veszélyben forgott.

Halappanavar egy hétfői napon ment be a kórházba, és miután a vetélés másnap, kedden sem történt meg, a házaspár ismét afelől kezdett érdeklődni az orvosoknál, hogy nem lehetne-e mégiscsak művi úton végrehajtani. A válasz elutasító volt, az orvosok továbbra is arra hivatkoztak, hogy amíg nincs bizonyíték arra, hogy az anya élete veszélyben forog, és amíg a magzat szíve dobog, addig meg van kötve a kezük.

Halappanavar szerda reggelre belázasodott, majd nem sokkal később szeptikus sokkot diagnosztizáltak nála. A nő állapota rohamosan romlani kezdett. Az ír Egészségügyi Minisztérium vizsgálata szerint ekkorra már biztos volt a magzat halála, Halappanavar életének veszélyeztetettsége miatt pedig indokolt lett volta a terhesség megszakítása.

A nő szerdán délután spontán elvetélt, majd az intenzív osztályra került. Ekkora már súlyos szepszistől és többszörös szervi elégtelenségtől szenvedett. Október 28-án, majdnem egy héttel a kórházba kerülése után végül leállt a szíve és meghalt.

Az eset óriási felháborodást váltott ki Írországban. Az asszony férje a tragédia után elmondta, hogy a kórházban töltött egy hét során többször is kérték a terhesség megszakítását, de az orvosok mindig elutasították őket, mondván, hogy „ez egy katolikus ország”. Az esetre reagálva az ír katolikus egyház kijelentette, hogy a nőknek nincs több joga az élethez, mint a magzatnak.

2018 májusában Írország elsöprő többséggel szavazta meg az abortusztörvény enyhítését. Az új szabályozás szerint a magzat 12 hetes koráig engedélyezik az országban a terhességmegszakítást.

Izabela, Lengyelország

Izabela-abortusz

A halála előtti reggelen Izabela az alábbi üzenetet küldte az édesanyjának a kórházból: „A baba súlya 485 gramm. Egyelőre ágyban kell maradnom, és az abortusztörvény miatt nem tudnak semmit sem tenni. Megvárják, hogy a baba meghaljon, vagy hogy valami történjen. Ha nem történik semmi, akkor szepszisre számíthatok.”

A 30 éves Izabelának a 22. héten váratlanul elfolyt a magzatvize. A nőt kórházba szállították, de másnap reggelig semmilyen kezelést nem kapott. „Nem tehetnek semmit, nehogy úgy nézzen ki, mintha direkt abortuszt csinálnának – írta édesanyjának arra a kérdésére, miért nem indították el az orvosok a szülést órákkal a magzatvíz elfolyása után. –Meg kell várniuk, hogy magától megtörténjen. És ha nem történik meg, akkor megvárjuk, hogy a szíve leálljon” – tette hozzá.

A 2021-ben bevezetett lengyel törvény szerint csak abban az esetben lehet legálisan abortuszt elvégezni az országban, amennyiben az anya egészsége vagy élete veszélyben forog, vagy ha a terhesség nemi erőszakból fogant. Korábban még a magzat súlyos betegsége, illetve rendellenessége esetén is el lehetett végezni a terhességmegszakítást.

Bár az orvosoknak lett volna legális indoka a magzat elhajtására, mégis addig halogatták a beavatkozást, amíg már túl késő volt. „Ha túl korán végzik el az abortuszt, akkor fennáll a veszély, hogy az ügyészség később azt állapítja meg, hogy nem állt fent valódi veszély az anyára nézve. És ebben az esetben az orvosok akár három év börtönbüntetésre is számíthatnak. Következésképpen az orvosok próbálnak óvatosabbak lenni” – mondta Jolanta Budzowska, az Izabela családját a kórház ellen indított bírósági perben képviselő ügyvéd.

Miközben az orvosok arra vártak, hogy a magzat szívverése leálljon, a kórteremben lévő nők elmondása szerint Izabel folyamatosan könyörgött a személyzetnek. „Érezte, hogy valami nincs rendben. De azt mondogatták neki, hogy amíg a baba szíve ver, addig ennek így kell lennie. A mai napig hallom a szavait: hogy élni akar, hogy nem akar meghalni, hogy ott van a családja, akikért élnie kell” – nyilatkozta az egyik nő a lengyel médiának.

Az országos tiltakozások után a lengyel egészségügyi szolgálat 650 000 złoty (52 millió forint) bírságot szabott ki a kórházra Izabel halála miatt. Az Izabelát kezelő orvos ellen folyamatban van a bírósági eljárás, a kórház igazgatója pedig márciusban lemondott.

Mildred, Kenya

kenya-abortusz

A kép illusztráció

A 15 éves Mildred a kenyai Nakuru városában élt a családjával. A lány tavaly nyáron került kórházba akut hasi fájdalmakkal és folyamatos hányással. Mint később kiderült, Mildred ekkor már 20 hetes terhes volt, a halálát pedig az okozta, hogy a lány különféle házi főzetekkel próbálta meg elhajtani a magzatot.

A lány apja később úgy nyilatkozott, hogy fogalmuk sem volt Mildred állapotáról. A család szerint a lány valószínűleg egy helyi idős nő segítségét kérve próbálta megszakítani a terhességet. „Nem tudtam róla, hogy megivott valamit a lányom. Mélyen magában tartotta ezt a titkot. Bárcsak lehetősége lett volna biztonságosabb abortuszhoz jutnia. A terhesség megszakítása lett volna a helyes út ahelyett, hogy fájdalmas halált haljon egy házi főzet miatt” – mondta.

Ugyanebben a kórházban halt meg két évvel ezelőtt egy Betty nevű lány is, miután mosószert ivott a vetélés reményében. „Azt hittem, hogy a lányom maláriában szenved. Hányt és erős fejfájásra panaszkodott” – nyilatkozta a lány édesanyja.

Betty 2020. május 19-én halt meg szörnyű kínok között. „Szomorú, hogy a lányomnak csendben kellett szenvednie. Támogattam volna, végigkísértem volna a terhességén, és garantáltam volna neki a biztonságos szülést. Fáj, hogy ilyen fájdalmas halált halt, pedig segíthettem volna neki felnevelni a babát, és ő folytathatta volna a tanulmányait.”

Édesanyja azt állítja, hogy Bettyt a társai bátorították a mosószeres módszer kipróbálására. A lány nagyon félt az ítélkezéstől, valamint attól, hogy abba kell hagynia az iskolát. A kenyai társadalomban keményen megbélyegzik a tizenéves anyákat: sokuktól az oktatást is meg szokták tagadni, valamint korai házasságra kényszerítik őket, gyakran bántalmazó férfiakkal.

Az alkotmány értelmében Kenyában illegális az abortusz, kivéve, ha a magzat nemi erőszakból fogant. A szigorú törvények miatt nagyon gyakori, hogy nők és lányok veszélyes házi praktikákkal próbálnak megszabadulni a terhességről, sokszor a saját életüket kockáztatva. A legfrissebb demográfiai egészségügyi felmérés szerint 2014-ben az anyai halálozások 35 százaléka a nem biztonságos abortuszok miatt következett be.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!