Kicsoda Tim Walz, Kamala Harris alelnökjelöltje?

Kicsoda Tim Walz, Kamala Harris alelnökjelöltje?

2024. augusztus 26.
Közeledik az amerikai elnökválasztás, és a múlt héten kiderült, hogy Tim Walz, Minnesota kormányzója lett Kamala Harris alelnökjelöltje. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a korábban tanárként és katonaként szolgáló politikusról.
  • Tim Walz minnesotai kormányzó Kamala Harris alelnökjelöltje.
  • Tim Walz korábban középiskolai tanárként dolgozott, de az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájában is szolgált.
  • Összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni Tim Walzról, Kamala Harris alelnökjelöltjéről.

Tim Walz, Minnesota kormányzója egyszer azt mondta, soha nem számított arra, hogy egy korábbi középiskolai földrajztanár ilyen messzire eljuthat a politika világában, írja a Politico. Kamala Harris ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy Tim Walzot kérte fel alelnökjelöltjének.

Harris az X-en is megosztotta döntését, amire válaszul Walz azt írta: „Egy életre szóló megtiszteltetés csatlakozni Kamala Harrishoz ebben a kampányban.” De ki is az a Tim Walz és miért őt választotta maga mellé a demokraták elnökjelöltje?

Ő Tim Walz, Kamala Harris alelnökjelöltje:

1. Nebraskában született

Tim Walz West Pointban született, egy mindössze 3500 lakosú nebraskai városban, de egy még kisebb, Butte nevű városban nőtt fel. A demokrata alelnökjelölt vidéki neveltetésének tulajdonítja értékrendjét: „Egy kicsi város volt az ehhez hasonló szolgáltatásokkal, és volt egy állami iskola állami tanárral – ez inspirált arra, hogy ott üljek, ahol ma vagyok.”

2. Így keveredett a politikába

Első állását a politikában John Kerry volt massachusettsi szenátor 2004-es elnökválasztási kampányának tagjaként szerezte, ahol megyei koordinátorként dolgozott. Azt mondta, azután csatlakozott Kerry kampányához, hogy egy középiskolás diákcsoportot elvitt George W Bush egyik kampánygyűlésére és a biztonságiak kihallgatták az egyik diákot, mert Kerry matrica volt a pénztárcáján.

3. „Fura republikánusok”

Tim Walz nemrég azzal keltette fel a nyilvánosság figyelmét, hogy furcsa embereknek nevezte Donald Trumpot és alelnökjelöltjét, J. D. Vance-ot. Kamala Harris alelnökjelöltje júliusban úgy fogalmazott az MSNBC-nek adott interjújában, hogy „Furcsák ezek az emberek a másik oldalon. Be akarják tiltani a könyveket. Ott akarnak lenni, amikor vizsgálják önöket az orvosi szobában.”

Trump és Vance kampányával kapcsolatban pedig azt mondta: „Tudod, hogy valami nincs rendben az emberekkel, amikor a szabadságról beszélnek: szabadság, hogy a hálószobádban lehetnek, szabadság az orvosi szobában, szabadság, hogy megmondják a gyerekeidnek, mit olvashatnak. Ezek a dolgok elég furcsák.”

4. Ő Minnesota kormányzója

2018-as hivatalba lépése óta Walz jelenleg második ciklusát tölti Minnesota 41. kormányzójaként. Mióta bizalmat szavaztak neki, bevezette az ingyenes iskolai étkezés biztosítását, harcolt a reproduktív szabadságért és a szavazati jogokért, valamint megnövelte a helyi munkavállalók fizetett szabadságát.

5. Beyoncé napja

Na és persze azt se felejtsük el, hogy 2023. július 20-át Minnesotában Beyoncé napjává nyilvánította, hogy megemlékezzen az énekesnő Huntington Bank Stadionban adott koncertjéről – bár nem ő az első minnesotai kormányzó, aki Beyoncé vitathatatlan tehetségét ünnepelte. Az elődje, Mark Dayton május 23-át jelölte meg a hivatalos Beyoncé-napnak.

6. Futballedző, tanár és veterán

Hivatalos életrajza szerint Tim Walz Nebraskában nőtt fel, ahol a középiskola elvégzése után jelentkezett a hadseregbe. Miután 1989-ben társadalomtudományi diplomát szerzett a Chadron State College-ban, a Nemzeti Gárdánál dolgozott, ahol összesen 24 évig szolgált, és ahová tizenhét évesen sorozták be. Középiskolai tanárként is dolgozott a minnesotai Mankatóban, ahol az állami bajnokságra edzette az iskola labdarúgócsapatát.

7. Hálás a feleségének

Kamala Harris alelnökjelöltje abban az iskolában ismerte meg feleségét – és egyben kollégáját –, ahol az iskolai focicsapatot edzette. Gwen Whipple-t 1994-ben vette feleségül, és amikor kormányzó lett belőle, Gwen Minnesota first ladyje lett, és bizony ezt a szerepet nem veszi félvállról.

„Tim a kormányzó, és a kormányzó döntéseket hoz” – mondta Gwen a Star Tribune-nak. „Sok tennivalónk van, és mindenkinek megvan a maga szerepe és feladata. Az én felelősségem, hogy ebben az új szerepkörben, tisztelettel és tudatossággal megtaláljam az utamat.”

