Ütött a hookup kultúra órája? Egyre népszerűbb az önkéntes cölibátus

2024. augusztus 27.
A világ minden táján tarol az önkéntes cölibátus. Az Egyesült Államokban a boysober trend, Dél-Koreában pedig a 4B mozgalom hatására dönt úgy egyre több heteroszexuális nő, hogy távol tartja magát az intim kapcsolatoktól.

Amikor Chloe tavaly elmondta a barátainak, hogy most egy ideig nem szeretne szexuális életet élni, azt hitték, viccel. Pedig nem is gondolhatta volna ennél komolyabban. A sikertelen randizási kísérletek és az alkalmi kapcsolatok ugyanis ahhoz vezettek, hogy sérült az önbizalma és az is eszébe jutott, hogy talán valami baj van vele.

„Nagyon sokáig úgy éreztem, hogy a férfiak olyan nőként gondolnak rám, akivel szeretnének lefeküdni, de nem akarnak vele lenni” – mondja. „Soha nem vettek komolyan, és ez nagyon fáj. Főleg, hogy sok olyan barátom van, akik egészséges párkapcsolatban élnek csodálatos partnerekkel, akik hegyeket mozgatnának meg értük. Nem értettem, én miért nem találom meg ugyanezt” – meséli a 25 éves Chloe.

Chloe végül hét hónapon keresztül tartotta a szexuális absztinenciát, hogy csak magára fókuszáljon. „A cölibátus lehetővé tette, hogy visszanyerjem a hatalmam és narratívát váltsak. Időt és teret adott ahhoz, hogy valóban meggyógyuljak és megtaláljam a boldogságot az élet más területein ahelyett, hogy romantikus kapcsolatokra fókuszálnék. Arra késztet, hogy egyedülállóként is megtaláld a beteljesülést” – mondta.

Egyre többen égnek ki az alkalmi kapcsolatokban

2024. A nyugati országokban végre szabadon megélhetjük a vágyainkat. De biztosan jó ez nekünk? Nos, sokan nem így gondolják. Bár még mindig kifejezetten szexuálisan túlfűtött világban élünk, egyre nagyobb teret hódít az önkéntes cölibátus – és nem csak az egyházi személyek köreiben.

Az ABC Australia Talks 2019-es felmérése szerint a 18 és 24 év közöttiek 40 százaléka nem él szexuális életet, a 16 és 44 év közötti brit férfiak és nők pedig kevesebb mint fele szexel legalább hetente egyszer. Hasonló tendencia figyelhető meg a tengeren túl is: a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem 2021-es felmérése szerint a 18 és 30 év közötti amerikaiak 38%-ának nem volt szexuális partnere az előző évben.

Ezzel a témával van tele az egész internet. A TikTokot elárasztották a fiatalok olyan tartalmakkal, amelyekben az önmegtartóztatás pozitívumait magasztalják. Dél-Koreában hódít a 4B mozgalom, ami négy olyan dolgot foglal magában, amiről a nők lemondanak saját akaratukból kifolyólag: ez a bihon, vagyis nem kötnek heteroszexuális házasságot; a bichulsan, nem szülnek gyereket; a biyeonae, nem randiznak; és a bisekseu, azaz nem létesítenek szexuális kapcsolatot.

Egy új litván romkom, a Slow az aszexualitás témáját vitte képernyőre, az Egyesült Államokban pedig a Z generációs komikus, Hope Woodward indított el egy boysober nevű trendet, ami azt jelenti, hogy a heteroszexuális fiatal nők nemet mondanak a randizásra, hogy a saját fejlődésükre és mentális gyógyulásukra fókuszálhassanak.

És ez nem csak a felszín: számos tanulmány kimutatta, hogy világszerte egyre több fiatal mond le a szexről, méghozzá önként és boldogan. Szó sincs arról, hogy ezek a nők valamiféle szektát vagy underground közösséget követnének. Arról már inkább, hogy kiégtek a randizásban.

