„A metaverzumnak a valódi világ kiterjesztésének, nem pedig a helyettesítésének kéne lennie” – nőként formálja a web3 jövőjét Tábor Andrea

2022. december 02.
Nőként sikeresnek lenni egy férfiak uralta területen nem könnyű feladat. Tábor Andreának, Reának mégis sikerült. Faltörő kosként robbant be a web3 és a kripto világába, víziója, hogy a toxikus web2 helyét egy sokkal egészségesebb módon használható virtuális világ váltsa fel, amiben a női és férfi szemléletnek is fontos szerepe van, illetve hogy széles rétegekhez jusson el az, ami ma még sokak szerint csak a gazdagok játszótere. Interjú.

Hogyan kerül egy lány kapcsolatba a web3 és a kripto világával? 

Egyáltalán nem egyenes út vezetett ehhez a világhoz. Dolgoztam pékségben, két évet jártam az ELTE biológia szakára is, de ott végül nem szereztem meg a diplomámat. Akkoriban jött be a bitcoin a köztudatba, így hamar parázstéma lett ez az egyetemen és a fizikus barátaim körében is. Már akkor nyilvánvaló volt nekem, hogy a blockchain-technológiában hatalmas lehetőségek vannak és sok dolgot ki lehetne hozni belőlük, egyáltalán nem kizárólag kriptovalutákra valók. De aztán más irányba mentem, egy ideig a lézerkutatás területén helyezkedtem el, majd egy hotelben dolgoztam, így a web3 háttérbe szorult…

Nemrég megismerkedtem a párommal, Pethes Dáviddal, akit sixként ismernek a szakmában, ő rántott vissza ebbe az egész világba. Az egyetemi blockchaines élmények óta eltelt tíz év, és azóta hatalmasat fejlődött a terület és elképesztő dolgokat lehet most már csinálni!

Mi mozgat legfőképpen ezen a területen? 

Én nem programozok, amiben a potenciált látom, az a web3 koncepciója maga. Úgy érzem, hogy az embereknek meg kell ismerniük, milyen lehetőségek rejlenek a web3-ban és hogy hogyan lehet a technológiával egy egészséges, fenntartható kapcsolatot kialakítani. Valljuk be, a kortárs viszonyunk a cybervilághoz enyhén szólva toxikus. De én hiszem, hogy ennek nem kell így lennie! Nem csoda, hogy ilyen magas a mentális betegségek aránya, és a legtöbben nem is gondolnak arra, hogy a problémáik egyik legfőbb oka a virtuális világgal való viszonyban rejlik. A web3-ban komoly esély van arra, hogy ez megváltozzon.

Hogyan? 

A web2 mögött óriáscégek állnak, akik nem érzik feladatuknak azt, hogy gondoskodjanak az emberek jóllétéről. Azt már sokkal inkább feladatuknak érzik, hogy adatokat szerezzenek rólunk és olyan tartalmakkal találkoztassanak minket, ami vásárlásra ösztönöz. A web3 alapkoncepciója a decentralizált működés, azaz hogy kerüljenek ki az óriási érdekcsoportok a képből és visszavehessék az irányítást a kis közösségek. Persze a web3-ra sem mint egy tökéletes, utópisztikus technológiára tekintek, de az biztos, hogy egészségesebb lenne az emberi pszichére nézve, mint az, ahogyan ma működik a virtuális világ.

Mennyi van jelen a web3-mal kapcsolatos fórumokon a wellbeing kérdésköre? 

Izgalmas átmeneti időszakban vagyunk. Mivel a koncepció nagyon új, egyelőre a technikai kivitelezésen van a fókusz, és a felhasználóbarát felületek létrehozása, a közérthető használhatóság még nem prioritás. De azért már látszik, hogy ez a jövőben egyre inkább gyakorlat lesz. Most voltam egy fejlesztői konferencián Lisszabonban, és legnagyobb örömömre több előadás is felvetette a témát, hogy hogyan lehetne szélesebb köröknek is használhatóvá tenni web3-projekteket. Annyira aktuális ez, hogy már nem csak egymással, két előadás között beszélnek erről a fejlesztők.

