Böbe és kutyája, Solka

„Meghajlok a kutyám előtt“ – Solka életet mentett Törökországban

2023. február 20.
Kröpfl Erzsébet mentőkutya-vezető és a négylábú hős, Solka először volt katasztrófa sújtotta területen. Erzsébet vezetésével Solka már az első napon megmentette egy fiatal lány életét, de a csapatuknak köszönhetően további hat ember került ki élve a romok alól. Erzsébetet, aki egyébként a mindennapokban fodrászként dolgozik, az alapítványukról, a Kutyák Határok Nélkülről, a mentőkutya-kiképzésről, a törökországi mentésről és a testi-lelki rehabilitációról is kérdeztem. 

Hogy lesz valakiből mentőkutya-vezető?

Mindannyiunknak más a története. Nálam úgy indult, hogy vettem egy border collie-t, és hiába sétáltattam naponta 2 órát, a kutya fárasztás után is folyamatosan fejen pörgött… Utánaolvastam, és azt találtam, hogy a világ legintelligensebb kutyafajtájáról van szó. Ahogyan olvasgattam a neten, mindig Leczki Sarolta mentőkutyás csapatkapitány és habilitációs kutyakiképző nevébe botlottam. Elolvastam mindent, amit csak elértem mentőkutyás témában, szereztem Sacihoz egy kontaktot és találkoztunk. Ennek ma már 15 éve, azóta a mentőkutyázás szerelmese vagyok. 

A mentőkutyavezetés mellett civil szakmád is van. 

Így igaz, a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnál, ahova én is tartozom, Saci az egyedüli, aki hivatásos mentőkutyás, mindenki más a munkája mellett csinálja ezt. A csapatunkban van még Dr. Löcher Zsuzsanna katonaorvos is, de ő sem mint mentőkutyás tiszt van felszerelve. 

Én főállásban fodrász és kutyakiképző vagyok, azaz házikedvenc-, illetve sport- és munkakutyák képzését végzem. Úgynevezett „engedelmes munkát” oktatok, tehát segítek a kutyáknak engedelmességi feladatokat elsajátítani, úgy mint apportírozás, pozícióbemutatás vagy akadályok kezelése. A mentőkutyavizsga két részből áll: egyrészt a „szimatmunkából”, mely során a kutyának egy élő személyt kell megkeresnie rom- vagy területkutatás során, másrészt területkutatás és engedelmesség terén kell bemutatnia a tudását. Utóbbi tartozik hozzám.

Nagy szenzáció övezte néhány napja az apró magyar mentőtacskót, aki részt vett a törökországi mentésben. Ez azt jelenti, hogy minden kutyafajtából kikerülhet mentőkutya? 

Nagy általánosságban elmondható, hogy nem fajta, sokkal inkább egyedfüggő, hogy kiből lehet mentőkutya. Azért basset hound vagy csivava mentőkutyát nemigen találni. (nevet) Vannak fajták, akiknél a fajtajellemzők miatt nagyobb az esély, hogy alkalmas mentőkutya válik az egyedből. Ilyen a belga juhászkutya, a border collie vagy éppen a beauceron, amilyen kutyám nekem is van. De gyakori még a munka golden retrieverek, spánielek, foxterrierek és Russel terrierek is.

Fontos az emberek iránti szeretet, az önállóság, de a gazdával együttdolgozás képessége és a megfelelni vágyás is. A mentőkutyák jellemzői még, hogy jól motiválhatóak élelemmel, labdával, jó a mozgáskészségük és az idegrendszerük is. Van azért olyan is, hogy egy keverék kutyából lesz mentőkutya, de főleg fajtatisztákkal dolgozunk, mert náluk egyértelműbb a fajtajelleg.

A közös munka mennyire erős viszonyt feltételez kutya és gazda között? 

Erős szimbiózisról van szó. Érdekes kettősség ez, nagyon függnie kell a gazdától a kutyának, de nagyon önállónak is kell lennie,  hiszen amikor elengedem, akár a látóhatáron kívül is fel kell találnia magát. 

Én jelenleg egy kutyával dolgozok, Solkával. A másik kutyám, Zina, a border collie-m már nyugdíjas. 

Böbe és kutyája, Solka

Nagy a szimbiózis gazda és kutya között – Böbe és kutyája, Solka

Feltűnt a törökországi földrengéssel kapcsolatos hírekben, hogy nagyon sok a női mentőkutya-vezető és a ti csapatotokban is elsöprő fölényben vannak a nők. Gondolkoztál valaha azon, ez vajon miért lehet? 

Valóban többségében nők vagyunk. Nem tudom, lehet, hogy a kitartás és a szociális készségek erősebbek a nőknél? Igen, talán ez lehet az oka… Csupán egyetlen srác van a csapatunkban, de közte és köztünk, csajok között sosem éreztem még különbséget. 

