Megszületett Gustave H. illata

2014. április 24.
A valóságban is megszületett a The Grand Budapest Hotel egyik kultikus kelléke: elkészítették a L’Air de Panache parfümöt.

Megcsinálták, de úgy tűnik, mégsem lehet a miénk. Mindenki érezte, hogy Wes Anderson nagyszabású filmje, a The Grand Budapest Hotel egyik fontos kelléke hamarosan a parfümériák polcaira kell kerüljön. És valóban: a mozi világpremierje után néhány héttel elkészült a L’Air de Panache.

A film cselekménye egy képzeletbeli luxusszállodából indul, és a hotel sármos concierge-e, Gustave H. (Ralph Fiennes) ki sem mozdul a szobájából pár csepp L’Air de Panache nélkül. Később börtönbe is kerül, de ügyesen megszökik, és menekülés közben szemrehányást tesz szöktetőjének, amiért az nem hozott egy üveggel az illatszerből.

Ami tehát a filmvászon után megszületett a valóságban is, de annyira limitált szériában, hogy bárhol keressük az interneten, kereskedelmi forgalomban (talán csak egyelőre) egyáltalán nem találtuk. A hírek szerint a stáb tagjai kaptak belőle ajándékba.

A L’Air de Panache, a rendező és a párizsi Nose parfümház együttműködésének gyümölcse, a pacsuli, a bergamott, a mandarin és a zöldalma illatából építkezik. A békebeli grandhotelek hangulatáról és a filmről hosszú cikkben olvashatsz a Marie Claire áprilisi számában.