Otthoni mellrákteszt nyerte a nemzetközi tervezői díjat

2020. december 02.
A James Dyson-díjat idén egy olyan mellrákteszt-készlet nyerte, amellyel otthon ellenőrizhetjük állapotunkat. A Blue Box nevű találmányt egy 23 éves spanyol tervező, Judit Giró Benet készítette.

A James Dyson-díj egy nemzetközi tervezői díj, amelyet James Dyson feltaláló alapított, hogy a tervezőmérnökök következő generációját ünnepelje, ösztönözze és inspirálja. A pályázók egyetemi hallgatók a világ különböző pontjairól, a nyertesek pedig pénzjutalomban részesülnek, hogy ezzel támogassák munkájuk további fejlesztését. A fődíjat és az azzal járó 30 ezer fontot idén a 23 éves spanyol tervező, Judit Giró Benet nyerte az otthoni mellrákteszt-készletével, a Blue Boxszal. A második díjat – a fenntarthatóságért – egy olyan találmány nyerte, amely a felesleges gabonamaradványok segítségével megújuló energiává alakítja az UV-sugárzást. 

judit-giro-benet-mellrak-tesztelo-keszlet-dyson-dij

Judit Giró Benet-nek akkor jutott eszébe a találmány először, amikor édesanyját mellrákkal diagnosztizálták. Ekkor döbbent rá, hogy egy sokkal jobban hozzáférhető és egyszerűbben használható teszteszközre van szükség, mint a mammográfia. 

A mellrákszűréshez a nőknek kórházba vagy egészségügyi intézménybe kell eljutniuk, sokak számára a mammográfia kényelmetlen, és a szégyenérzet is nagy visszatartó erő lehet. A statisztikákat böngészve döbbent rá, hogy a nők legalább 40 százaléka nem vesz részt rendszeres mammográfiai szűrővizsgálaton, emiatt későn fedezik fel betegségüket, így sokkal kisebb a mellráktúlélési esélyük.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Dyson Award (@jamesdysonaward)

A fiatal spanyol tervező készüléke a vizeletminta kémiai elemzését végzi el, ennek eredményeit pedig egy központi adatbázisba továbbítja, ahol mesterséges intelligencia algoritmusai detektálják az anyagcsereterméket, majd adnak gyors diagnózist. A készülék egy applikációhoz csatlakoztatható, ahol a felhasználó azonnal kapcsolatba léphet szakértő orvosokkal, ha a mintája pozitív lett. 

Az elkövetkező években a tervek szerint Benet és csapata továbbfejleszti a készülék prototípusát és az elemző programot a Kaliforniai Irvine Egyetemen. A Blue Boxnak még komoly tesztekre és a mesterséges intelligenciájának pedig tanításra van szüksége ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba hozható legyen. „A készülékem lehetőséget teremt arra, hogy a rákszűrés a mindennapi életünk természetes részévé váljon. Megváltoztathatja az emberek hozzáállását a szűrővizsgálatokhoz, és azt is, ahogy a mellrák ellen küzd a társadalom. Több nő juthat időben diagnózishoz és megfelelő kezeléshez.”

„Sajnos első kézből voltam szemtanúja annak, milyen szívszaggató hatással van a rák az ember életére, és mint tudósoknak és mérnököknek, mindent meg kell tennünk, hogy legyőzzük ezt a szörnyű betegséget” – mondta Sir James Dyson, a díj megalapítója arról, miért az otthoni mellrákteszt-készletnek ítélték a díjat.

Olvastad már?

Forrás: BBC
Fotó: Getty Images