Frissítő tavaszi hajkúra

2014. április 26.
A tavaszi megújulásnál a hajszálainkról se feledkezzünk meg. Ápolhatjuk őket lágy balzsamokkal és kényeztető pakolásokkal, de az étrendünktől is függ, hogy hosszútávon gyönyörűek legyenek.

Halak és tengeri gyümölcsök
Szervezetünk alacsony nyomelem és ásványi anyag tartalma miatt fürtjeink hullani kezdhetnek, növekedésük pedig jelentősen lelassul. A halak és a tengeri gyümölcsök, – különösen a kagyló és az osztriga-, kitűnő cink és ásványi anyag források, melyek szerkezetjavító hatásáért, hajszálaink hálát fognak rebegni. A dolgos hétköznapokban nem mindig sikerül beillesztenünk az étrendünkbe, de egy könnyű vacsora vagy a hétvégi ínyenc fogások között találjunk nekik helyet.

Papaya, paprika, kelbimbó és paradicsom
Napi egy-két étkezésbe mindenképp illesszük bele ezeket a C-vitamin gazdag ételeket, mert hasznos segítői -többek között – a haj erősségét és szerkezetét őrző kollagénfehérjéknek. Egész évben kitűnő vitaminforrások, de ha épp nincs szezonjuk, akkor kiválthatjuk citrommal, naranccsal vagy grapefruittal.

Dió- és mogyoró félék
Az egészséges fejbőr és a hajhagymák egyik legjobb támogatói. A biotin, – vagy más néven H-vitamin -, a nemcsak fürtjeinkért felel, de részt vesz a szervezetünk szénhidrát, fehérje, aminosav és koleszterin anyagcseréjében is. Ropogtassunk el mindennap egy marékkal tízóraira és ez a tétel máris kipipálva.

Lencse
A leginkább újévi ételként népszerű lencse első osztályú fehérjeforrás, a szervezetnek nélkülözhetetlen vassal és cinkkel fűszerezve. Ezért hajszálaink érdekében, tavasszal gyakrabban iktassuk be az étrendünkbe. A  cink szabályozza többek között a haj növekedését befolyásoló a hormonokat, míg a vas meggátolja hajhullást.

Spenót
Vasban, folsavban, valamint vitaminokban és antioxidánsokban is gazdag. Ez a zöldség a nyerő kombináció, hiszen egyaránt tökéletes a hajunknak és a szervezetünknek is. Sokféle ételt készíthetünk belőle, egyik kedvencünk a bébi spenót saláta: kockázzunk fel két szem körtét, aprítsunk össze diót és keverjük össze a bébi spenóttal. A végén jöhet rá ízlés szerint fűszerolaj vagy görög joghurt, ami magas fehérje (kétszer annyi, mint más joghurtokban), B5- és D-vitamin tartalma miatt már önmagában serkenti a hajhagymákat és a hajnövekedését.

Homoktövis magolaj
Ez a béta-karotinban, C-vitaminban és omega 3, 6, 7 zsírsavakban gazdag olaj a tavaszi hajkúránk hasznos kiegészítője. Nemcsak új életre kelti fürtjeinket, de megőrzi bőrünk szépségét és erősíti az immunrendszert is.

Ligetszépe olaj
A hajszálak egyik legjobb, többszörösen telítetlen zsírsavakban és gamma-linolénsavban gazdag tápanyaga, mely nemcsak „koronánkért” felel, de bőrfiatalító és gyulladásgátló hatása miatt is említésre méltó.