Gyerekei éheztetésével és brutális bántalmazásával vádolják a népszerű mamavloggert

2023. szeptember 07.
Ruby Franke ellen azután emeltek vádat, hogy 12 éves fia az ablakon kiszökve ételért és italért könyörgött a szomszédoknak. Bokáin és csuklóin ragasztószalag nyomai látszottak, de mint később kiderült, a súlyosan bántalmazott kisfiú még csak a jéghegy csúcsa lehetett.

Ruby Franke szomszédai egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy a mellettük lévő házban lakó 12 éves kisfiú jelenik meg náluk, ételért és italért könyörögve. A fiú csuklóin és bokáin azonnal észrevették a ragasztószalag nyomait, így haladéktalanul értesítették a rendőrséget. A kiérkező rendőrök azonnal átmentek a gyerek házába, ahol megtalálták Franke 10 éves lányát is hasonló állapotban – a súlyosan alultáplált gyerekeket végül kórházba szállították, később pedig Franke mind a négy kiskorú gyermekét átadták a Utah állambeli gyermekvédelemnek.

A megrázó esetet még megdöbbentőbbé teszi, hogy Ruby Franke nem egy átlagos anyuka, hanem az egyik legnépszerűbb mamablogger: mára már deaktivált, 8 passengers nevű YouTube-csatornáját több mint 2 millióan követték.

Mintamami a neten?

Ruby Franke és férje, Kevin Franke 2015-ben indították el YouTube-csatornájukat, ahol hat gyerekükkel közös családi életük hétköznapjait mutatták be. A videók többnyire arról szóltak, hogyan nevelik és fegyelmezik a hat gyereket, Sharit, Chadet, Abbyt, Julie-t, Russelt és Eve-et, akiket mellesleg mormon vallásúként otthon is taníttattak. Bár oldaluk hamar borzasztóan népszerűvé vált, már jó ideje lehetett látni intő jeleket a videókban, részben a gyerekekhez való viszonyulásukat, részben nevelési módszereiket illetően. Egyik fiuk például egyszer megemlítette, hogy hiába kéri, anyja nem hajlandó neki új ruhákat venni, egy másik videóból kiderült, hogy amikor az egyik kislánynál súlyos látásproblémák jelentkeztek, Ruby inkább kitakarította a lakást és elkezdett sminkelni, mielőtt hajlandó lett volna bevinni őt az ügyeletre. Sokszor előfordult az is, hogy a szülők súlyosan megsértették a gyerekek privát szféráját és személyes, intim pillanatokat osztottak meg a nagyközönséggel: Franke levideózta, ahogyan egyik kisfia gyomorrontás miatt hosszasan hányt egy parkolóban, ahogyan azt is, amikor férje a reggeli alatt felolvassa Chad privát sms-ezését. Egy felvételen az egyik kislány egyértelműen megkéri, hogy ne videózza le a beszélgetésüket, de Franke nevetve tovább készíti a felvételt, hozzátéve: „Most nem tudja, mit akarok mondani neki, biztosan azt hiszi, hogy a legrémesebb dolog lesz, amit csak el tud képzelni”, mire a lány azt feleli: „Mert valószínűleg a legrémesebb dolog lesz, amit el tudok képzelni”.

A vlogger attól sem riadt vissza, hogy a kamera előtt kritizálja a gyerekeit: egy alkalommal arról beszélt Julie nevű kislányával, hogy a lány hónapok óta könyörög azért, hogy leborotválhassa a lábát és a hónalját, majd amikor a lány megjegyezte, hogy a hónaljáról nem volt szó, Franke azt mondja, hogy a hónalja sokkal inkább borotválásra szorul, mint a lába. Ezután meg is akarta mutatni a kamera előtt a lány hónalját, amit a látszólag kényelmetlen helyzetben lévő lány nem engedett.

Sokszor hangsúlyozta azt is, hogy a gyerekeknek nincs tulajdona, mivel a házban minden az övé, a gyerekek legfeljebb csak használhatják ezeket a tárgyakat. Egyik lánya egyszer ki is javítja magát, amikor új szobájáról beszél azzal, hogy „nem is az én szobám, anya szobája, amit én használhatok”. 

Bár ezek a gesztusok az idők folyamán rengeteg negatív kommentet kaptak, igazán az verte ki a biztosítékot a nézőknél, mikor kiderült, hogy Chad nevű kisfiúk hét hónapon át egy babzsákon aludt, miután a szülei büntetésből elvették tőle az ágyát, amiért átverte kisöccsét azzal, hogy Disneylandbe utaznak. Ezután a nézők petícióban követelték, hogy a családvédelem vizsgálja meg Franke-éket. Ez végül meg is történt egyébként, de az ügyet akkor mindenféle retorzió nélkül lezárták. 2022-ben végül a rengeteg negatív kritika miatt a család abbahagyta a videózást és törölték a YouTube-csatornát.

A csontsovány, testén súlyos bántalmazás nyomait viselő kisfiú szökése kapcsán kiderült, hogy Ruby Franke rendszeresen éheztette a gyerekeket (az ételmegvonást szintén fegyelmezési eszközként használata) és állítólag az is előfordult, hogy napokra magukra hagyta őket. Bár hivatalosan nem vált el férjétől, a szomszédok szerint kitette otthonról Kevint, és leginkább egy barátnőjével, egy bizonyos Jodi Hildebrandttal osztotta meg az otthonát. Hildebrandtot, aki Franke barátnője és üzleti partnere is egyben, szintén gyanúsítottként állították elő a gyerekbántalmazási ügyben, ahol fizikai bántalmazás, alultáplálás és súlyos érzelmi bántalmazás vádjával kell szembenézniük. A két nő egyébként közösen vitte a ConneXions nevű életvezetési tanácsadó szolgálatot, ahol elsősorban gyereknevelési kérdésekben segítettek a hozzájuk fordulóknak. Hildebrandt egyébként maga is ellentmondásos figuraként ismert: korábban terapeutaként dolgozott, de másfél évre felfüggesztették engedélyét, amikor nyilvánosan érzékeny információkat osztott meg egyik klienséről.

Ruby Franke ügyének kivizsgálása egyelőre még zajlik, de ha bűnösnek találják, vádpontonként akár 10 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Forrás: NPR Fotó: Getty Images