„Apa bántja anyát” – hiánypótló önsegítő könyvet adott ki a NANE

2023. október 28.
Az APA BÁNTJA ANYÁT a NANE Egyesület új közös kiadványa a Gabo Kiadóval. Ahogy alcíme is ígéri, a könyv kimondottan bántalmazott anyáknak szól, és abban nyújt segítséget, hogy ellensúlyozni tudják mindazt a káros hatást, amit a családon belüli erőszak jelent a gyerekek számára. Ez a könyv méltó folytatása a MI JÁR A BÁNTALMAZÓ FEJÉBEN? című kötetnek ugyancsak Lundy Bancroft tollából.
Bántalmazott anyáknak szóló, hiánypótló önsegítő könyvet adott ki a NANE

Ugyan egyre több tévhit oszlik el a családon belüli erőszakkal kapcsolatban, és egyre többen vannak tisztában annak ismertető jegyeivel, arról nagyon keveset tud a közvélemény, hogy hogyan élik meg a gyerekek anyjuk bántalmazását. Azok a gyerekek, akik szem- és fültanúi anyjuk rendszeres lelki, szóbeli vagy akár fizikai bántalmazásának, sokszor gyökeresen különböző megküzdési stratégiákat alkalmaznak. Az eltérő viselkedésformák gyakran összezavarják a szakértőket is. A most megjelent kötet az érintetteknek, illetve segítőiknek ad útmutatót. A kötet kifejezetten a gyerekekre fókuszál, rámutatva, hogyan él vissza a bántalmazó a bizalmi kapcsolattal és hogyan ássa alá az anyával való szeretetteljes viszonyt.

„A feleségén tényleg uralkodik, de a gyerekeket nem bántja. Azok észre sem veszik, mi zajlik otthon.” Ilyen és hasonló kijelentéseket gyakran hall a bántalmazott nő, és elbizonytalanodik, vajon csak ő látja a változást gyerekein? Érzi, hogy a gyerekekkel való kapcsolata romlik, mert a bántalmazó módszeresen aláássa a szülői tekintélyét. Nincs hova fordulnia segítségért, mert a környezete meg van győződve róla, hogy túlaggodalmaskodja a dolgot. A változás sem egyértelmű: az egyik gyereknek dühkitörései vannak, és az apjához húz, míg a másik egyre jobban begubódzik, és túlteljesít az iskolában.

Nehéz tetten érni és szavakba foglalni, hogyan hat a gyerekekre, ha olyan családban nőnek fel, ahol tanúi anyjuk bántalmazásának. Ebben segít Lundy Bancroft könyve, mely szól mindazoknak, akik szeretnék tudni, hogyan fest a partnerbántalmazás gyerekszemmel, hogyan illeszkedik a gyerekekkel való kapcsolat a bántalmazó gondolkodásmódba, és milyen szülő a bántalmazó férfi. A nagy sikerű Mi jár a bántalmazó fejében? című önsegítő könyv szerzője most a bántalmazott anyákat szólítja meg. A tőle megszokott megértéssel és elfogadással, gördülékeny stílusban segíti olvasóját, hogy az képes legyen felismerni a párkapcsolati erőszak gyerekekre gyakorolt hatását, megtanulja megvédeni őket, elősegíteni a gyógyulásukat, valamint visszaállítani és megőrizni a család egészséges működését. A gyakorlati tanácsokkal teli önsegítő könyv kitér arra is, hogyan tárgyaljon a bántalmazott anya a gyermekvédelemmel és hogyan igazodjon el a bíróságon. 

Lundy Bancroft a családon belüli és a párkapcsolati erőszak szakértője, számos önsegítő könyv szerzője. Terapeutaként évtizedeken át vezetett csoportot bántalmazó férfiaknak, és behatóan foglalkozott a családon belüli erőszak gyerekekre gyakorolt hatásával. Az Apa bántja anyát a szerző második kötete, amely a Gabo Kiadó és a NANE Egyesület közös gondozásában jelenik meg. A Mi jár a bántalmazó fejében? olvasói ezt az önsegítő könyvet is nagy haszonnal forgathatják.