A szakértő elárulja, mi az az 5 ok, amiért gyakran kikopik a szex a házasságokból

2024. március 28.
A következőkben szexterapeuták magyarázzák el, milyen okok húzódhatnak leggyakrabban a szex nélküli házasságok mögött.
Házasság szex nélkül

Bár rengeteg pár él átmenetileg vagy hosszú távon, akár véglegesen szex nélküli házasságban, a téma a mai napig tabunak számít. Pedig nagyon is fontos lenne beszélni a jelenségről, hiszen a szexmentes mindennapok könnyen egy egészségtelen spirált indíthatnak el: a szex átmeneti hiánya még több szexmentességet szülhet, aminek hatására a szex gondolata egyre kínosabbá vagy ijesztőbbé válhat a párok számára.

A következőkben szexterapeuták magyarázzák el, milyen okok húzódhatnak leggyakrabban a szex nélküli házasságok mögött.  

1. A párok nem tudnak beszélni a szexről

A kommunikáció kulcsfontosságú a párkapcsolatokban, különösen, ha olyan intim dolgokról van szó, mint a szex. A fantáziáinkról, vágyainkról és bizonytalanságainkról való beszélgetéshez sebezhetővé kell válnunk, ami egyesek számára kényelmetlen lehet. Pedig minél inkább képesek vagyunk megnyílni a párunk előtt, idővel annál könnyebbé válnak ezek a beszélgetések. 

„Azok a párok, akik nem beszélnek a szexről, a végén eltávolodnak egymástól, és elveszítik a kapcsolatot azzal, hogy mit akarnak és mire van szükségük a szexuális kapcsolatukban” – mondta Shannon Chavez, pszichológus és szexterapeuta.

2. Nagy stressznek vannak kitéve

Amikor stresszesek vagyunk, a szex lehet az utolsó dolog, ami eszünkbe jut. A krónikus stressz a kortizol hormon megemelkedett szintjéhez vezethet a szervezetben, ami megzavarhatja a nemi vágyat.

„Akár a gyerekekről, akár a munkáról vagy a pénzügyekről van szó, a stressz hatalmas szerepet játszhat a nemi vágy csökkenésében, a szex iránti vágy csökkenésében, a szexhez szükséges energiánk csökkenésében és a szexre rendelkezésre álló időnk csökkenésében” – mondta Jesse Kahn szexuálterapeuta.

A túlzott stressz vagy a fáradtság hatására a szexet „egy olyan feladatnak érezhetjük, amit meg kell tennünk, mintsem örömteli tevékenységnek” – tette hozzá Chavez.

Az ilyen zsúfolt vagy túlterhelt időszakokban a szakértők szerint érdemes lehet előre megtervezni és beütemezni a szexuális együttléteket, ahelyett, hogy megvárnánk, hogy hangulatba kerüljünk.

„Néha meg kell tervezni a szexet” – mondta Kahn. „Ezért is káros az a narratíva, miszerint a szexnek spontánnak kell lennie.”

3. A pároknak eltérő a libidójuk

Normális, hogy egy pár szexuális vágya ingadozik a kapcsolatuk során, ami azt jelenti, hogy a két fél szexuálisan nem mindig lesz pontosan ugyanazon az oldalon. De ha nyíltan tudunk beszélni a vágyakozás különböző szintjeiről, és sikerül olyan kompromisszumot kötni, ami mindkét félnek megfelel, akkor az eltérő libidó nem jelenthet komoly problémát.

Ha azonban nem foglalkozunk vele, feszültség alakulhat ki, és utat engedhet a szex nélküli időszakoknak. Gyakran előfordul, hogy a magasabb libidójú partner elutasítottnak érzi magát, amikor a közeledését visszautasítják, és végül abbahagyhatja a kezdeményezést. Az alacsonyabb libidójú partner úgy érezheti, hogy a sok kéréssel nyomást helyeznek rá, vagy alkalmatlannak érezheti magát, mert úgy gondolja, nem tudja kielégíteni partnere igényeit.

6 jel, ami elárulja, ha a pasi borzalmas az ágyban

„Ha nem foglalkozunk a problémával, hanem elkezdünk nem tudomást venni róla, és teljesen kerüljük a beszélgetést, az idővel a szex teljes kikopásához vezethet” – mondta Jesse Kahn.

4. Egyik fél mentális problémával küzd

Nem csak a fizikai problémák befolyásolhatják az ember szexuális vágyát vagy a szexre való képességét, ugyanígy a mentális egészségi problémák is, például a depresszió, a szorongás, vagy akár a múltbeli szexuális traumák. De bizonyos gyógyszerek is okozhatnak szexuális diszfunkciót. „Ezek a mentális problémák hatással lehetnek a vágyra és a kapcsolat iránti igényre” – mondta Chavez. 

5. A felek nehéz időszakot élnek át a párkapcsolatukban 

Ha a felek sokat vitatkoznak, ha egy hűtlenségen próbálják túltenni magukat, vagy egyszerűen csak úgy érzik, elszakadtak egymástól, a problémák a hálószobára is átterjedhetnek.

„A kapcsolati problémák haragot, neheztelést, csalódottságot, megbántottságot vagy árulást eredményezhetnek, és a vágy hiányához vezethetnek” – mondta Chavez. 

Gracie Landes szexuálterapeuta elmondta, hogy míg vannak párok, akik dühösen is képesek szexelni, a legtöbb ember számára ezek az érzések megölik a szexuális vágyat. „A lappangó sérelmek és a megoldatlan viták aláássák az egyébként jó szexuális kapcsolatot” – mondta.

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images