Párkapcsolat hűtlenség

Mégis hogyan élheti túl egy kapcsolat a hűtlenséget?

2024. szeptember 04.
Megcsaltak? Most valószínűleg egy világ dőlt össze benned. Mégis miért olyan erős a késztetés, hogy megmentsd a párkapcsolatod?

„Megcsaltam a páromat” ­– valószínűleg olyan mondat, amelyre nem számítottunk, hogy valaha hangosan ki kell mondanunk. Előfordulhat olyan is, hogy már egy ideje sejtettük, hogy eljut a kapcsolatunk erre a pontra. Bármi is legyen a helyzet, megoldhatatlan feladatnak tűnik újra kialakítani a bizalmat párunkban megcsalás után.

A hűtlenség gyakran instabilitást, bizalomvesztést és rengeteg konfliktust okoz a kapcsolatban. Sokak számára teljesen elképzelhetetlen, hogy a kapcsolat túlélheti a hűtlenséget. Ilyenkor a felszínre törnek az olyan érzések, mint a fájdalom, a gyász, a csalódottság, és teljesen bizonytalanok vagyunk abban, hogyan is tovább. A gyógyulási folyamat egyik legfontosabb része, hogy eldöntsük, hogyan lépjünk tovább. A gyógyulás természetesen csak akkor lehet sikeres, és a kapcsolat akkor élheti túl a hűtlenséget, ha mindkét fél hajlandó ezen dolgozni.

Természetesen jogos, ha nem vagyunk hajlandóak folytatni egy olyan párkapcsolatot, amelyben ekkorát sérültünk. Senki nem kötelezhet minket arra, hogy olyan emberrel kössük össze magunk, aki egyszer hűtlen volt hozzánk. Akadnak olyan kivételes esetek, amikor a hűtlenség nem jelenti a párkapcsolat végét. Ha partnerünkkel képesek vagyunk őszintén beszélni és együtt dolgozni, akkor számos lépés létezik annak érdekében, hogy a megtört bizalom helyreállítható legyen.

Mennyire gyakori a hűtlenség?

A megcsalás nem mindig szexuális jellegű

A megcsalás nem mindig szexuális jellegű

A terápiát kereső párok felének volt már dolga hűtlenséggel valamikor a kapcsolata során. Bár a hűtlenség gyakori, nem beszélnek róla nyíltan. Egyesek még odáig is elmennek, hogy felteszik maguknak a kérdést: miért mindig engem csalnak meg? Amikor ez megtörténik, akkor háttérbe szorul a megcsalásból eredő érzelmek és dinamikák összetettsége. A közösségi média térhódításával a hűség és hűtlenség közötti határvonal elmosódhat, különösen az érzelmi viszonyok, a szexting és a mikrocsalás megjelenésével.

Biztosan sokan látták már a Barátság extrákkal című filmet, amelyből aztán a való életbe lépett a következő trópus: szex párkapcsolat nélkül. Ezen az ágon elindulva kialakult egy új jelenség, amely leginkább a fiatalabb generáció körében terjedt el, mégpedig a situationship, amelynek jelentése hasonló. Két fél úgy viselkedik, mintha párkapcsolatban lennének, azonban tagadják, hogy ez igaz lenne. Kevés olyan történet létezik, amelyben a situationshipnek boldog és fájdalommentes kifutása lett volna.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Girly Girl (@girlygirlsggs) által megosztott bejegyzés

Néhány tényező, amely befolyásolhatja az egyik fél hűségét

Véletlenül sem akarjuk mentegetni azokat, akik félreléptek. Mégis figyelembe kell vennünk néhány olyan aspektust, amelyek képesek hatással lenni arra, hogy párunk hűtlen lesz-e vagy sem. A hűtlenségnek sokféle formája van. Egyesek tudatosan vagy tudat alatt használják a megcsalást arra, hogy véget vessenek kapcsolatuknak/házasságuknak. Mások akkor lépnek félre, amikor egy külső kapcsolatból keresnek megerősítést vagy beteljesülést. Sok esetben ezek impulzív döntések, céljuk az azonnal kielégülés elérése.

