Győzelmet aratott Claudia Sheinbaum, ő lesz Mexikó első női elnöke

2024. június 10.
Claudia Sheinbaum történelmi jelentőségű győzelmet aratott a vasárnapi mexikói elnökválasztáson, ő lesz az ország első női elnöke.

Történelmi győzelmet aratott a mexikói választásokon Claudia Sheinbaum, Mexikó első női elnöke, írja a BBC. Az előzetes eredmények szerint a 61 éves politikus -–korábban Mexikóváros polgármestere – a szavazatok 58-60 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson, 30 százalékkal megelőzve riválisát, Xóchitl Gálvez üzletasszonyt.

Sheinbaum október 1-jén váltja hivatalában a jelenlegi elnököt és egyben mentorát, Andrés Manuel López Obradort. Kampányígérete szerint az elődje által elért előrelépésekre fog építeni, továbbfejlesztve azokat a jóléti programokat, amelyeknek a leköszönő elnök a sikerét köszönheti. Győzelmi beszédében köszönetet mondott riválisának, Xóchitl Gálveznek és úgy fogalmazott:

Megválasztása nemcsak számára, hanem minden nő számára nagy eredmény.

Mexikó első női elnökének anyai nagyszülei bolgár zsidók, akik a nácik elől menekültek Mexikóba, apai ágon pedig litván felmenőkkel rendelkezik. Claudia Sheinbaum 1962-ben született Mexikóvárosban, két gyermeke és egy unokája van. Élettársával, Jesús María Tarribával még az egyetemi tanulmányai alatt ismerkedtek meg, ő jelenleg a Bank of Mexico (a mexikói állami bank) pénzügyi kockázati szakértője.

Biológus anyja és vegyészmérnök apja után ő is a tudományos pályát választotta. Mielőtt politikai pályára lépett, fizikát tanult, majd energiatudományi doktori címet szerzett. Dolgozott egy kaliforniai kutatólaboratóriumban, ahol a mexikói energiafogyasztási szokásokat tanulmányozta, és az éghajlatváltozást kutatta, illetve dolgozott az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületében is.

A tudományos pályán és diákaktivistaként szerzett tapasztalataival 2000-ben megszerezte Mexikóváros környezetvédelmi titkári pozícióját az akkor még polgármesterként tevékenykedő López Obrador oldalán, szintén első nőként ebben a posztban. Egészen 2006-ig töltötte be ezt a tisztséget, időközben pedig ő lett az első nő, akit a fővárosi Tlalpan kerület vezetőjének választottak.

Andres Manuel López Obrador és Claudia Sheinbaum 2018-ban

Mielőtt elindult volna az elnökválasztáson, Sheinbaumot 2018-ban Mexikóváros első női polgármestere lett, ami kvázi belépőt jelent az elnöki tisztség felé vezető ajtón. 2023-ig vezette a fővárost, ekkor döntött úgy, hogy inkább az elnökválasztási kampányba fekteti az energiáját.

A helyiek a választási eredményt jelentős változásként értékelik a mexikói nők életében, akik csak 1953-ban szavazhattak először az országos választásokon. A kampányt viszont tragédiák árnyékolták be, a kormány szerint több mint 20 jelöltet öltek meg Mexikó-szerte, egyes felmérések szerint 37 főre tehető az erőszakos cselekményeknek áldozatul esett emberek száma.

Ellenfele, Gálvez élesen bírálta a kormányt a választásokat kísérő gyilkosságok miatt, és kampányának középpontjába is az erőszakos cselekményeket elkövető kartellek elleni fellépést állította. Azt ígérte, hogy megválasztása esetén felveszi a harcot a bűnözőkkel szemben. Sheinbaum pedig ígéretet tett arra, hogy kiemelt figyelmet fog szentelni azoknak a jóléti programoknak, amelyekkel a kormány megakadályozhatja, hogy a szegény mexikói fiatalokat behálózzák a bűnözői csoportok.

Andrés Manuel López Obrador nem indulhatott újra az elnöki tisztségért, ugyanis a mexikói alkotmány értelmében egy ember egyetlen hatéves ciklusban töltheti be a pozíciót. A leköszönő elnök ehelyett beállt Sheinbaum mögé, és közel 60%-os támogatottságával hatalmas lendületet adott utódja kampányának.

Kihívásokkal teli évek állnak előtte

Sheinbaum ígérete López Obrador politikáját fogja követni. Elődjének főként a szegénység csökkentésére tett erőfeszítései hozták meg a népszerűséget, ugyanakkor, mivel az erőszakos cselekmények ellen ígért fellépése – nem szállt szembe kellő keménységgel a kartellekkel – nem hozott megfelelő eredményeket. Mexikó gyilkossági rátája az egyik legmagasabb a legmagasabb a világon, jelenleg 100.000 főre vetítve 23,3 gyilkosság történik. Az új elnök azt reméli, hogy 2027-re 19,7-re tudja csökkenteni ezt a számot.

Jelenleg több mint 100 ezer embert tartanak nyilván eltűntként Mexikóban, ami az adatok szerint különösen a nők számára veszélyes hely, ugyanis naponta körülbelül körülbelül 10 nőt gyilkolnak meg az országban. Ami a szegénység megfékezésére tett erőfeszítéseket illeti, López Obrador és a kormányzó párt, a Morena állítása szerint a nyugdíjrendszerükkel, a diákoknak szóló ösztöndíjakkal és a családtámogatásokkal körülbelül ötmillió embert emeltek ki a szegénységből országszerte, bár több régióban még mindig gyakori a nélkülözés.

Az új elnök egyik legfontosabb feladata lesz, hogy felvegye a harcot a bűnözéssel. Mexikóváros polgármestereként már bizonyított a közbiztonság javítása terén – a BBC szerint hivatali idejében 50%-kal csökkentette a gyilkosságok arányát a fővárosban –, de egyelőre még kérdés, hogy ezt országos szinten is meg tudja-e ismételni, ahogy az is a jövő zenéje, hogy milyen gesztusokat tesz egyik legfontosabb partnere, az Egyesült Államok irányába, vagyis az USA-ba való kivándorlás megfékezésére és a kábítószer-kereskedelem visszaszorítására. Amerikai tisztviselők ugyanis gyakran baráti és szakmai kapcsolatként hivatkoznak Joe Biden és López Obrador kapcsolatára, és hasonló reményeket táplálnak a következő mexikói elnök felé is – írja a CNN.

Fotó: Getty Images