A mediterrán étrend frissen tartja az agyat

2015. július 10.
Egy új tanulmány tanulsága szerint a zöldségekben, gyümölcsökben, olajos magvakban és halban gazdag mediterrán étrend hosszantartó frissességet és egészséget garantál agyunknak.

A tanulmányhoz 300 személyt kértek fel, hogy négy éven keresztül folytasson mediterrán étrendet, azaz cserélje le hűtője tartalmát egy dél-olasz nagypapa átlagos havi fogyasztására. Emellett 145 másik személyt arra kértek, hogy zsírszegény étrenden éljenek ezalatt az idő alatt. A mediterrán étrend lényege a sok friss tengeri finomság, a sok zöldség és gyümölcs, és a kevés hús és tejtermék fogyasztása.Van még egy csavar is! 155 személyt megkértek arra is, hogy heti egy liter extra szűz olívaolajjal spékeljék meg a diétát, míg 147 alanynak kiadták, hogy naponta 30 gram dióból, mogyoróból és mandulából álló magkeverekét is fogyasszanak. 

Négy év után összevetették az alanyok kognitív képességeit. (Az átlagéletkor egyébként 67 év volt.) Az eredmény pedig nem lesz meglepő: a mediterrán étrendet követőek agyi teljesítménye javult, míg a zsírszegény diétát követőké romlott. A tudósok szerint ebben jelentős szerepe lehet az olívaolajnak és a magoknak is. Azok, akik az extra magokat ették, jobb eredményeket mutattak a memóriateszteken, azok pedig akik a plusz adag extra olívaolajat fogyasztották, jobban teljesítettek a figyelemmel és döntéshelyzetekkel kapcsolatos feladatokban. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a túlságosan zsírszegény élet nem mindig jó. Hiszen zsírra szükség van, csak nem mindegy milyenre. A kutatást vezető tudósok szerint – mint általában – a lényeg most is a mértékletességben és az alapanyagok megválogatásában rejlik. 

Szóval ha már nem vagyunk olyan szerencsések, hogy egy napsütéses, tengerparti házikó verandáján együk a frissen kifogott halakat az olívaolajjal öntözött, mandulával megszórt salátánk kíséretében, mindenképpen próbáljuk ezeket a táplálékokat beilleszteni az étrendünkbe.