  • Életkor: Az emberek igényei az életkor előrehaladtával változhatnak. Például egy fiatalabb egyén talán még nem áll készen arra, hogy megállapodjon, és szeretné felfedezni a lehetőségeket, míg valaki talán rögtön tudja, hogy mit szeretne egy kapcsolatban, és továbblép a keresés felé. Azok az emberek, akik azelőtt telepednek le, mielőtt készen állnának rá, később félreléphetnek, néha a kapuzárási pánik részeként.
  • Nemek: Az önbevallásos adatok azt mutatják, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel lépnek félre, mint a nők, függetlenül az életkortól vagy a családi állapottól. A nők önbevalláson alapuló hűtlenségének hiánya azonban torzíthatja ezeket az eredményeket.
  • Párkapcsolati státusz: Általában a komolyabb elkötelezettségi szint társul a hűséggel. Például egy olyan kapcsolatban, amely nem jelölte meg kizárólagosnak, a partner találkozgathat másokkal anélkül, hogy tudná, hogy ez nincs rendben.
  • Kapcsolati elégedettség: Minden egyén szükségletei fontosak, és ezek kielégítése kulcsfontosságú egy kapcsolatban. Sokan nehezen tudják megfogalmazni igényeiket, ami gyakran fokozott elégedetlenséghez vezet. Emellett még a mérgező kapcsolatok vagy a bántalmazó dinamika gyakran vezet párkapcsolati elégedetlenséghez.
  • Generációk közötti hűtlenségi minták: Kapcsolat van a szüleink hűtlenségének megtapasztalása, illetve az ebből fakadó jövőbeli hiedelmeink és igazolásaink között. Egy adott pontig mindent foghatunk a szocializációra, és emiatt nagyon fontos tényező az, ahogyan a szülők kezelték a hűtlenséget.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Mélylevegő Projekt (@melylevegoprojekt) által megosztott bejegyzés

Túlélheti-e a kapcsolat a hűtlenséget?

A válasz igen, viszont a kivitelezés nem annyira egyszerű, hiszen mindkét félnek fel kell dolgoznia a hűtlenség kapcsolatukra és az egyéni mentális egészségükre gyakorolt hatásait. A személy, akit megcsaltak, általában valamilyen szintű árulási traumát, depressziót, alacsony önbecsülést és bizalmi problémákat él át, míg a megcsalt személynek fel kell tárnia, hogy mi okozta a csalást, megbánta-e, és esetleg le kell küzdenie a szégyen és a bűntudat érzéseit. Ezenkívül az, hogy kivel csalták meg, a hűtlenség hányszor fordult elő, és a viszony időtartama is befolyásolhatja, hogy valaki hajlandó-e megbocsátani a partnerének.

Néhány tényező, amely befolyásolja, hogy egy kapcsolat túléli-e a hűtlenséget:

  • Félrelépés gyakorisága: Sokak számára ez nagyon fontos, mivel lehet, hogy egy egyszeri helyzetet könnyebben meg tudnak bocsátani és túlélni, mint egy sorozatos megcsalást. Mások számára nem számít, hogy hányszor csalta meg a partner, ha már egyszer átlépte a határt.
  • A viszony hossza: A viszony hossza befolyásolhatja, hogy a pár hajlandó-e dolgozni a kapcsolatuk megmentésén. Egyesek számára a hosszú távú viszonyokat sokkal nehezebb feldolgozni és továbblépni belőlük, mint a rövid ideig tartóakat. Esete válogatja, hogy mi számít rövid és hosszú távú viszonynak. Ez nehéz, de szükséges beszélgetés annak eldöntéséhez, hogy továbbléphetnek-e.
  • Mennyi ideig volt titokban tartva a megcsalás: Bár a megcsalás általában titoktartással jár, nem mindegy, hogy a félrelépés után milyen hamar tisztázza magát a félrelépő. A tudatos titokban tartás nagyon bántó lehet a partner számára, akinek hazudtak.
  • Tudtak-e róla a barátok vagy a családtagok: Egyesek számára az, hogy a barátok és a család tud a hűtlenségről, olyasmi, amit nem tudnak feldolgozni. Annak, akit megcsaltak, ez nem a partnerébe, hanem más szeretteibe vetett bizalmát is alááshatja. Gyakran további stresszt és terhet ró a barátokra és a szerettekre, hogy vagy őszinték legyenek és felfedjék a magánjellegű információkat, vagy hagyják, hogy a megcsaló partner magától tisztázza magát.
  • Az újtól való félelem: Ez gyakori magyarázata annak is, hogy az emberek miért akadnak össze újra és újra az exeikkel. Miután valaki elnyerte a bizalmunkat, majd el is játszotta azt, nem szívesen kezdjük elölről a randizási folyamatot. Félünk az újabb sérüléstől, bizalmatlanok vagyunk, esetleg unjuk már az ismerkedős csevegéseket, így egyszerűbbnek tűnhet olyan ember mellett maradni, aki ismer minket, igényeinket és szükségleteinket.
Túlélheti-e a kapcsolat a hűtlenséget?

