„A tömeggyilkosságok gyakran a nőkkel kezdődnek, de Amerika nem akar tudomást venni róla”

2022. június 02.
Hiába bizonyítják több évtizedes kutatások, Amerika továbbra sem akar tudomást venni a nőgyűlölet és a tömeges lövöldözések közötti összefüggésekről.

Múlt hét kedden egy 18 éves tanuló, Salvador Ramos osztályteremről osztályteremre járva kivégzett 19 gyereket és két felnőttet egy San Antonióhoz közeli kisváros általános iskolájában. A tragédia az egész Egyesült Államokat megrázta, és mint minden hasonló eset után, most is azon kezdett el lamentálni az ország, hogy vajon miért történnek meg újra és újra ezek a tömeges lövöldözések. Bár még nem derült fény a 18 éves elkövető indítékára, a különféle kutatásoknak köszönhetően azt már régóta tudni lehet, hogy az ilyen jellegű gyilkosságok és a családon belüli erőszak között szoros kapcsolat van. Ez a kapcsolat a múlt heti mészárlásban is tetten érhető volt: a hírek szerint a texasi elkövető a saját nagymamáját is lelőtte, mielőtt elindult volna a tragédia helyszínére, a Robb Általános Iskolába.

iskolai-lovodozes

Az Educational Fund to Stop Gun Violence (EFSGB) elnevezésű fegyverellenes szervezet szerint a tömeges lövöldözések több mint kétharmadát családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetek szokták megelőzni. Magyarán, ezeknek a lövöldözéseknek a nagy részét olyanok követik el, akik korábban családon belüli erőszakot is elkövettek. „Ezek az esetek nem légüres térben történnek. Gyakran megelőzik őket nők és lányok ellen elkövetett erőszakos események – véli Gabrielle Perry, a börtönviselt nőkkel és lányokkal foglalkozó Therman Perry Alapítvány alapítója. – Ott volt a Virginia Tech-i lövöldöző, aki 33 ember ölt meg egy egyetemen; az aurorai lövöldöző, aki egy moziban 12 ember ölt meg és 70-et megsebesített; a Las Vegas-i, aki megverte az anyját és ellopta az autóját. A Pulse nightclub lövöldözője, aki bántalmazta a feleségét. Az emberek azt hiszik, hogy ezek jelentéktelen dolgok, pedig ezek a tömeggyilkosságok gyakran a nőkkel kezdődnek.”

De még ennél is riasztóbbak a Bloomberg megállapításai: „A családon belüli bántalmazók által elkövetett lövöldözések a leghalálosabbak közé tartoznak. Minél magasabb volt a halálos áldozatok száma egy tömeggyilkosságban, annál valószínűbb, hogy az elkövető a jelentések szerint családon belüli vagy nők elleni erőszakos cselekményeket követett el a múltban”– derült ki a Bloomberg elemzéséből. A halálos áldozatokkal nem járó lövöldözések esetében az elkövetők mindössze 15%-a követett el korábban valamilyen nők elleni erőszakos cselekményt. A hat vagy több halálos áldozattal járó eseteknél ez a szám 70%-ra emelkedett. Noha az amerikai szövetségi törvény elvileg tiltja, hogy a családon belüli erőszakért elítéltek lőfegyvert vásároljanak, így is léteznek kiskapuk, esetleg hibák és mulasztások történnek, amelyek továbbra is lehetővé teszik, hogy az elkövetők következmények nélkül birtokolhassanak fegyvereket.

A családon belüli erőszak és a tömeges lövöldözések közötti kapcsolat jól dokumentált. 2015-től 2017 november elejéig 46 tömeges lövöldözés volt az Egyesült Államokban – az Everytown for Gun Safety által gyűjtött adatok szerint 27 esetben, vagyis mintegy 59 százalékban az elkövető vagy a mészárlás során ölte meg a partnerét, vagy valamelyik családtagját, vagy korábban követett el családon belüli erőszakot. Egy régóta kutatott, ismétlődő mintáról van tehát szó, amelyet az amerikai társadalom (és a kormány) következetesen figyelmen kívül hagy.

Az ohiói Daytonban lövöldöző? Az elkövető rendszeresen zaklatta a nőket. A férfi, aki 2016-ban az orlandói éjszakai klubban rendezett mészárlást? Állítólag megverte a terhes feleségét. A 2017-es texasi Sutherland Springsben történt tragédia elkövetője? Elítélték családon belüli erőszakért, majd a volt feleségét azzal fenyegette, hogy el fogja ásni a holttestét egy olyan helyen, ahol senki sem találja meg. Elliot Rodger, aki 2014-ben négy nőt és két férfit ölt meg, további 14 embert pedig megsebesített a University of California területén, a gyilkosságok előtt egy videót töltött fel a YouTube-ra, amiben bejelentette, hogy meg akarja ölni az egyetem legmenőbb lányait, csak azért, mert azok mindig visszautasították a közeledését. Blogjában korábban egy olyan „ideális világról” írt, amelyben a nőket koncentrációs táborokban zárják. A sort még sokáig lehetne folytatni.

Gabrielle Perry szerint a tömeges lövöldözések sok esetben annak a következményei, hogy képtelenek vagyunk leszámolni a társadalmakban ma is erősen élő nőgyűlölettel. „A dolgok könnyen eszkalálódhatnak, mert nem foglalkozunk a probléma gyökerével. Nem teszünk semmit a társadalomban megbúvó nőgyűlölet ellen, és nem lépünk fel elég határozottan a nők elleni erőszakkal szemben. A változáshoz radikális változásokra lenne szükség az igazságszolgáltatásban.”

Forrás: Jezebel Fotó: Getty Images

Olvass tovább!