Hogyan tudnak hatékonyan együttműködni a fejlesztők és a hozzád hasonló technológiai népszerűsítéssel, rendezvényszervezéssel foglalkozó szakemberek? 

Példa lehet erre én és a fejlesztő párom esete. Alapvetően mindig közösen ötletelünk: nekem is vannak olyan ötleteim, ami az ő területéhez tartoznak – és fordítva. Például felvetem, hogy milyen lenne, ha minden rendezvényre érkező vendég kapna egy NFT-t, amit ott mintelnénk helyben. Nyilván én nem tudnám techológiailag megalkotni ezt, de ezért van mellettem a párom, segít, milyen formában lehetne kivitelezni.

A fejlesztők nem feltétlenül értenek a közösségépítéshez, a rendezvényszervezéshez, nem is ez a feladatuk, kellenek olyan emberek, akik az általuk előállított technológiából valami befogadhatót állítanak elő. Azért szervezek web3-mal kapcsolatos eseményeket, mert ez az egész világ iszonyú kezdeti stádiumban van és még nagyon nehéz integrálni a közéletbe a témát. Jelenleg egy egyáltalán nem felhasználóbarát technológiáról van szó, sok helyen, közérthető nyelven kell beszélni róla, hogy befészkelje magát az emberek tudatába a virtuális világ lehetséges jövője.

Rea az egyik házigazdája a Polkadot Metaverse Championshipnek

Rea az egyik házigazdája a Polkadot Metaverse Championshipnek

Igazából te egy hídember vagy az IT-szakemberek és a rendezvényszervezők között. 

Valójában tényleg! Az érdekel leginkább, hogy a valóságban és az online térben hogyan lehet egészségesen közösségeket formálni.

Egy ennyire nem fizikai terekhez kötött szakmában van relevanciája a fizikai formában is megrendezésre kerülő rendezvényeknek? 

Hiszek a közösségekben és a közösségek erejében, úgy gondolom, hogy nagyon jó, hogy fejlődik az online világ, de a valódi, emberi kapcsolatok mégsem pótolhatók virtuálisan.

A metaverzumnak a valódi világ kiterjesztésének, nem pedig a helyettesítésének kéne lennie.

A hétvégén kerül megrendezésre Budapesten a Polkadot Metaverse Championship, aminek többek között te és a párod is a szervezője vagy. Mesélj kicsit a laikusoknak, hogy néz ki egy programozó verseny?

Az úgynevezett hackathonok olyan programozó versenyek, amely keretében a helyszínen kell lefejleszteni megadott témán belül valamit, amit prezentálnak a zsűrinek. A zsűri például hasznossági, innovációs vagy inspirációs szempontok alapján szokta kiválasztani a nyertest. A mi rendezvényünk kicsit továbbmegy az alapkoncepción, például fontosabb számunkra a fejlesztői edukáció is, mint az lenni szokott. Célunk, hogy a fejlesztők több tudással távozzanak, mint amennyivel jönnek, ezért lesz egy nulladik napunk, ahol előadásokat hallgathatnak a résztvevők, és workshopokon élesben is kipróbálhatják az átadott tudást.

A metaverzumot nemcsak a fejlesztések témájaként hozzuk be a rendezvényre, hanem mint az esemény második fő helyszíne is. Mindenki, aki nem tud személyesen megjelenni, a Kuzamaverse-ben követheti nyomon az eseményeket a teljes rendezvény alatt. Megnézheti az oktatónapot, felteheti a kérdéseit online, és szurkolhat a játékosoknak.