Milyen szituációkban hívják a KHN csapatát? 

A mentőkutyák eltűnt személyek kutatásra vannak kiképezve. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy legtöbbször erdőben keresünk eltűnt személyeket. A legtöbb riasztás idős, demens betegek vagy gyermekek keresésére irányul. Van egy országos mentőkutyás csevegőfelület, oda érkeznek be a riasztások, és aki legközelebb van, illetve éppen ráér a főállása mellett, az megindul. A mentés során a legnagyobb ellenségünk az idő, az első 24 óra után drasztikusan csökkennek az esélyeink. 

Hány bevetésen voltál már? 

Ez volt az első természeti katasztrófa sújtotta terület, ahol kint voltam. Vannak olyan csapattársaim, akiknek a törökországi kiküldetés már a 4-5. külföldi bevetésük volt.

Hogy néz ki a folyamat a katasztrófa megtörténésétől egészen addig a pontig, míg kiértek a helyszínre?

Ha valahol katasztrófa történik, az ország vezetősége dönti el, kér-e külső segítséget a helyzet kezeléséhez. Szerencsére Törökország nagyon gyorsan úgy döntött, hogy igen, így nagyon hamar elkezdődött a körbetelefonálás és a külföldi erők készenlétbe állása. Engem Saci hívott fel, a csapatvezetőnk, hogy tudnék-e menni. 

Nem hezitáltál?

Nem! Felhívtam az összes vendégemet, lemondtam minden időpontot. Azt mondtam nekik, fogalmam sincs, mikor jövök. Tényleg így volt, fogalmunk sem volt róla, hány napig lesz majd ránk szükség. Végül hétfőn indultunk és szombaton értünk haza.

Böbe és kutyája, Solka

Solka már a törökországi kiküldetés első napján életet mentett – Böbe és kutyája, Solka

Sokat hallottuk az elmúlt napokban sajtóban, hogy a magyarországi mentőkutyások nagy számban képviseltették magukat Törökországban. Nemzetközi szinten is kiemelkedőnek nevezhetőek a magyarok?  

Igen, sok magyar mentőkutyának van IRO-vizsgája (mentőkutyás világszervezet által kvalifikált vizsgája – a szerk.). De a jelenlegi helyzetben nem csak a magyar mentőkutyásokat kell kiemelni. A magyarok kimentek és dolgoztak. Nem volt kérdés, hogy bebújjanak-e a romok alá, éjjel dolgozzanak-e, átgondolják, veszélyes-e, amit csinálnak, egyáltalán van-e katonai biztosítás a helyszínen… Nem merültek fel ilyen kérdések. A magyarok egytől egyig csak mentek, és csinálták. 

Egy baptista kutató mentőcsapattal mentem Törökországba, velünk volt még Kiss Ágnes Dáma kutyájával, Löcher Zsuzsanna Scott kutyájával, és rajtunk kívül még 5 mentőkutyás páros más egyesületektől. Összesen 19-en mentünk, 8 kutyával. 

Hogyan zajlott a mentés? 

Ahogy megérkeztük délután 5 körül, azonnal mentünk terepre. És már aznap este volt is találatunk. Egy 20 év körüli fiút mentettek ki a műszakiak. Azonnal el kellett kezdeni az elsősegélynyújtást, a mentősök minimum 2,5 órát küzdöttek az életéért, de sajnos nem sikerült megmenteni. Miközben az újraélesztés zajlott, odajött hozzánk egy család, hogy két utcával odébb az egyik családtagjuk bent ragadt a ház romjai között. A lány adott ugyan életjelet, de nem tudták lokalizálni a pontos helyszínt, így tőlünk kértek segítséget. 

Solka kutyámmal odamentünk, elindítottam, gyönyörűen keresett és felfele kezdett el jelezni. A jelzés annyit tesz, hogy intenzíven ugatni kezdett ott, ahol az élő személy szagát legkoncentráltabban érezte. Elkezdtünk kiabálni, és tényleg visszakiabált egy 22 éves lány. A kutya fölfele ugatott, de én biztosra vettem, hogy téved, és a lábam alatt van a lány, mert alulról hallottam hangokat. Újra küldtem a kutyát, és stabilan ismét felfelé ugatott. Na, kinek volt igaza? Tényleg fent volt a lány az első emeleten. A hang teljesen máshogy terjed a romok között… Még aznap kiszedte a csapat a lányt épen, egészségesen. 

Összesen hány embert sikerült megmentenie a csapatotoknak? 

Hetet.

Mit éreztél, amikor kiderült, hogy Solkának volt igaza? 

