Ezen a 3 dolgon szorongunk a szexben – így lehet megbirkózni velük

2024. május 07.
A szexuális teljesítménytől való szorongás meglehetősen gyakori, de ez nem jelenti azt, hogy együtt kell élnie ezekkel az érzésekkel.
szexuális szorongás

A szexszel kapcsolatos érzéseink nemcsak összetettek, hanem minden egyes embernél egyediek. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy mindenki átélt már valamikor valamilyen fokú szorongást a szexualitással kapcsolatban.

A legtöbbször ezek a szorongó érzések nem adnak okot az aggodalomra. Az olyan egyszeri szexszel kapcsolatos gondolatok, mint az „elfelejtettem óvszert vinni”, „hogyan mondjam el neki, hogy ki szeretném próbálni az anált” vagy „észreveszi majd, hogy nagyon barnák a mellbimbóim?” teljesen normálisak. 

De néhány ember számára ezek a gondolatok folyamatosak lehetnek, ami viszont bénítóvá válhat. A szex egy bizonyos aspektusával kapcsolatos tartós, ismétlődő, tolakodó gondolatok sok embert megakadályozhatnak abban, hogy úgy szexeljen, vagy úgy teljesítsen, ahogyan szeretne. Az ilyen típusú szorongás hatásai az elkerüléstől kezdve a szomorúságon át a teljesítményproblémákig, például merevedési zavarokig terjedhetnek és izgalmi zavarokat okozhatnak.

Ezeket az érzéseket általánosságban szexuális szorongásnak nevezik. És bár klinikainak hangzik, a „szexuális szorongás” valójában nem egy olyan diagnózis, amit egészségügyi szakember oszt ki egy ülés során.

Ehelyett

a szexszel kapcsolatos szorongások gyakran a szexuális diszfunkció vagy szélesebb körű mentális egészségügyi állapotok, például szorongás, depresszió vagy kényszerbetegség tünetei.

Annak érdekében, hogy többet tudjak meg a szexuális szorongás különböző típusairól és arról, hogyan lehet kezelni őket, beszéltem néhány szexuális egészségügyi szakértő kollégámmal, akik felajánlották meglátásaikat.

Mi a szexuális szorongás?

Jordan Rullo, PhD-pszichológus szerint a szexuális szorongás valójában egy gyűjtőfogalom, amely a szexuális csalódásoktól a klinikailag diagnosztizálható szexuális diszfunkcióig mindent magában foglal. Csak akkor diagnosztizálják diszfunkcióként, ha a problémák hat hónapig vagy annál hosszabb ideig tartanak, és a szexuális élmények legalább 75%-nál előfordulnak. Ezen a ponton valószínűleg előnyös lenne egy szexterapeutával vagy szexuális orvoslással foglalkozó szakemberrel való találkozás.

A szorongás általában számos tünet formájában jelentkezik a testünkben: mellkasi szorítás, fejfájás, izzadás, emésztőrendszeri panaszok és így tovább.

Ha a szexhez kapcsolódik, a szorongás a teljesítményt illető kerülésként és problémaként jelentkezhet. Ez egy kellemetlen körforgás lehet, amiben a szorongás kihat a szexuális életünkre, és ha nem tudunk úgy szexelni, ahogyan szeretnénk, akkor a szorongásunk még rosszabbá válik.

Majdnem minden ember átélt már valamilyen, a szexualitáshoz kötődő szorongó érzést (Fotó: Getty Images)

Majdnem minden ember átélt már valamilyen, a szexualitáshoz kötődő szorongó érzést (Fotó: Getty Images)

Azonban a szorongás minden embernél máshogy jelentkezhet. Egyesek számára erős félelemérzetnek, a rettegés alacsony, átható érzésének, vagy tolakodó negatív gondolatoknak tűnik, mint például „értéktelen vagyok”, „senki sem akarna olyasvalakit, mint én”, vagy „ha igent mondok a szexre, valami szörnyűség fog történni”.

