Miért takarja ki Zuckerberg a gyerekei arcát, ha olyan biztonságos közösségi oldalakat alkotott?

2023. július 14.
Hatalmas port kavart Zuckerberg új családi képe, amin emotikonokkal takarja ki kislányai arcát.

Ha valóban biztonságosak azok a közösségi oldalak, amiket Mark Zuckerberg hozott létre, mi szükség a saját gyerekei arcának elfedésére? – kérdezik azok a dühös internetezők, akik szerint a Meta CEO-jának szigorítania kellene a baba- és gyerekfotók biztonsági irányelveit. 

Zuckerberg gyerekeiről ne legyen kép

Zuckerberg július 4-én töltött fel egy kedves családi fotót feleségével és három gyerekével, a két nagyobb lányának az arcára viszont emotikonokat szerkesztett a milliárdos. Nem ez volt az első alkalom, hogy nem mutatta meg a gyerekek arcát, gyakran tölt fel olyan képeket, ahol hátulról vagy oldalról látszódnak a lányai. Ezekkel a megoldásokkal egyértelműen azt üzeni az üzletember, hogy aggódik a magánéletének védelme miatt. 

Mások viszont bármilyen fotót feltölthetnek a gyerekekről

Az emotikonos családi kép rengeteg felhasználónál kiverte a biztosítékot. Egyesek azzal védik Zuckerberget, hogy milliárdosként teljesen más lenne megmutatnia a gyerekek arcát, mintha egy átlagos Facebook-felhasználóról lenne szó, mások azonban képmutatásnak érzik, hogy egy olyan platformot hozott létre, mely cserben hagyja a gyerekeket. Szerintük a Metának nem fontos a gyermekek védelme és gyerekek százezrei, milliói lehetnek veszélyben a közösségi oldalakon keringő fotók miatt. 

Sokak szerint a gyerekek védelmében szigorítani kellene a közösségimédia-platformok gyerekfotó-publikálási irányelveit vagy legalább felhívni a felhasználók figyelmét az óvatlan posztolás lehetséges káros következményeire.

Kinek a felelőssége a gyerekek védelme a közösségi oldalakon? 

Az mindenesetre sokat mond, hogy már Zuckerberg sem mer kitakarás nélkül családi fotót közzétenni az interneten. Alexandra Hamlet amerikai pszichológus a közösségi média fiatal felhasználókra gyakorolt hatásait vizsgálja, a friss Zuckerberg-fotó kapcsán így nyilatkozott a CNN-nek: „Zuckerberg azzal, hogy egy olyan családi képet osztott meg, amin vigyáz, hogy ne derüljön ki a családja tartózkodási helye vagy a gyermekeinek személyazonossága, talán azt kommunikálja, hogy a végfelhasználók felelőssége, hogy megvédjék magukat az interneten.” 

Forrás: CNN, Fotó: Getty Images