Ismerd fel a gyermekbántalmazás 6 jelét, mert életeket menthet

2022. szeptember 21. |

Sajnos nagyon nehéz felismerni, ha egy gyermeket bántalmaznak, különösen akkor, ha nem segítő szakmából érkezünk. Az apró, legfinomabb jelekre kell hagyatkoznunk, amelyek felismerése nagyon fontos lehet a fiatalok életének szempontjából.

1. Krónikus szomatikus tünetek

A szomatikus tünetek olyan fájdalmak a testben, amelyeket nem tudunk megmagyarázni – a fejfájás, a gyomorfájás és a végtagfájdalom mind ezek közé tartoznak. A szomatikus tünetek bárkit érinthetnek, de a vizsgálatok kimutatták, hogy különösen gyakoriak a bántalmazást átélő gyermekeknél. Ennek oka lehet, hogy a traumák hatással vannak az idegrendszerre, hiszen a gyerekek stressznek vannak kitéve, így a felnőttekhez hasonlóan szorongást tapasztalnak, ami hozzájárulhat a tünetek kialakulásához.

gyermekbantalmazas-jel

2. Parentifikáció

A parentifikáció azt jelenti, hogy a gyermek átveszi a szülő szerepét: más szóval ahelyett, hogy a felnőtt nevelné a gyereket, a gyerek gondoskodik a felnőttről, esetleg a kisebb testvéréről. Ez azonban sok stresszt okoz a gyermeknek, és nagyon káros lehet a fejlődésére. A parentifikáció leggyakrabban elhanyagolással jár, mert sokszor akkor fordul elő, amikor a szülők nem képesek maguk gondoskodni gyermekeikről.

3. A korának nem megfelelő szexuális ismeretek

A szexuális zaklatás egyik apró jele az, ha egy gyerek a korának nem megfelelő szexuális tudással rendelkezik. Azok a gyerekek, akiknek szülei elváltak vagy külön élnek, nagyobb valószínűséggel lesznek szexuális zaklatás áldozatai. Egy általános iskolás gyerek persze tudhatja, hogy a kisbaba az anyuka és az apuka közreműködésével születik, de nem szabad konkrét részleteket ismerniük. Ha egy kisgyerek szexuális aktust játszik el a babáival, az arra utalhat, hogy nem megfelelő szexuális ismerettel rendelkezik. Érdemes azonban odafigyelni a helyzetre és a kontextusra: a koraérett gyerekek például már fiatalabb korukban több információt tudhatnak társaiknál. Szexuális zaklatásra utalhatnak még a rémálmok vagy egyéb alvászavarok, ha változás van a gyerek étkezési szokásaiban, hirtelen félni kezd bizonyos helyektől vagy emberektől, gyakran van húgyúti fertőzése, szexuális úton terjedő betegsége.

4. Ágybavizelés

Az ágybavizelés és a hüvelykujj szopkodása szintén fizikai vagy szexuális bántalmazás jeleit mutatják. Ezek a szokások önmagunkban még nem feltétlenül jelentenek problémát – a kulcs az, hogy figyeljünk a viselkedés hirtelen változására.

5. A tanulmányi eredmények visszaesése

Egy 2015-ös kutatás szerint a bántalmazott gyerekek írás-olvasási és intelligenciateszteken elért eredményei alacsonyabbak, mint társaiké. Ez részben annak köszönhető, hogy a bántalmazást átélő gyerekek nagyobb valószínűséggel hiányoznak az iskolából, esetleg az otthon átélt borzalmak miatt nem tudnak koncentrálni a tanórákon.

6. Rejtélyes ajándékok

A zaklató gyakran pénzt, ruhát vagy egyéb ajándékot adhat az áldozatnak, hogy titoktartásra ösztönözze őt. Ha gyermekünk hirtelen túl gyakran kap ajándékot valakitől, akkor érdemes gyanakodnunk.

Forrás: Insider, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Bántalmazás a neten – felismerni, segíteni!

Bántalmazás a neten – felismerni, segíteni!

Sokszor nehéz felismerni a kiskorúakkal szembeni visszaéléseket, főleg, mivel gyakran a gyermek is bizonytalan abban, rendben van-e, ami vele történik. A gyermekbántalmazás számos formát ölthet – ilyen lehet például a cyberbullying, az interneten történő zaklatás, csúfolás, megfélemlítés, de ide sorolható az intim felvételek megosztása is.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód