Csoda szép levendulalila futópálya lesz a 2024-es párizsi olimpián

2024. június 02.
Nem csak a romantika és szépség miatt lesz lila a futópálya a 2024-es párizsi olimpián. Ennél sokkal többet jelent, hogy elbúcsúztak a téglavöröstől.
2024 párizsi olimpia lila futópálya
  • A 2024-es párizsi olimpián levendulalila futópályán sprintelnek majd az atléták.
  • Már alig várjuk a nyitóünnepséget, amikor a lila futópályán vonulnak a világ olimpikonjai.
  • De miért váltottak a francia fővárosban levendulalilára a téglavörösről az olimpiai futópályán?

2024. július 26-án kezdődik az olimpia Párizsban. Már most izgatottan várják nemcsak a sportrajongók, hanem mindenki, vajon milyen izgalmas dolgok történnek az olimpián 2024-ben a francia fővárosban. Ráadásul számos újítás miatt is megéri követni az olimpia eseményeit:

  • Bekerült a breaktánc az olimpiai számok közé.
  • Csodás táj adja számos olimpiai sportág hátterét a versenyek helyszínén.
  • Az atlétikai számoknál a futópályát csodaszép levendulalila színűre cserélték a téglavörösről. 

Ez utóbbi számos találgatásra adott okot. Szerencsére a párizsi olimpia szervezői elárulták, miért váltották le a hagyományos téglavöröst a friss és szemet gyönyörködtető lilára!

Ezért mondtak búcsút a téglavörös futópályának

A futópálya poliuretánból és gumiból készül, hagyományosan vörös színű az olimpiákon. Ez azért is volt előnyös, mert a fehér választóvonalak erős kontrasztban vannak az alapszínnel, így mind a helyszínen, mind a tévéképernyőn jól kivehetők. Megkönnyíti a célvonal megfigyelését és a befutó megállapítását. 

Azért is használták eddig a vöröset, mert jó a hőelnyelő és fényvisszaverő képessége, így stabil hőmérsékleten lehet tartani a futópálya felületét különböző időjárási körülmények között is. Ám a a Stade de France-ban, ahol a párizsi olimpia fő atlétikai versenyszámait rendezik, búcsút mondtak a klasszikus téglavörös futópályának. Helyette egy olasz sportszer-manufaktúra új, levendulalila borítását használják. 

Ez sokkal környezetbarátabb, és az atléták számára is kényelmesebb lehet, ahogy azt a tesztelés során a korábbi kilencszeres amerikai olimpiai bajnok atléta, Carl Lewis is megállapította.

Carl Lewis amerikai olimpiai bajnok atléta teszteli a 2024-es párizsi olimpia lila futópályáját

Carl Lewis amerikai olimpiai bajnok atléta teszteli a 2024-es párizsi olimpia lila futópályáját

Miért váltottak lila színre a 2024-es párizsi olimpia futópályáján?

Nincs arra konkrét előírás, milyen színűnek kell lennie az olimpiai futópályának. A szervezők olyan színt választhatnak, amilyet csak akarnak. Például 2016-ban, Rio de Janeiró-ban kék színű volt a pálya, ami a téglavörös mellett szintén gyakran használt szín. A párizsi olimpia szervezői viszont úgy döntöttek, 2024-ben pasztell és erős lila árnyalatú lesz a futópálya.

Ennek egyik oka, hogy a tévénézők számára így kényelmesebb lesz, mivel a levendulalila sokkal kellemesebb a szemnek, jobban kivehetők az emberek a lila pályán. A másik ok, hogy sokkal vidámabb hangulata lehet így az olimpiai játékoknak. Ez a levendula árnyalat ugyanis romantikus, elegáns, ugyanakkor kifejezi Párizs innovatív atmoszféráját. De utal a francia levendulára is.

A lila futópálya környezetbarát is

A párizsi olimpia lila futópályája 50 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül, így eleget tesz a fenntarthatóság követelményének. Emellett az anyag nagy rugalmasságú és erősen kötődő elemekből áll, ezáltal csökkenti a sportolók energiaveszteségét, így számíthatunk arra is, hogy történelmi atlétikai rekordok dőlnek majd meg a 2024-es párizsi olimpia levendulalila futópályáján.

Forrás: Marie Claire Taiwan, fotó: Instagram/Stade de France