Sokszor a hackathonos fejlesztések nem kerülnek használatba, mi viszont szeretnénk, ha olyan dolgok kerülnének lefejlesztésre, amik utána használhatók a gyakorlatban. Éppen ezért a zsűrink nagyon sokoldalú, nem kizárólag a technikai háttérre specializálódott emberek fognak helyet foglalni a bírák között, de például gazdasági szakemberek is, akik visszajelzést adnak arra, hogy egy cégnek használható lenne-e a fejlesztés. A projektek utókövetésére is szeretnénk figyelni majd, ez egyáltalán nem általános a műfajban.

Említettem, hogy nekem nagyon fontosak az offline közösségek és kapcsolatok, a rendezvényünk teret ad majd a fejlesztők karrierének elindításához vagy fellendítéséhez is, lesz alkalom arra, hogy a játékosok a zsűrivel networköljenek.

Hogyan kerül képbe a Polkadot? 

A nonprofit Polkadot kriptovalutának van egy adományalapja, ahova lehet pályázni rendezvényekre, mi beadtuk a pályázatot, és meg is nyertük, a rendezvény anyagi hátterének 100%-át ebből fedezzük. Ez egy szuper kezdeményezés, hiszen olyan léptékű rendezvényeket is meg tudnak emberek valósítani általuk, ami az alap nélkül lehetetlen volna.

IT területen még mindig nagyon kevés a nő, hát még a kripto világában. Érezted-e valaha hátrányát annak, hogy nő vagy? 

Ebből a szempontból különleges vagyok, világ életemben olyan körökben mozogtam, amik elsősorban férfiak által uralt terület. Videójátékozom, építek, imádom a sportkocsikat –  na és a fizikusok között sincs túl sok nő… Nem azt mondom, hogy sosem találkoztam szexizmussal ezen a területen, de engem nem érintett annyira vagy hamar immunis lettem rá. És még így is voltak rossz élményeim, meg tudom érteni, hogy miért ijeszt el sok nőt ez a pálya akár örökre.

Azt látom, hogy a kirekesztés egyre csökken, a közösségek pedig egyre befogadóbbak, nemtől függetlenül.

Mi a helyzet az ellenkezőjével? Érezted-e már előnynek a szakmában, hogy nő vagy? 

Hogyne. Sokkal valószínűbb, hogy ha odamegyek valakihez nőként kapcsolatot építeni, akkor beszélni fog velem és meghallgat. De az az igazság, hogy nem szeretek ilyen módon gondolkozni a kollégáimról. Szeretném azt gondolni, hogy végső soron mindannyian emberek vagyunk és nemtől, rassztól, életkortól, szexuális irányultságtól függetlenül helyünk van a web3 világában. Nem akarom kihasználni, hogy csaj vagyok – és azt sem akarom, hogy más kihasználja velem szemben a nemét.

A női gondolkodásmód mint olyan tud izgalmas lenni az IT-piacon? 

Hallottam már olyat, hogy IT-cégek tudatosan szeretnének több női fejlesztőt alkalmazni a jövőben azért, mert a nők sokszor máshogy közelítenek meg problémákat, mint a férfiak. Hogy ez mennyire lényeges, azt nem tudom. Biológiai szempontból is van kis különbség a női és a férfi agy között, de nem gondolom, hogy ez a különbség tud annyi jelentős lenni, mint amennyire néha azt hangoztatják. Ez mostanában felkapott szemlélet, de azt gondolom, nők és férfiak is sikeresek lehetnek ebben a szakmában, és ez elsősorban tényleg a beletett energiától függ, semmi mástól.

Mitől lesz valaki – nemtől függetlenül – jó web3/kripto szakember?

A legfontosabb szerintem a sosem szűnő kíváncsiság és a folyamatos motiváció a fejlődésre, illetve a haladó szintű probléma megoldási képesség, és nemcsak egyedül, hanem csapatban is. Nagy félreértés a fejlesztőkkel kapcsolatban, hogy magányos farkasok, ennek éppen az ellenkezője igaz, szuper, ha egy programozó szociálisan érzékeny és tud, akar csapatban dolgozni: ilyenkor olyan szinergiák jönnek létre, ami egyedül lehetetlen lenne.

Fotó: Tábor Andrea

Ezt már olvastad?