A nyári napsütés árnyoldala

2015. július 29.
Mert mindig csak a rosszat, ugye? Nem, de a nyári napsütés, legyen bármilyen csodálatos is, tényleg sok veszélyt rejt magában.

Valamiért még mindig nem vagyunk hajlandóak eléggé komolyan venni a napsugarak káros – bőrrákot is okozható – hatásait. Pedig a legfrissebb kutatások is egyre inkább aggasztó eredményeket mutatnak.Egy brit kutatócsoport májusban középkorú alanyok bőrsejtjeit vizsgálták, megállapítva, hogy a sejtek mintegy negyede szenvedett károsodást a napsütés következtében. Ez a fajta DNS-sérülés pedig akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

A Yale Egyetem professzora, Douglas E. Brash szintén a felhívta a figyelmet a fokozott fényvédelemre, és arra, hogy ne vegyük félvállról a napozás káros hatásait. „Különösen fontos, hogy odafigyeljünk a gyerekek védelmére!” – magyarázza Brash. A professzor szerint a legtöbb károsodás akkor történik a bőrsejtekben, – bármilyen igazságtalan legyen is ez – mikor eltöltünk egy csodás napot a tengerparton.

Bár a testünk alapvetően jól regenerálódik, időről-időre megesik, hogy a sejtciklusban hiba lép fel, és a károsodott sejtekből „klónozódva” rákos daganat jöhet létre.Sajnos azonban az emberek a fenyegető adatok ellenére sem veszik elég komolyan a fényvédelmet. Az Egyesült Államok egyik felmérése szerint, kevesebb, mint az emberek egyharmada használ rendszeresen naptejet, és sokan még mindig nincsenek tisztában a fényvédőkön található faktorszámok jelentésével – minél magasabb, annál nagyobb fokú a védelem. Persze nem elég megvenni a 30 faktoros naptejet, és aztán egy hanyag válrapaskolás után hátradőlni a parton.

Az emberek többsége ott rontja el a dolog, hogy nem megfelelő mennyiségű naptejet használ, és nem keni be magát újra eléggé gyakran. Mégis, a  legjobb amit tehetünk, ha inkább távol tartjuk magunkat a naptól, különösen a kritikus órákban. Sőt! A legfrisebb kutatások szerint a bőrsejtek károsodása még órákkal az ultraviola sugárzásnak való kitettség megszűnése után is megtörténhet. A sötétben az UV sugarak tovább pusztíthatják a bőrben lévő melanint.

Dr. Brash szerint a kéz, a karok, az arc és a fülek bőrfelülete van leginkább kitéve a káros sugárzásnak, hiszen ezeket többnyire ritkán takarjuk el ruhákkal a nyári melegben. Az unalomig ismételt, de mégsem eléggé a fejekbe vésett tanulság tehát, hogy fordítsunk figyelmet a megelőzésre és a megfelelő fényvédelemre, de ha csak lehet, inkább kerüljük a tűző napot!