Szexuális teljesítmény miatti szorongás

A szexuális teljesítményszorongás akkor jelentkezik, amikor az ember tudatában van a testének, a cselekedeteinek vagy a szexhez való hozzáállásának. Ez a fajta szorongás gyakran közvetlen hatással van a testünkre. Olyan problémákat okoz, mint az erekció elérésének vagy fenntartásának nehézségei, valamint az izgalommal vagy az orgazmussal kapcsolatos gondok.

A szexterapeuta Casey Tanner a teljesítményszorongással kapcsolatos gondolatokat négy csoportra bontja.

  • Testkép: „Hogyan néz ki a testem, amikor ebben a helyzetben vagyok?”
  • Testfunkció: „Túl sokáig tart elérnem az orgazmust?”
  • Kifejezés: „Túl hangos vagyok?”
  • Képzettségi szint: „Nyilvánvaló, hogy fogalmam sincs, mit csinálok!”

Teljesen normális, ha van egy-egy rossz napunk, akár egy új, akár egy hosszú távú partnerrel. Ráadásul sok elképzelésünk arról, hogy milyen a „tökéletes szex”, a mainstream pornóból származik. Bár a pornó, legyünk őszinték, sokunk számára a szexuális nevelés első lépcsője volt,

gyakran sok irreális elvárást állít fel a testünkkel, a szexuális tevékenységekkel és az élvezetekkel kapcsolatban.

Ezek a problémák akkor válnak klinikussá, ha következetesen és ismételten előfordulnak, akár különböző partnerekkel is. A teljesítményszorongásról ismert, hogy szexuális diszfunkciót okoz, és összefüggésbe hozható merevedési zavarokkal, orgazmuszavarokkal, izgalmi zavarokkal, sőt fájdalmas lehet a közösülés .

Posztkoitális diszfória

A diszfória a szorongás egy olyan fajtája, amikor a személy úgy érezheti, hogy elszakadt a testétől. Ez nemi diszfóriaként is jelentkezhet, amikor valaki úgy érzi, hogy a jelenlegi teste nem felel meg a nemi identitásának. A szex vagy bármilyen szexuális tevékenység szintén a diszmorfia melegágya lehet.

A diszfóriának van egy másik típusa is, az úgynevezett posztkoitális diszfória, amit klinikai pszichológusok a női funkcionális zavarok közé sorolnak.

A személy negatív érzelmeket él át, amelyeket sírás, melankólia, szorongás, izgatottság vagy agresszió jellemez a szex után.

Bár főként nőknél számolnak be róla, volt már néhány ritka eset, amikor férfiak is tapasztalták a szeretkezés utáni negatív érzelmeket.

Dr. Rullo szerint ezt a jelenséget mind fiziológiai reakciók okozzák, amelyek az intimitás során áramló neurotranszmitterek „lejöveteléből” erednek, mind pedig érzelmi reakciók, amelyek az izgalom és a közelség érzésének csökkenéséből eredhetnek, amikor a szex véget ér.

Szexuális averzió zavar

A szexuális averziót (korábbi nevén szexuális fóbiát) a szexuális vágyzavarok közé sorolták, és úgy definiálták, hogy „tartós vagy visszatérő szélsőséges ellenszenv, valamint a szexuális partnerrel való minden vagy majdnem minden nemi szexuális érintkezés elkerülése”.

Bár ez nem lehet önálló klinikai diagnózis, a szex kerülése valós állapot (Fotó: Getty Images)

Bár ez nem lehet önálló klinikai diagnózis, a szex kerülése valós állapot (Fotó: Getty Images)

A pszichiáterek feltételezték, hogy a szexuális averzió átfedésben van a vaginizmussal, a szexuális vágyzavarral és a fóbiákkal, de végül a bizonyítékok hiánya és a rendkívül ritka diagnózisok miatt törölték a a mentális zavarok osztályozását és meghatározását tartalmazó kézikönyv újabb kiadásából. Napjainkban ritkán diagnosztizálnak valakit ezzel, mivel ez egy erősen megbélyegző címke, mert két nagyon is normális dolgot patologizált: a libidókülönbségeket és az aszexualitást vagy demiszexualitást. (Pedig mondjuk a behatolásmentes szex is lehet ugyanolyan élvezetes, sőt.)

A szexuális averziós zavar azt feltételezi, hogy a szexuális vágy normális, és hogy a vágy hiánya problémás.

