Megérkezett az otthoni mellrákszűrés – diákok tervezték a díjnyertes találmányt

2022. szeptember 10.
Két diák tervezte azt az otthoni mellráktesztelő készüléket, ami megnyerte a James Dyson-díjat. Két évvel ezelőtt is egy otthon alkalmazható önvizsgáló eszköz nyert az ifjú feltalálóknak kiírt pályázaton, akkor egy spanyol mérnöknő volt a tervező.
  • Debra Babalola és Shefali Bohra tervezte a Dotplotnak nevezett eszközt, mellyel már a mellrák korai jeleit is észlelni lehet.
  • A készülék használata nagyon egyszerű, hanghullámok segítségével vizsgálja a mell szövetét.
  • A Dotplot okostelefonhoz csatlakoztatható, így a havi önvizsgálat adatai összehasonlíthatók, korábban kirajzolódnak az elváltozások.
  • A James Dyson-díj fődíját két évvel ezelőtt szintén otthoni mellrákvizsgáló eszköz nyerte.

A két fiatal feltaláló, Debra Babalola és Shefali Bohra fejlesztése valószínűleg százak életét menti majd meg. A Dotplotnak nevezett készülék hanghullámokat használ a mellszövet összetételének vizsgálatára, és használata olyan egyszerű, hogy bárki képes vele a mell otthoni vizsgálatára. Mivel okostelefonhoz csatlakoztatható, az elkészített képeket elmenti, és minden hónapban összehasonlítható a Dotplot által készített felvétel a mellszövetről, így hamarabb kirajzolódnak a mell esetleges elváltozásai. 

otthoni-mellrak-vizsgalat-dij

A két diák azután kezdett érdeklődni a mellrák hatékonyabb szűrése iránt, hogy Shefali észrevett egy csomót a mellében, és azt javasolták, végeztessen ultrahangos vizsgálatot. (Szerencsére a problémája magától megoldódott.) „Megdöbbentünk, hogy nincs egy olyan, mindenki által elérhető, otthoni eszköz, amit bárhova magunkkal vihetünk és önvizsgálatot végezhetünk vele. Egy ilyen megalkotása volt a célunk” – mondta Shefali. 

A tervezőnek tanuló diákok idén diplomáztak a College London és a Royal College of Art mesterképzésén, amit most a brit James Dyson-díj fődíjával koronáztak meg. Találmányukért 5 ezer fontot kaptak a további fejlesztésekre, emellett Sir James Dyson beválasztotta találmányukat a világ 20 legjobbja közé, így a 30 ezer fontért is versenyben maradtak, amit a világ legjobb idei találmánya kaphat meg.

A James Dyson-díjat 2020-ban is egy olyan találmány nyerte, mely a mell otthoni önvizsgálatát teszi elérhetővé annak is, aki nem tud vagy akar mammográfiai vizsgálatra eljutni. Akkor Judit Benet Giró, egy 23 éves spanyol tervező nyerte Blue Box nevű találmányával a fiatal feltalálóknak kiírt pályázatot.

Forrás és fotó: James Dyson Award

Olvass tovább!