Tim Walz korábban annak is hangot adott, hogy felesége nagyon fontos szerepet tölt be az életében és munkájában. Ez valószínűleg hatványozottabban igaz lesz abban az esetben, ha Harris megnyeri az elnökválasztást. „A feleségem bármit meg tud tervezni és bármit meg tud csinálni” – mondta Walz Gwenről a Star Tribune-nak.

8. Tim Walz a reproduktív jogok harcosa

Tim és Gwen Walznak két gyermeke van: a lányuk, Hope 2001 januárjában, fiuk, Gus pedig 2006 októberében született, hétévnyi termékenységi kezelés után.

Harris alelnökjelöltje korábban már nyíltan beszélt saját termékenységi történetükről a Star Tribune-nak, és miután ő és felesége is rengeteg nehézségen mentek keresztül, kormányzóként biztosítani akarta, hogy az emberek továbbra is kontrollt gyakorolhassanak reproduktív jogaik felett az IVF-től (in vitro, azaz szervezeten kívüli megtermékenyítés)  az abortuszig. Az sem véletlen, hogy a lányukat Hope-nak (a jelentése angolul remény) nevezték el…

2023 januárjában Walz törvénybe foglalta a reproduktív egészségügyi ellátáshoz való jogot, beleértve az abortuszt is, és még ugyanebben az évben kötelezővé tette az államban az iskolák számára, hogy minden diák hozzáférhessen menstruációs higiéniai termékekhez.

9. Kínai kitérő

A főiskola után egy évig Kínában tanított, mielőtt teljes munkaidőben visszatért a hadseregbe. Az első, kormány által jóváhagyott amerikai oktatói csoporttal utazott Kelet-Ázsiába, és azóta is beszél mandarinul.

10. A konzervatívokat is meggyőzte

Walz ötször nyert újraválasztást Minnesota déli részén, a többnyire vidéki, konzervatív első kerületben, és 12 évig szolgált a képviselőházban.

11. A veteránokért felelt

2017-ben a képviselőház veteránokkal foglalkozó bizottságában olyan problémákkal foglalkozott, mint az egykori katonák mentális egészsége, az öngyilkosság és a fájdalomkezelés. Finanszírozást is kért a poszttraumás stressz zavarral és krónikus fájdalommal küzdő veteránok orvosi kannabiszkezelésének kutatásához.

12. Vicces cigaretta

Miután Minnesota tavaly legalizálta a rekreációs marihuánát, Walz egy kenderbolt-tulajdonost nevezett ki az állam legfőbb kannabiszszabályozójává. Másnap Erin DuPree, az említett vállalkozó lemondott a szerepéről, miután a Star Tribune arról számolt be, hogy illegális termékeket árult kenderboltjában, ezért ítéletet hoztak ellene. Később a szakértők megállapították, hogy a kormányzói hivatal elmulasztott megtenni néhány szokásos háttérellenőrzési lépést DuPree kinevezése előtt.

13. Felfegyverkezve?

Bár korábban ő maga is fegyvertartó volt, később támogatta a fegyvertartási engedély szigorítását, például a támadófegyverek betiltását.

Kamala Harris és Tim Walz egy arizonai kampánygyűlésen augusztus 9-én

14. Ukrán szövetség

Walz találkozott az Egyesült Államok ukrán nagykövetével, hogy aláírjon egy egyetértési nyilatkozatot, amely mezőgazdasági partnerkapcsolatot hoz létre Minnesota és Ukrajna északi régiója, Csernyihiv között. „Ha kiűzzük az oroszokat, lesz némi együttműködésünk” – mondta Walz, aki a barátság megnyilvánulásának nevezte a nyilatkozatot.

15. Fontos számára az LMBTQ-közösség sorsa

2023-ban Walz aláírt egy végrehajtási rendeletet, ami megvédi a nemi megerősítő műtétekhez kapcsolódó jogokat. Mivel országszerte több államban tiltják a nemi megerősítő műtétekhez való hozzáférést, szeretnénk, ha a minnesotai LMBTQ-közösség tudná, hogy Minnesota továbbra is biztonságos hely számukra és szívesen látják őket – fogalmazott.

16. Ígéretet tett a fiának

Walz azt ígérte a fiának, Gusnak, hogy kap egy kutyát, ha 2019-ben elnyeri a kormányzói tisztséget. Amikor kiírták a választás eredményét, Gus felkiáltott: „Kapok egy kutyát!” Walz betartotta az ígéretét és örökbe fogadtak egy Scout nevű fekete labradorkeveréket, akit állítólag minden reggel maga visz el sétálni.

17. A kedvenc dala

A kedvenc zeneszáma Minnesota egyik leghíresebb zenészétől, Bob Dylantől származik: a Forever Young Walz szerint „időtlen üzenetről szól egy apától a fiának”.

18. Fiatalon vesztette el az apját

Édesapja tüdőrákban halt meg, amikor Walz 19 éves volt. Állítólag ez az élmény inspirálta a politikust arra, hogy foglalkozzon az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés ügyével.

19. A Kongresszus

Walzot először 2006-ban választották be a Kongresszusba.

20. George Floyd halála

Minnesota kormányzójaként ő vezényelte a Nemzeti Gárdát Minneapolisba, hogy segítsen elfojtani a George Floyd halála után kitört zavargásokat.

Forrás: Politico, Marie Claire, Fotó: Getty Images