Kevesebbet járnak fodrászhoz a budapesti nők

2014. augusztus 07.
A hiedelem szerint a július végi Mária Magdolna napján vágni kell a lányok hajából, hogy szép hosszúra nőjön. De hogyan ápolják a hajukat ma a nők? 50 ezer nő adatainak elemzése ad képet a magyar hajviseleti és hajápolási szokásokról.

A magyar nők többségének félhosszú a haja, amire alig tíz perce van reggelente, hogy rendbe tegye. Talán ezért is szeretnének praktikus, könnyen kezelhető frizurát, amelyért átlagosan két-három havonta járnak fodrászhoz – a fővárosban kicsit ritkábban. Többek között erre a következtetésre jutott a Lafferton Fodrászat a Facebook-oldalán 2012. és 2014. között összegyűlt 50 ezer magyar nő adatainak elemzésével.

Mi(lyen haj) kell a nőnek?

A megkérdezettek többsége (52 százalék) a praktikumot tartja szem előtt a frizuránál, hogy feltűnést keltsen, mindössze 5 százalékuknak fontos. A frizurával hangsúlyozni, kiegészíteni a megjelenést a válaszadók 43 százaléka szeretné. A legtöbbeknek (54 százalék) 5–10 perce van reggelente a frizurájára, de a nők közel negyedének (27 százalék) még ennyi sem: ők kevesebb, mint öt perc alatt szedik rendbe a hajukat. Emellett szép számmal vannak (19 százalék), akik tíz percnél több időt fordítanak reggelente a frizurájukra.

„Egy jó frizura nem igényel öt perc törődést sem reggelente. Csak meg kell fésülni, esetleg egy-két percet formázni. Ehhez azonban az adottságaink figyelembevételével kell megtalálni a hozzánk illő frizurát, ami kifejezi az egyéniségünket, és ezáltal magabiztossá tesz” – mondta Lafferton Annamária, a fodrászat névadó alapítója.

Meglepő: az átlagnál kevesebbet járnak fodrászhoz a budapesti nők

A válaszadók négy százaléka látogatja meg egy hónapban több alkalommal a fodrászt. Havonta egyszer a nők 23 százaléka jár fodrászhoz, Budapesten azonban ennél valamivel kevesebben (21 százalék).

A többség azonban (43 százalék) két-három havonta látogatja a fodrászt – Budapesten ez az arány 39 százalék.
Az eredmény nem lepte meg Lafferton Annamáriát, bár véleménye szerint ennél gyakrabban javasolt ellátogatni a fodrászhoz: „Rövid vagy félhosszú haj esetén legalább egy-másfél havonta javasolt egy kis igazítás, mert az visszaadja a frizura formáját, ami így könnyen kezelhető marad. Hosszú haj esetén két-három hónap is eltelhet a két vizit között. Ez alól kivétel, ha valakinek festett a haja, ekkor a haj növekedésének üteme szerint másfél-két havonta javasolt felkeresni a fodrászt“ – tanácsolja.