Bár ez nem lehet önálló klinikai diagnózis, a szex kerülése valós állapot lehet, és kulturális, vallási vagy társadalmi kondicionálás következtében traumának vagy a szexszel kapcsolatos negatív asszociációknak tulajdonítható.

Miután számos hasonló tünetekkel küzdő beteget kezelt, Dr. Rullo megemlíti, hogy ezek az intenzív ellenérzések a szex körüli fóbiára is visszavezethetők. Ha ez a helyzet, a páciensek számára hasznos lehet az expozíciós terápia egy típusa, az úgynevezett szenzitív fókusz, amely egy sor egyre érzékibb, majd szexuális jellegű gyakorlatot jelent a partnerrel az otthonukban.

Hogyan küzdhető le a szexuális szorongás?

Megismételjük: normális, hogy a szex körül szorongó pillanatokat élünk át. Társadalomként lassan kezdjük megérteni a lelki egészség és annak a szexuális egészségünkre gyakorolt hatása közötti kapcsolatot. „Tekintettel arra, hogy a szexszel kapcsolatos szorongás természetes válasz a szexszel, szexualitással és kapcsolatokkal kapcsolatos rengeteg elnyomó üzenetre, ritkán gondolom a szexuális szorongást kórosnak” – mondja Tanner. Más szóval, a probléma valószínűleg nemcsak a szex aktusával, hanem inkább a vele kapcsolatos gondolatainkkal és érzéseinkkel van összefüggésben. A legtöbb esetben öntudatlanul kivetítjük ezeket az érzéseket, amikor szexuális tevékenységet folytatunk.

A legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy azon dolgozunk, hogy elválasszuk az énképünket a szorongásainktól és a tünetektől.

Tehát ne a szorongásaink határozzák meg az énképünket. Nehéz nem magunknak tulajdonítani ezeket a problémákat, és úgy érezni, hogy a testünk elromlott, amikor a valóságban számtalan dolog van körülöttünk, ami befolyásolja és kondicionálja a szexszel kapcsolatos hiedelmeinket. Ennek feltárása egyedül, vagy ha ez elérhető a számunkra, egy szakemberrel, például szexterapeutával, betekintést nyújthat a kiváltó okokba, ami végső soron segíthet a mögöttes probléma azonosításában.

A szexszel kapcsolatos aggodalmainak, preferenciáinak és igényeinek kommunikálása létfontosságú a kapcsolat hosszú távú fennmaradása szempontjából (Fotó: Getty Images)

A szexszel kapcsolatos aggodalmaink, preferenciáink és igényeink kommunikálása létfontosságú a kapcsolat hosszú távú fennmaradása szempontjából (Fotó: Getty Images)

És ez a kulcs a szexuális szorongás leküzdéséhez. Függetlenül attól, hogy a szexuális szorongás melyik típusával van dolgunk, Dr. Rullo szerint a kezelés a mögöttes problémától függ. „Ha szexuális traumáról van szó, akkor [a terapeutának] segítenie kell a páciensnek feldolgozni a traumát, és megtanítani neki a szexuális kommunikációs készségeket – mondja. – Ha szexuális fájdalomról van szó, akkor beutalót kell adni egy szexuálpszichológus orvoshoz és egy kismedencei fizikoterapeutához. A szexszel kapcsolatos negatív üzenetek kapcsán pszichoedukáció a szexről, és ezeknek a régi üzeneteknek a megkérdőjelezése/újrakeretezése a megoldás.”

A kommunikáció a kulcs

Ha párkapcsolatban élünk, a szexszel kapcsolatos aggodalmaink, preferenciáink és igényeink kommunikálása létfontosságú a kapcsolat hosszú távú fennmaradása szempontjából, mert a partnerünk támogatása életbe vágó lehet. Ha pedig a partnerünk az érintett, akkor a legjobb és a legtöbb, amit tehetünk érte, hogy nem vesszük magunkra ezeket az aggodalmakat. Emlékeztessük, hogy még mindig szeretjük őt, és együtt szeretnénk dolgozni ezeken a problémákon – ez pont annyi erőt adhat neki, amennyire szüksége van ahhoz, hogy túllépjen a szorongásain.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images