Túlélheti-e a kapcsolat a hűtlenséget?

Szembesülés a valósággal: a megcsalás hatásának elismerése

Félrelépés után az első és legfontosabb lépés az érzelmi háttér megvizsgálása, mindkét fél esetében. Meg kell adni mindenkinek a szükséges időt ahhoz, hogy gondolkodhasson, tisztázhassa önmagában érzéseit, feldolgozhassa a megélt traumát.

A hűtlen partnernek is végig kell futnia a szükséges köröket ahhoz, hogy a kapcsolat helyrehozatala sikeres legyen. Ráeszmélni, hogy megcsalta partnerét, sokkoló és zavaró lehet, intenzív bűntudatot és szégyenérzetet vált ki. Ez az a szakasz, amikor el kell fogadnia, hogy ő az egyedüli oka partnere fájdalmának és csalódottságának. A megcsalt partnerben olyan erős érzések keletkezhetnek, mint a düh, a szorongás, a depresszió, a sértettség és a zavarodottság, amelyek mind jogosak és várhatóak.

Ilyenkor jó elgondolkodnia az alábbi kérdéseken, és fontos, hogy végig őszintén válaszoljon ezekre:

  1. Késznek érzi-e magát arra, hogy felelősségre vonják tetteiért?
  2. Készen áll-e arra, hogy időt és energiát nem szentelve azon dolgozzon, hogy meggyógyítsa azt, ami a megcsalás következtében sérült?
  3. Érzi-e a késztetést, hogy újra megtegye?

Hogyan lehet minden újra a régi?

Bár minden kapcsolat más és más, a hűtlenségen való túllépés a partnerek közötti közös folyamat, amely időt és türelmet igényel. Fontos, hogy a partnerek őszinte, tiszteletteljes beszélgetéseket folytassanak arról, hogy miért történt a hűtlenség, hogyan éreznek ezzel kapcsolatban, és hogyan tudják a legjobban megelőzni a jövőben. Ehhez gyakran időre van szükség ahhoz, hogy az ember lehiggadjon és feldolgozza az érzelmeit, hogy racionálisabb perspektívából cselekedhessen.

  1. Beszéljünk arról, hogy miért történt

A nyitott, egészséges kommunikáció egy kapcsolatban különösen fontos a hűtlenségből való gyógyulás útján. Annak, akit megcsaltak, meg kell tudnia kérdezni, amit úgy érzi, hogy tudnia kell a továbblépéshez, ami fájdalmas információkat vagy részleteket tárhat fel. Másrészt a megcsalt személynek készen kell állnia arra, hogy olyan kérdéseket tegyenek fel neki, amelyekre kényelmetlen lehet válaszolni anélkül, hogy védekezni kezdene, vagy elzárkózna. A pároknak meg kell állapítaniuk, hogy ebben a beszélgetésben hasznos-e egy harmadik fél, például egy terapeuta vagy lelki vezető támogatása.

Néhány hasznos kérdés, amit feltehetünk a beszélgetés során:

  • Hogyan ismerkedtek meg ezzel a személlyel?
  • Hogyan érezte magát a félrelépés miatt?
  • Hogyan kezdődött a viszony és miért?
  • Tudtak erről mások is?
  • Tehettünk volna valamit a kapcsolatunkban, hogy elkerüljük a hűtlenséget?
  • Mennyi ideig tartott a viszony?
  • Szeretné, hogy működjön a kapcsolatunk?
  1. Legyünk őszinték

Az őszinteség kulcsfontosságú az egészséges kommunikációban, de kényelmetlen érzés lehet megosztani a viszony részleteit, vagy válaszolni a feltett kérdésekre. Kényelmetlen lehet megosztani a viszonyról szóló információkat, mert attól félünk, hogy megbántjuk a megcsalt partnert. Ugyanakkor az átláthatóság egészségesebb, világosabb elvárásokat és határokat teremt a kapcsolat előrehaladtával.

