Dj Palotai: így búcsúznak a legendás lemezlovastól kollégái, rajongói

2023. november 20.
Hatvankét éves korában elhunyt a magyar underground egyik legismertebb lemezlovasa, Palotai Zsolt, azaz DJ Palotai.
Hatvankét éves korában elhunyt Dj Palotai.
 

Ő volt a Tilos az Á Klub művészeti vezetője, majd a Tilos Rádió zenei főszerkesztője. Szombaton rangos díjátadóra volt hivatalos, a hazai underground zenei kultúráért folytatott harmincéves munkájáért a főváros Pro Cultura Urbis díját ítélte oda neki. A díjátadóján már nem tudott ott lenni, egyik közeli barátjának még aznap is azt mondta, reméli, holnapra jobban lesz. Barátai, kollégái és rajongói megemlékezései közül közlünk néhányat.

Nyáry Krisztián

„Úgy terveztük, hogy a díjátadó után a harmadik kitüntetett fel is lép majd a Merlinben. A közönségből sokan minden bizonnyal az ő kedvéért jöttek el. Napközben betegségre hivatkozva lemondta a részvételt, a telefonban udvariasan elnézést kért a kellemetlenségért. Palotai Zsolt a Budapest zenei életében végzett évtizedes munkássága, a magyar underground kultúrára gyakorolt megkerülhetetlen hatásának elismeréseként kapta a Pro Cultura Urbis-díjat. Hatalmas taps kíséretében egy barátja vette át a díjat. Ma reggel kaptuk a hírt, hogy Zsolt a díjátadó napján meghalt. A rá emlékező cikkek egy része a DJ idétlen magyar tükörfordításával lemezlovasnak nevezte. Teljesen feleslegesen: ő volt egyszerűen a Palotai. Este még lement a Tilos Rádióban az utolsó műsora.”

Pándi Balázs 

„Felkapcsolták a takarítófényeket, a főváros főhőse arcát absztraháló cigifüstben, utoljára áthúzza a termen lemezestáskáját, kerekeivel a törött poharak szilánkjait ritmikusan ropogtatva. Jó utat, Zsolti, hiányozni fogsz.”

Metzger Viki 

„Palotai ez egyik legkiemelkedőbb lemezlovas volt, aki szerintem rengeteg dj-t inspirált valamilyen formában. Az elektronikus zene, a drum and bass és a breakbeat egyik legfontosabb hazai meghonosítójaként tartom őt számon, a magyar zenei élet fontos formálója és a magyar underground zenei élet fontos szereplője. Emlékszem, először 15 éve találkozhattam vele, és csodálva néztem őt a DJ-pultban. Egy igazi legendát vesztett a szakma most. Rendkívül szomorú vagyok, de hálás is neki, és örülök, hogy többek közt olyan emberek inspirálhattak a szakmám kezdetekor, mint Palotai.”

Janklovics Péter 

„Ma hajnal 5-kor keltem, mert 6-kor indultunk. Láttam egy Insta-posztot arról, hogy Palotai Zsolt elment. Nem hittem el. Mostanra sajnos azt látom mindenhol, hogy nem egy rossz álom volt. Nyugodjon békében.”

Kispál és a Borz

„Elment az ember, aki a tánczenéről a legtöbbet tudta a városban. Isten veled, Palotai Zsolt!”

DJ Yamina  

„Sajnos nem ismertem Zsoltot személyesen, nem tanulhattam tőle, de legendaként tekintek rá. Nyugodjon békében!”
 
Kiemelt kép: Kobuci Kert