Természetes fogfehérítés – legendák és tévhitek

2015. augusztus 25.
Ki ne vágyna ragyogó mosolyra drága és fájdalmas beavatkozások nélkül, pláne, ha természetes módszerekkel is elérhető a hollywoodi fehérség! De vajon tényleg elérhető? Fogfehérítő eper, Gwyneth Paltrow-féle olajos öblögetés és kurkumából készített paszta – lássuk a házi, természetes fogfehérítő módszereket.

Eper

Állítólag, ha rendre összezúzunk némi epret és fogkefénket belemártva megdörzsöljük vele fogainkat, azok akár két hét múlva fehérebbek lehetnek.

Mit mond a fogorvos: Az eper citromsavat tartalmaz, ami felpuhíthatja a fog felszínét, ugyanakkor megtalálható benne a sokkal gyengédebb almasav is – minél érettebb az eper, annál több. Szóval, ha jó érett eperrel próbáljuk ki a dolgot, az olyan lehet, mint egy bőrradír a fogaknak: eltávolíthat némi felszíni szennyeződést, bár az almasav nem pusztítja el véglegesen ezeket a molekulákat. Mindazonáltal – fogmosás mellett –jó természetes fehérítő módszer lehet. 

Kurkuma

Azt mondják, ha nagyjából fél teáskanál kurkumát néhány csepp vízzel összekeverünk, olyan pasztát kapunk, ami kiválóan tisztítja a fogakat.

Mit mond a fogorvos: Szemléletes fogápolási alapszabály, hogy ami foltot hagy egy fehér pólón, az foltot hagy a fogakon is. És akkor most gondoljunk a mindent napsárgára színező kurkumára. A kurkuma nemhogy egyáltalán nem tisztítja, vagy fehéríti a fogakat, de az erős fűszer kimondottan okozhat is elszíneződéseket. Inkább kövessük az ösztöneinket, és ne borítsuk aranyszínű pasztába fogsorunkat. 

Banánhéj

A banánhéjról azt állítják, hogy a belső felét fogunkhoz dörzsölve fehérítő hatást érhetünk el vele.

Mit mond a fogorvos: És valóban. A banánban rengeteg a kálium, és magnézium, ezért a finom dörzsölés tényleg segíthet a fogak fehérítésében. De ne felejtsük, hogy ez csak felületi kezelés, a banánhéj nem tisztítja meg a fogakat a mélyebb szennyeződésektől.

Kókuszolaj

A Gywneth Paltrow által újjáélesztett ősi, ajurvédikus módszer lényege, hogy a szájban öblögetett olaj összegyűjti a fogakról a baktériumokat és szennyeződéseket, így varázsolva fehérebb, egészségesek mosolyt.

Mit mond a fogorvos: Nincs orvosi bizonyíték, hogy ez a módszer működne. Bár lehetséges, hogy az öblögetés eltávolíthat néhány baktériumot a szájüregből, semmi nem garantálja, hogy ettől ragyogóbb is lehet a fogsorunk.

Citrom

Régi praktika, hogy egy gerezd citrom fogakhoz dörzsölésével próbáljuk fehéríteni a fogakat, de akadnak, akik a reggeli citromleves öblögetésre esküsznek.

Mit mond a fogorvos: A citromlének nagyon magas a savtartalma, ezért könnyedén felpuhíthatja a zománcot, és tönkreteheti a fogakat. A citrom savassága nem fehéríti, hanem egyenesen felemészti a fogakat, nagyjából olyan, mintha cukros, savas üdítőkkel öblögetnénk.