  1. Húzzuk újra a kapcsolat határait

A kapcsolatokban a határok megbeszélése kulcsfontosságú a hűtlenség utáni továbblépésben, mivel ez határozza meg és érvényesíti a pár elvárásait. A határok kijelölése segíthet a bizalom újjáépítésében is, de fontos, hogy biztosak legyünk abban, hogy egymást is felelősségre vonjuk.

  1. Legyünk hajlandóak elvégezni a munkát

Mindkét embernek el kell köteleznie magát arra, hogy elvégezze a munkát, amit a hűtlenség után el kell végezni. A munka részletei minden kapcsolatban eltérhetnek, de az egyértelmű, szilárd elkötelezettség a hűtlenség feldolgozására kihívást jelenthet az egyének számára. Győződjünk meg róla, hogy mindketten egyaránt elkötelezettek vagyunk a hűtlenségből való közös gyógyulás iránt.

  1. Beszéljünk felnőttek módjára, mert csak így juthatunk előbbre.

    Beszéljünk felnőttek módjára, mert csak így juthatunk előbbre.

    Tartsunk szünetet

Időnként az egyéneknek szükségük lehet egy kis szünetre a hűtlenség feldolgozásához és a gyógyuláshoz. Ez ijesztő folyamat lehet a kapcsolatban lévő mindkét egyén számára, mivel véglegesnek érezheti. A külön töltött idő azonban támogathatja a gyógyulási folyamatot azáltal, hogy teret engednek egymásnak az egyéni vagy kapcsolati nehézségek feldolgozására. A további hűtlenségek elkerülése érdekében általában hasznos, ha egy kapcsolatban konkrét végdátumot és szabályokat határozunk meg a szünetre vonatkozóan.

  1. Ne keressük a bosszút

A megcsalt személyt elsöprő érzelmek hullámai érhetik, beleértve a haragot is. Egyesek számára a bosszúvágy egyfajta módnak tűnhet arra, hogy feldolgozzák ezeket az érzéseket. A bosszúkeresés azonban nem ad teret a gyógyulásnak, és gyakran további bonyolult érzelmeket és következményeket okoz, különösen, ha a bosszúból elkövetett megcsalás mellett dönt.

  1. Legyünk empatikusak

Nehéz elgondolkodni és feltárni az okokat, hogy az emberek miért csalnak, ezért az érzelmek ítélkezésmentes feldolgozásához hasznos, ha empatikusan viszonyulunk magunkhoz és partnerünkhöz. Ha nyitott szemmel járunk, miközben újraépítjük a kapcsolatot, az tisztánlátást és támogatást nyújthat a továbblépéshez.

Mikor érdemes megfontolni a professzionális segítséget?

A hűtlenségből való gyógyulás és a megcsalásból való kilábalás folyamata nehezen járható, ezért fontos, hogy olyan szakemberekhez forduljunk, akik egészséges módon segíthetnek ebben. A házasság- és párterápia például segíthet a hűtlenség utáni felépülésben. Általában minél korábban keres a pár támogatást, annál nagyobb az esélye annak, hogy sikeresen újjáépítik a kapcsolatukat és együtt leküzdik a hűtlenséget.

Összegzés

A megcsalás általában megnehezíti a kapcsolatokat, még akkor is, ha az elején minden olajozottan működött. Bátor dolog őszintének lenni magunkkal és párunkkal, de ugyanakkor nehéz is. Megpróbálhatjuk megjavítani a kapcsolatot és újra elköteleződni egymást mellett. De ha úgy érezzük, hogy ez nem vezetne sehová és csak további fájdalmakat és bizonytalanságot szülne, akkor okosabb, ha véget vetünk a kapcsolatnak és továbblépünk. Bárhogy is legyen, a felelősségvállalás és az őszinteség a legjobb megoldás.

Forrás: choosing therapy, Fotó: Getty Images