Joe Biden olyat tett Károly királlyal, amire senki nem számított

2023. július 11.
Az eset akkor történt, amikor az angol király a windsori kastélyban fogadta az amerikai elnököt első hivatalos uralkodói találkozóján.
Joe Biden olyat tett Károly királlyal, amire senki nem számított

III. Károly hétfőn Joe Biden amerikai elnökkel találkozott a windsori kastélyban, ahol megvitatták a klímafinanszírozási fórum azzal kapcsolatos tanácskozásait, hogyan lehetne jobban ösztönözni a nagyvállalatokat és a magánfinanszírozású forrásokat az éghajlati válság elleni küzdelemre.

Amikor Biden autója megérkezett a kastélyhoz, Károly király kézfogással üdvözölte. Ezután felmentek egy emelvényre, hogy meghallgassák a két ország himnuszát, és megtekintsék a walesi gárdát. A találkozón minden rendben ment, de sokaknak szemet szúrt, hogy az elnök megszegte a királyi protokollt, amikor véletlenül Károly király hátára tette a kezét. A gesztus láttán sokan azt kezdték találgatni, vajon Joe Biden ezzel a nem várt érintéssel megsértette-e a királyt, vagy sem. A Buckingham-palota egyik forrása azonban gyorsan eloszlatott minden kétséget és elárulta, hogy az elnök tette egyáltalán nem jelentett problémát az uralkodó számára, és ezt a gesztust a két nemzet közötti bensőséges viszony szimbólumának is lehet tekinteni.

Joe Biden olyat tett Károly királlyal, amire senki nem számított

Joe Biden és Károly király számos alkalommal találkoztak már korábban, például 2015-ben a Fehér Házban, 2021-ben az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján, II. Erzsébet királynő szeptemberi temetésén és a brit uralkodó koronázása után is.

Forrás: People, Fotó: Getty Images