Szépségápolási tabuk

2014. január 27.
Nem akarsz túlzottan paragép sem lenni, de szeretnéd elkerülni a szépségápolásban rejlő veszélyeket? Bertalan Viki sminkmester elárulja a legtutibb tippeket, amikkel távol tarthatod magad a bajtól!

Sziasztok!

Összeszedtem a legfontosabb higiéniás szabályokat, amikkel elkerülhetitek a fertőzéseket, és távol tarthatjátok a nem kívánt bacikat.

Következzenek az alapvető szépségápolási tabuk és tippek!

Ha csak lehet, ne engedjük a barátainknak, hogy használják a rúzsunkat, szempillaspirálunkat, és mi se kérjünk kölcsön. Ha nem is okoz tünetet, attól még lehet egy jó kis fertőzésünk.

Ugyanígy soha ne kenjünk semmit a szemünkre vagy a szánkra egy üzletben. Legfeljebb a kézfejünkön próbáljuk ki a termékeket.

Ha azt tapasztaljuk, hogy egy spiráltól, tustól, szemfestéktől, bepirosodik, duzzadt, gyulladt  lesz a szemünk, azonnal forduljunk orvoshoz, és amennyiben fertőzést állapít meg, bármennyire is fájdalmas, helyezzük a kukába az összes sminket, amit eddig rákentünk, ugyanis, ha tovább használjuk, folyamatosan újra fertőzzük! Kivéve a porállagú szemfestéket és az ecseteket, ezeket ugyanis lehet fertőtleníteni.

Alkohollal fertőtlenítsük néha a saját ecsetünket is otthon, és tisztítsuk ki a sminkes táskánkat.

Ha az ecsetet belemártjuk alkoholba az fertőtleníti, de szárítja, ezért utána bánjunk úgy az ecsetekkel, mint a saját hajunkkal, azaz mossuk ki samponnal és balzsamozzuk be. Szálirányban nyomkodjuk ki belőle a vizet, és úgy, összetapadva hagyjuk megszáradni. Így az ecset megtartja formáját és nem törjük össze a szálakat.

A sminkszivacsokból szinte lehetetlen baktériumok eltávolítása, ezért cseréljük gyakran.

Rúzsunkat és szemfestékeinket szintén lefújhatjuk alkohollal.

Majdnem minden sminknél érezhető, ha megszagoljuk, hogy megromlott-e. Általában avas szaga van. Ne használjunk lejárt terméket, és mindig vásároljunk üzletben, a kétes eredetű, nem bevizsgált áruk ugyanis komoly károkat okozhatnak, a látásunk pedig mindennél fontosabb!

A púderek, porfestékek szavatossága 2-3 év, az alapozó, szájfény, rúzs 12-18 hónapig tart ki, a szempillaspirál pedig 3 hónapig, ha nem nagyon használtuk, akkor is!

Soha ne emeld le másoknál a bőrvágó ollót, körömvágót, illetve reszelőt a polcról, és kezd el farigcsálni magad, hiszen ezek az eszközök már vérrel is érintkezhettek és itt már nem egy kis baci, hanem komoly betegség (hepatitis, Aids) is lehet a tét.