Szupernőket alkottak a KREA végzős sminkesei

2015. június 26.
A KREA Kortárs Művészeti Iskola divatsmink szakának végzős diákjai merész és játékos dívákat, vagy éppen határozott femme fatale-okat varázsoltak a modellekból sminkecseteikkel. A diákok felkészítőtanára, Tombor Sarolta most elárult nekünk néhány titkot ezekről a csodás, egyedi sminkekről.


Batai Gergő munkája

Egymásba olvadó papagájszínek a szemhéjon, vad, mélybordó ajkak, vagy játékos, retró hidegkék szemek – a szupernő, aki nem csak határozott és gyönyörű, de még ki tudja milyen képességekkel rendelkezik, mindenki számára mást jelent. A KREA végzős tehetségei minden évben egy záróvizsga keretei közt bizonyítják tudásukat, idén a diákok a jelenkor szupernőit alkották meg a sminkespaletták segítségével: „Mindenki különböző szuperképességekkel ruházta fel alkotását és sminkjével mesélte el azt. A legjobb sminkek és ötletek úgy születnek, ha van mögöttes tartalom.” – magyarázza Tombor Sarolta sminkmester, az iskola divatsmink szakának vezetőtanára, aki nem mellesleg a Lancome magyarországi nagykövete is. A kötött téma mellett persze a hallgatók figyelembe vették a legforróbb trendeket is, hiszen Sarolta szerint a divatsmink kurzuson elengedhetetlen, hogy a sminkek mindig a legfrissebb irányzatokat követve készülhessenek el. 


Demény Kinga munkája


Harmat Renáta munkája

Persze ezeket a pazar sminkeket alapos felkészülés előzte meg. „Először a technikai fejlődésre tesszük a hangsúlyt majd megtanítjuk a tanulókat koncepcióban gondolkodni és az összképre ügyelni. Azt a gondolkodásmódot, amit egész évben magukba szívnak az óráimon és az egyéb kiegészítő tanórákon, azt sűrítik össze a vizsgaprojektben. Praktikusan az utolsó egy hónap szól a vizsgamunka kidolgozásáról, amiben a segítségemmel építik fel a koncepciójukat mind technikailag mind stilisztikailag.” – árulta el Sarolta. 


Nagy Antónia munkája


Suri Zsófia munkája

És hogy mik a legfontosabb alapszabályok, amiket egy profi sminkesnek tudnia kell? Sarolta szerint ezt mindenkinek egyéni módon kell megtanulnia, de első az első mindenképpen az alapos szakmai tudás elsajátítása: „Hiszek a tudás közvetlen átadásában és minden egyes tanítványommal személyes kapcsolatom van, nagyon komolyan veszem a nevelésüket. Figyelem és segítem őket a saját hangjuk megtalálásában és stílusuk kibontakozásában. Fontos sminkes alapszabályként említhetem azért biztos technikai tudást, a magabiztos stílusismeretet és habár az ízlés nem tanulható de a szárnyaim alatt a sminkeseim látványos esztétikai fejlődésen mennek keresztül az egy év alatt. Igyekszem őket szakmailag és művészileg csiklandozni és példát mutatni a helyes viselkedésről és hozzáállásról, ami döntő tényező lehet abban, hogy elérjék a céljaikat.”