Az USA-ban hamis abortuszklinikákkal traumatizálják a nőket

2022. július 12.
A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján az Egyesült Államokban már nem alkotmányos jog az abortusz, így amint lehetett, néhány déli állam be is tiltotta az eljárást. Ez azonban utat nyitott olyan intézményeknek is, amelyek terhes nőket megcélzó krízisközpontként igyekeznek eltántorítani pácienseiket a terhességmegszakítástól, nem riadva vissza a legbrutálisabb lelki terrortól sem.

Az észak-floridai Jacksonville Memorial Hospital területén, egy zsákutca végén két épület néz szembe egymással. Baloldalt egy térfigyelő kamerákkal szegélyezett épület, hosszú fehér fasorompóval, jobb oldalon egy barátságos épület virágágyásokkal. Az egyik oldalon egy női központ, a másikon a női segítőközpont áll. A különbség köztük az, hogy az első egy abortuszklinika, a második pedig egy krízisközpont, ahol terhes nőknek nyújtanak segítséget, pontosabban egy abortuszellenes dezinformációs központ.

usa-abortuszklinika-trauma

Szinte minden egyesült államokbeli abortuszklinikához hasonlóan a női központ működését is mindennapos tiltakozások, tüntetők zavarják meg. A legtöbb hasonló intézményben már önkéntesekre van szükség, hogy kísérjék az épület mellett az orvosokat és a pácienseket. Egy helyi orvos, Patrick Kelly arról számolt be, hogy az abortuszellenes tüntetők feljegyzik a páciensek rendszámait, majd azokat megosztják a közösségi oldalakon – a szakember hasonló okokból kifolyólag már évek óta fegyverrel az autójában közlekedik.

A helyi abortuszklinikák kommunikációját irányító Amber Gavin, értetlenül áll ezeknek a központoknak a visszásságai előtt: „A hamis intézmények pusztítást végeznek pácienseinken: nemcsak klinikának adják ki magukat, hanem mindennek a tetejébe az ultrahangot is arra használják, hogy megtévesszék az embereket a terhességi állapotukkal kapcsolatban. A páciensek arról számoltak be, hogy túszként érezték magukat, hazugságokkal, hibáztatással és megfélemlítéssel néztek szembe.”

A klinikákat egyre többen keresték fel, 2020-ban például több mint 930 000 abortuszt végeztek el, ugyanis a konzervatív államoknak még a Legfelsőbb Bíróság döntése előtt sikerült bezárniuk sok klinikát a szükségesnél jóval szigorúbb és költségesebb szabványok előírásával – például felemelték az engedélyek árát, szigorították a vizsgálószobák méreteit és az orvosok felvételét is szabályozták. Louisianában például 1992-ben még 17, 2018-ban pedig már csak 3 klinika működött.

Könnyű összezavarni azt, aki fél

Az abortuszellenesek igyekeznek minél nagyobb zűrzavart kelteni a klinikák környékén, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket az abortuszról való lemondás felé tereljék. „Terhes vagy és aggódsz?” – áll a szlogen a plakáton, aki pedig terhes és aggódik, az könnyen betér a hamis egészségügyi intézménybe, ahol egy nővérnek álcázott személy fogadja őt. Ezekben a központokban a váróterem gyakran játékokkal és gyermekportrékkal van tele, egyes klinikákon pedig nagyon erőszakos és traumatikus orvosi filmeket is vetítenek. Ingyenes ultrahang- és vizeletvizsgálatot kínálnak a hozzájuk fordulóknak, majd olyan hamis információkkal áltatják őket, mint hogy az abortusz meddővé, depresszióssá teszi őket, és utána akár öngyilkossok is lehetnek.

Teljes jogi félretájékoztatás

Az 1960-as években, amikor az Egyesült Államokban legálissá vált az abortusz, a Crisis Pregnancy Centereket, vagyis a terhességi krízisközpontokat evangélikus, protestáns, illetve katolikus egyházak finanszírozták, és egyes államok, mint például Florida, mentesítették őket az adók alól. 2017-ben 1500 hivatalos abortuszklinikára 2700 krízisterhességi központ jutott, azóta pedig tovább súlyosbodott a helyzet: 2021-ben 3000 álklinika volt az országban, miközben a valódiak száma tovább csökkent. Mindezek mellett egyes államok betiltották a sürgősségi fogamzásgátló tablettákat is, mivel ezeket is terhességmegszakításnak tekintik.

2022. június 23-án demokrata kongresszusi képviselők és szenátorok egy csoportja törvényjavaslatot tett, amelyben kiálltak a terhességmegszakítással kapcsolatos félretájékoztatást korlátozó Stop Anti-Abortion Disinformation Act mellett. A kérdés az, hogy lesz-e ennek bármiféle eredménye.

Forrás: Marie Claire France, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!