„Valami csattant, anya elesett” – Gyerekek a bántalmazó párkapcsolatban

2018. október 20.
Sokan hiszik, hogy a párkapcsolati erőszak elsősorban a partnerre irányul, így nem veszélyezteti a párral élő gyermek fejlődését. Valójában azonban a szülők közti párkapcsolati erőszak a gyermeket súlyos stressznek teszi ki, valamint károsan hat fizikai, lelki és társas fejlődésére.

Poszttraumás zavarok, testi problémák, a stressz okozta tanulási és teljesítményzavarok az előre látható következményei. A NANE Egyesület legújabb edukációs videójának célja, hogy felhívja a figyelmet a fenti jelenségre.

Fotó: Profimedia, Alamy

A londoni székhelyű NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) brit segélyszervezet adatai elkeserítőek: a családon belüli erőszakkal kapcsolatban minden ötödik gyermek érintett.

Ma Magyarországon még mindig él az a tévhit, hogy „a gyermeknek mindkét szülőre szüksége van, függetlenül attól, hogy hogyan bánik vele”. A párkapcsolati erőszakot elkövető bántalmazó a családban élő gyerekekre is veszélyes.

A párkapcsolati erőszakot elkövető bántalmazó a családban élő gyerekekre is veszélyes. A gyerekek hallják, látják, tudják, hogy mi történik, és szenvednek a bántalmazástól. Az anyát érő erőszak a gyermekeknél súlyos lojalitási konfliktust okoz: félnek a bántalmazó apa dühétől és erőszakos kitörésétől. Általában gyűlölik őt ezért, de ezzel egyidejűleg vágynak az elismerésére és szeretetére, hiszen függő helyzetben vannak. A túlélésük érdekében kénytelenek alkalmazkodni a gondviselőikhez, bármilyenek is legyenek azok. Akik ilyen családban nevelkednek, gyakran érzik bűnösnek magukat a bántalmazó erőszakossága miatt, és azt gondolják, ők felelősek a bántalmazott szülő és a testvérek védelméért, ez pedig rendkívül megterhelő egy gyerek számára.

Összefüggés az anya és a gyermek bántalmazása között

Ahogyan azt tanulmányok is mutatják, szoros összefüggés van az anyák elleni erőszak és a gyermekek elleni erőszak között. Ha az anyát bántalmazzák, nagy a valószínűsége annak, hogy a gyermekeknek is el kell szenvedniük közvetlen erőszakot. A kutatások szerint a párkapcsolati erőszak tanúivá váló gyerekek 1/3-át az erőszakos szülő közvetlenül is bántalmazza*.

Az, aki bántalmazza a partnerét vagy volt partnerét, nem lehet megfelelő szülő. A párkapcsolati erőszakot tehát a gyermeket veszélyeztető tényezőként is komolyan kell venni.

Cikkünkben szakértőket kérdeztünk, hogy mit tegyünk, ha családon belüli erőszakkal találkozunk.

További információ a témában:

*   http://nane.hu/wp-content/uploads/2016/03/gyerekek.pdf
*   http://nokjoga.hu/segitoknek-donteshozoknak/parkapcsolati-eroszak-es-gyerekek/a-parkapcsolati-eroszak-hatasa-a-gyereke

* Kutatás: Hamby, S, Finkelhor, D., Turner, H., & Ormrod, R. (2010). The overlap of witnessing partner violence with child maltreatment and other victimizations in a nationally representative survey of youth. Child Abuse and Neglect 34, 734-741.