Például a Savanta fiatalokra specializálódott piackutató cég szerint a Z generációsok több mint 90%-a csalódott a társkereső appokban. A lányok olyannyira elvesztették a partnereikbe és a randiappokba vetett bizalmukat,  hogy 2021-ben 5%-kal csökkent a világ vezető globális társkereső alkalmazásának számító Tinder felhasználói aktivitása, és az elmúlt években a Bumble-t is tulajdonló anyavállalat, a Match Group részvényei is rosszabbul teljesítettek a korábbiaknál.

Persze nem lehet kizárólag a társkereső platformokat okolni a jelenség miatt: a randiappok iránti bizalmatlanság mellett a koronavírus-járvány miatti karantén is hatással volt a fiatalok szexuális életére. „A bezártság sok embert arra késztetett, hogy átértékelje a szexet és az emberi kapcsolatokat” – mondta Chantelle Otten szexológus az ausztrál Marie Claire-nek. „A magány és a rendszeres társas interakcióktól való elszakadás lehetőséget kínált az önvizsgálatra és egyeseket arra késztetett, hogy a cölibátus mellett döntsenek és a fejlődésre, illetve a gyógyulásra fókuszáljanak.”

Lehetnek előnyei a szexmentes életnek?

Candice Hargons szexkutató, a Kentucky Egyetem pszichológiai docense korábban úgy fogalmazott a USA TODAY-nek adott interjújában, hogy az egészséges szexuális életnek számos ismert előnye van, de ha nemet mondunk, az is járhat hasonló pozitívumokkal. Vannak, akik azért döntenek az önmegtartóztatás mellett, mert elegük van a hookup kultúrából és mély érzelmekre vágynak, mások az önreflexió miatt tartják távol magukat a szextől.

„A cölibátus előnyei közé tartozik a spirituális fejlődés és a vallási értékekhez való igazodás, ahogy az is, hogy úgy anélkül építhetsz ki romantikus kapcsolatot valakivel, hogy a szex gondolata nyomást helyezne rád. Könnyebben tudsz összpontosítani más fontos részekre” – mondja Hargons. A szakértők szerint nincs jó vagy rossz módja a szexuális absztinenciának. Van, aki egyáltalán nem randizik, míg mások nem mondanak le sem a találkozókról, sem arról, hogy intim kapcsolatot alakítsanak ki valakivel, szigorúan szexmentesen.

Miranda Kerr és férje, Evan Spiegel nem szexeltek házasság előtt

Cate Mackenzie szexuálterapeuta és pártanácsadó szerint, ha az önmegtartóztatás szabad választásból fakad, ugyanúgy csodálatos élményt okozhat valakinek, mintha alkalmi kapcsolatra vágyna: felhatalmazza az illetőt arra, hogy kiszakadjon egy olyan kultúrából, ami szexuális aktivitásra ösztönzi. Az egészséges szexuális élet mindannyiunk számára mást jelent, és egyik preferencia sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Minden arról szól, hogy eldönthetjük, mi a jó nekünk, és szigorúan betartjuk a határainkat.

A sztárok sem kivételek

A cölibátus természetesen nem új keletű fogalom. Sok világvallásban, például a katolicizmusban, a hinduizmusban és a buddhizmusban is több száz éve bevett gyakorlatnak számít. Bár az 1960-as évek szexuális forradalma jelentős hatást gyakorolt ​​a szexuális szabadságra – legalábbis a nyugati országokban –, a vallási okokból választott cölibátus ma is gyakori jelenség, még a hírességek körében is.

Gondoljunk csak Justin és Hailey Bieber esetére, Miranda Kerr-re és Evan Spiegelre, vagy Mariah Carey-re és volt férjére, Nick Cannonra, akik mindannyian önmegtartóztatást gyakoroltak házasság előtt. És persze ne felejtsük el a Disney-sztárokat és a híres tisztasági gyűrűiket sem…

Vagy ott van Julia Fox, aki már több mint két és fél éve éli szexmentesen az életét, és állítása szerint soha nem érezte magát ennél jobban. A színésznő ritkán beszél a fogadalmáról, de tavaly azt mondta az Elle magazinnak, hogy egyedül szeretne lenni, és rosszul érzi magát a férfiaktól: „Úgy érzem, ha tudatosan bekapcsolódok egy heteroszexuális kapcsolatba, aláírom, hogy bekerüljek egy egészségtelen dinamikába.”

Fotó: Getty Images