Én már ott sírtam, amikor elkezdett ugatni a kutya… Meghajlok a kutyám előtt. A médiában most mindenhol azt írják, hogy hősök vagyunk. Én csak egy eszköz voltam, ők a hősök! Maga az hőstett, hogy egy hét alatt a kutyám hogyan teljesített, miket viselt el. A kutyák átveszik a nyomást, amit a mi izgalmunk, adrenalinszintünk rájuk tesz. Minden érzelem átsugárzik a kutyára. És akkor még nem volt szó olyan stresszfaktorokról, mint például hogy sok mentőkutya, köztük az enyém is most repült életében először.

Solka, a hős mentőkutya

Solka, a hős mentőkutya

A kutyákat mennyire viseli meg akár fizikai, akár pszichés szinten egy ilyen bevetés? 

Nagyon. Törökországban a fáradtság természetesen napról napra jobban látszódott rajtuk. 100%-on kezdtünk, majd az energiaszintjük napról napra csökkent, sosem ment vissza a kezdő szintre. Ne felejtsük el, hogy egy kutya alapesetben napi 16 órát alszik, most viszont ennek a töredékére volt lehetőség.

Solka most egy hónapig pihenni fog. A gazda dolga, hogy pszichésen és fizikálisan épen tartsa a kutyát. Egy ilyen bevetés után vannak komolyabb sérülések és mikrosérülések is: végig lehet csikarva a hátukon szőr alatt a bőr, lehetnek a talpukon is sérülések, de gyakoriak még az izomhúzódások, szakadások is. El kell vinni ilyenkor őket szakemberhez, fizioterapeutához, állatorvoshoz, ha szükséges. Olyan ez, mintha egy versenysportolóról lenne szó. Van felkészítési és levezetési időszak is, most a rehabilitáció lesz fókuszban. 

Hogy van most Solka?

A bevetés után rengeteget aludt, még ülve is elbóbiskolt néha. (nevet) Solka ha gyerek lenne, hiperaktívnak neveznék. Egyértelműen kényszermozgásos kutya, de Törökország óta folyamatosan fekszik, amikor mozog, akkor is nagyon lassú. Ma (A bevetés utáni ötödik napon – a szerk.) látom először, hogy kezd kicsit aktívabb lenni. 

Most voltál először katasztrófa sújtotta területen. Bevetés közben mennyire viselt meg mindaz, amit láttál?

Nem tudtam, mire számítsak, féltem, hogyan fogok érzelmileg és fizikálisan helytállni. Aztán amikor kint voltunk, sikerült csak a feladatra koncentrálni és kizárni a külvilágot. Azt gondolom, ha belemerültem volna az érzelmeimbe akkor, lelki roncs lennék. Szakemberek azt mondják, beletelik néhány napba, hétbe, mire érzelmi szinten lecsapódik az emberben, mi is történt. Volt már olyan nap, mióta itthon vagyok, hogy sokat sírtam. Beúsztak a szemem elé arcok, szituációk. Az elmúlt napokban a fodrászatban és a riportokban sokszor el kellett mesélnem, mi történt velem.

Van, amikor a beszéd segít, és van, amikor legszívesebben lecsapnám a telefont, mert nem csak visszafojtva szeretnék könnyezni.

Szerencsére olyan párom, szüleim, barátaim vannak, akik nagyon jól kezelik a szituációt. A párom iszonyatosan izgult miattam, de minden éjszaka sikerült kintről beszélnie velem. Sosem rakta rám a nyomást, hogy félt, sosem mondta, hogy vigyázzak magamra. Nagyon intelligensen, tiszta fejjel kezelte a helyzetet, tudta, hogy bőven elég az a nyomás, ami rajtunk volt odakint. 

Böbe és kutyája, Solka

A következő hónapban a regenerálódásé lesz a főszerep – Böbe és kutyája, Solka

A pszichés feldolgozásban van segítségetek? 

Aki rendvédelmi szervhez tartozik, annak kötelező bevetés után mentális segítséget igénybe vennie. Az önkénteseknek nincs ilyen, de nem egy és nem két kedves felajánlás jött pszichológusoktól, hogy ingyen és bérmentve vállalják az utógondozást. 

Erre nagy szükség van. Hiszen én mint fodrász, mikor találkozok halottal, romok alatt sérült emberekkel vagy gyerekekkel? A legtöbb önkéntes nem találkozik ilyesmivel a mindennapok során. A profik tudják, mire számíthatnak, mi, önkéntesek viszont nem feltétlenül.

Emberfeletti teljesítménynek tűnik a mentőkutya-vezetői hivatás. Mi jelenti a legfőbb motivációd a munkád során? 

Hogy segíthetek másoknak és hogy egy nagyon jó csapat részese lehetek. Egy nagyon összetartó közösség tagja vagyok, hatalmas szakmai tudással bíró emberek vesznek körül. Folyamatosan tanulok, folyamatosan fejlődök szakmailag és emberileg is közöttük.

Fotó: Kecskés Kala