Ismerd fel a gyermekbántalmazás 6 jelét, mert életeket menthet

2022. szeptember 21.
Sajnos nagyon nehéz felismerni, ha egy gyermeket bántalmaznak, különösen akkor, ha nem segítő szakmából érkezünk. Az apró, legfinomabb jelekre kell hagyatkoznunk, amelyek felismerése nagyon fontos lehet a fiatalok életének szempontjából.

1. Krónikus szomatikus tünetek

A szomatikus tünetek olyan fájdalmak a testben, amelyeket nem tudunk megmagyarázni – a fejfájás, a gyomorfájás és a végtagfájdalom mind ezek közé tartoznak. A szomatikus tünetek bárkit érinthetnek, de a vizsgálatok kimutatták, hogy különösen gyakoriak a bántalmazást átélő gyermekeknél. Ennek oka lehet, hogy a traumák hatással vannak az idegrendszerre, hiszen a gyerekek stressznek vannak kitéve, így a felnőttekhez hasonlóan szorongást tapasztalnak, ami hozzájárulhat a tünetek kialakulásához.

gyermekbantalmazas-jel

2. Parentifikáció

A parentifikáció azt jelenti, hogy a gyermek átveszi a szülő szerepét: más szóval ahelyett, hogy a felnőtt nevelné a gyereket, a gyerek gondoskodik a felnőttről, esetleg a kisebb testvéréről. Ez azonban sok stresszt okoz a gyermeknek, és nagyon káros lehet a fejlődésére. A parentifikáció leggyakrabban elhanyagolással jár, mert sokszor akkor fordul elő, amikor a szülők nem képesek maguk gondoskodni gyermekeikről.

3. A korának nem megfelelő szexuális ismeretek

A szexuális zaklatás egyik apró jele az, ha egy gyerek a korának nem megfelelő szexuális tudással rendelkezik. Azok a gyerekek, akiknek szülei elváltak vagy külön élnek, nagyobb valószínűséggel lesznek szexuális zaklatás áldozatai. Egy általános iskolás gyerek persze tudhatja, hogy a kisbaba az anyuka és az apuka közreműködésével születik, de nem szabad konkrét részleteket ismerniük. Ha egy kisgyerek szexuális aktust játszik el a babáival, az arra utalhat, hogy nem megfelelő szexuális ismerettel rendelkezik. Érdemes azonban odafigyelni a helyzetre és a kontextusra: a koraérett gyerekek például már fiatalabb korukban több információt tudhatnak társaiknál. Szexuális zaklatásra utalhatnak még a rémálmok vagy egyéb alvászavarok, ha változás van a gyerek étkezési szokásaiban, hirtelen félni kezd bizonyos helyektől vagy emberektől, gyakran van húgyúti fertőzése, szexuális úton terjedő betegsége.

4. Ágybavizelés

Az ágybavizelés és a hüvelykujj szopkodása szintén fizikai vagy szexuális bántalmazás jeleit mutatják. Ezek a szokások önmagunkban még nem feltétlenül jelentenek problémát – a kulcs az, hogy figyeljünk a viselkedés hirtelen változására.

5. A tanulmányi eredmények visszaesése

Egy 2015-ös kutatás szerint a bántalmazott gyerekek írás-olvasási és intelligenciateszteken elért eredményei alacsonyabbak, mint társaiké. Ez részben annak köszönhető, hogy a bántalmazást átélő gyerekek nagyobb valószínűséggel hiányoznak az iskolából, esetleg az otthon átélt borzalmak miatt nem tudnak koncentrálni a tanórákon.

6. Rejtélyes ajándékok

A zaklató gyakran pénzt, ruhát vagy egyéb ajándékot adhat az áldozatnak, hogy titoktartásra ösztönözze őt. Ha gyermekünk hirtelen túl gyakran kap ajándékot valakitől, akkor érdemes gyanakodnunk.

Forrás: Insider, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!