Ezek az új sportágak lesznek a 2028-as olimpián – De mi az, ami nem tér vissza?

2024. augusztus 29.
A 2024-es párizsi olimpián ellentmondásos érzelmeket kiváltó breaktánc olimpiai karrierje most véget ér, legalábbis egyelőre. A 2028-as Los Angeles-i olimpián ugyanis ez a sportág nem tér vissza. De milyen új sportokat láthatunk majd négy év múlva az olimpián?
Olimpiai sportágak 2028 Los Angeles
  • A 2028-as olimpián Los Angelesben ismét programra kerül a lacrosse és a krikett például.
  • Miért nem tér vissza a breaktánc a 2028-as Los Angeles-i olimpián?
  • Van egy olyan sportág is, melynek sorsa továbbra is függőben van, vajon programra kerülhet-e 2028-ban is az olimpián.

Csak nemrég változtatta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a szabályokat azzal kapcsolatban, milyen sportágak mutatkozhatnak be az olimpiai játékokon. A 28 kvázi kötelező sportág mellett négyévenként a szervező város négy sportágat kiválaszthat, ami az adott évben az olimpia programjára felkerülhet.

A 2024-es párizsi olimpián ilyen sportág volt a breaktánc, ami felkorbácsolta az érzelmeket. De vajon 2028-ban Los Angelesben milyen sportágakat láthatunk majd az olimpián?

Hogyan alakulnak az olimpiai sportágak a 2028-as Los Angeles-i olimpián?

Kimarad: breaktánc

Miután Párizsban először mutatkozott be az olimpiák történetében a breaktánc 2024-ben, négy év múlva nem láthatjuk a versenyt. Annak ellenére sem, hogy a breaktáncot az Amerikai Egyesült Államokban találták ki. A szervezők úgy gondolják, hogy ami illett Párizs fiatalokra koncentráló olimpiájára, az Los Angeles-ben nem lesz megfelelő.

Ugyanakkor a Világ Táncsport Szövetség mindent megtesz azért, hogy a 2032-es olimpiai játékokon ott legyen a breaktánc az ausztráliai Brisbane-ben.

Visszatér: baseball és softball

1900 és 1984 között a baseball hellyel-közzel feltűnt az olimpiákon, mint egyfajta bemutató sportág. Az első hivatalos olimpiai baseball verseny az 1992-es barcelonai olimpián volt, majd a következő öt olimpián szintén lehetett látni. 2008-ban aztán nem volt az olimpia programján Pekinben, végül 2021-ben Tokióban a japánok ezt választották a négy sportág egyikének. A 2024-es olimpián megint kimaradt a baseball a programból, de 2028-ban az amerikaiak ismét rendeznek olimpiai baseballversenyt.

Visszatér: krikett

Eddig egyetlenegyszer szerepelt az olimpiákon krikett: 1900-ban. Ekkor két csapat – a britek és a házigazda franciák – csaptak össze. Azóta soha nem szerepelt az olimpiákon a krikett. Ám 2028-ban ismét ott lesz. A Los Angeles-i szervezők azért választották, mert egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sportág. 

Először az olimpián: amerikai foci

A szervezők szerint a világon megközelítőleg 20 millióan játsszák az amerikai focit mintegy 100 országban, így ott a helye az olimpián. Főleg, hogy 2028-ban Amerika lesz a rendező ország, ahol nemzeti sportnak tekinthető.

Visszatér: lacrosse

Hivatalos olimpiai sportág volt 1904-ben és 1908-ban. Ám csupán három csapat versenyzett előbbin, utóbbin kettő, így nem csoda, ha kimaradt a programból azóta is. A 2028-as Los Angeles-i olimpián azonban újra láthatjuk az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportágat.

Először az olimpián: fallabda

A squash vagy fallabda eddig csak kontinentális tornákon, például az Ázsia Játékokon mutatkozott be, vagy a Pánamerikai Játékokon, illetve a Nemzetközösségi Játékokon. Az olimpiák történetében először a 2028-as Los Angeles-i játékokon nézhetjük majd meg. 

Kicsit más lesz: öttusa

Régóta fontolgatják, hogy állatvédelmi szempontból a lovaglást kivegyék az öttusa programjából. A tokiói olimpia fiaskója csak felgyorsította ezt a folyamatot. Utoljára a 2024-es párizsi olimpián láthattuk lovasversennyel a sportágat. A 2028-as Los Angeles-i olimpiai játékokon már akadályverseny lesz helyette.

Függőben van a sorsa: ökölvívás

Az ökölvívás az egyik legősibb sportág az olimpiákon, már az ókorban is része volt a versenynek. Viszont évről évre erősebbek azok a hangok, melyek szerint eljárt az idő az ökölvívás felett, népszerűsége csökken. Ami a 2028-as Los Angeles-i olimpiát illeti, még függőben van, rendeznek-e ökölvívó versenyeket is.

Forrás: Washington Post, fotó: Getty Images