Natúr vagy kézműves? Szappan, és minden, ami mögötte van

2015. október 21.
A tusfürdők kora lejárt, már a drogériák polcait is meghódították a magukat natúr, természetes tisztálkodó szernek, esetleg kézműves terméknek kikiáltott, különféle illatú szappanok. A szappangyártás reneszánszát éli, de a vásárló számára mégis nehéz választani a rengetegféle szappan közül. Kolonics Mariann és Ildikó, a Napvirág dermokozmetikumokat gyártó manufaktúra vezetői segítenek eligazodni a natúrkozmetikumok dzsungelében.

Határérték felett vagy alatt

Ma már egyre többen döbbennek rá arra, mennyi mérget és vegyi anyagot viszünk be a szervezetünkbe nem csupán az élelmiszerekkel, de a tisztító és ápoló szereinkkel egyaránt. A bőrön keresztül közvetlenül a véráramba jutnak a felszívódott anyagok, így akár gondoskodhatnak az egészségünkről, de akár a kárunkra is lehetnek, mérgezhetnek minket. Mindez rávilágít arra, hogy egyáltalán nem mindegy, mit viszünk fel a bőrünkre. „Családunk egészsége érdekében kezdtünk bele először a natúr szappanok gyártásába, de utána már nem volt megállás. A mosószappan, a különböző illatú testvajak, a fürdősók nem csak palettánkat színesítik, de készíteni is nagyon szeretem ezeket. A csomagolásban is megjelenő, a részletekben megbújó diszkrét luxus az, amit a minőség után a legtöbb nő értékel a szappanjainkban” – avat be Kolonics Mariann, a kis óbudai szappan-manufaktúra, a Napvirág dermokozmetikumok vezetője.

„Rájöttünk, hogy nem elég az étkezés szintjén változtatnunk, de le kell cserélnünk a mosó- és tisztálkodó szereinket, csak úgy mint a kozmetikumainkat is egészségesre, ami egyenlő azzal, hogy azok mentesek a vegyszerektől, a szintetikus illat- és színezőanyagoktól illetve a kőolajszármazékoktól. Hiszen hiába tartalmaz egy tusfürdő éppen a határérték alatt egy bizonyos vegyi anyagot, – mint például a köztudottan rákot okozó, habzásért felelős SLS-t (sodium lauryl sufat) -, ha ugyanazt az anyagot napi szinten magunkhoz vesszük akár többször is, akkor azok összeadódnak, gondoljunk csak a kéz-vagy a fogmosásra. Nem kell matematikusnak lenni, ahhoz, hogy megértsük, az eredményként kijött érték jóval a megengedett mennyiség felett van” –veszi át a szót Kolonics Ildikó, aki az alapanyagok beszerzésével is foglalkozik a manufaktúrában.

Minőségben nincs alku

Gombamód szaporodnak a natúrkozmetikumokat gyártó vállalkozások. Mégsem lehet egy termékben vakon megbízni, csak azért, mert a bio, öko, vagy a natúr szó szerepel a csomagoláson. Az EU-ban azt is natúrkozmetikumnak lehet nevezni, melyben 10%-nál kevesebb a nem természetes, tehát akár szintetikus anyag! Sajnos ezt a vásárlók nem is sejtik. Jóhiszeműen megvásárolják a natúrkozmetikumnak mondott terméket, miközben az összetevők között parfüm, esetleg finomított ásványi olajat is találhatunk, igaz, 10% alatt. Tehát jó lenne, ha a tudatos vásárlók azt is tudnák, hogy vannak a natúrkozmetikumok, és vannak a törvény által még natúrnak mondható kozmetikumok. „Sokan nem is sejtik, mekkora különbségek vannak az alapanyagok minőségében, hiszen ma már kókuszzsírból, és a különféle növényi olajokból, amilyen az olíva is többféle kapható. A hidrogénezett, finomított, ezáltal tovább eltartható változat jóval olcsóbb, de minőségben silányabb, hiszen ellentétben a hidegsajtolással kinyert, ellenőrzött forrásból származó olajokkal szemben ezekben már nem találhatóak meg a hőre, és vegyi anyagokra érzékeny vitaminok, polifenolok, és egyéb természetes összetevők.” – mondja Ildikó. Éppen ezért, a szappanba használt olíva is lehet extra szűz, vagy egy negyedrangú olajbogyópogácsából sajtolt pomace. Az alapanyagtól függ a szappan és az egyéb kozmetikumok állaga, minősége, ápoló hatása. „Mariannal elhatároztuk, hogy nem adjuk alább, számunkra nincs alku a minőség terén. Csak prémium kategóriás, tiszta, kezeletlen alapanyagokkal dolgozunk. Megvalósítjuk az egyéni álmokat, de minden alkalomra találnak megfelelő szappant náluk, legyen az születésnap, esküvő, karácsony, kisbaba érkezése, céges rendezvények, sőt, saját logóval ellátott reprezentációs ajándék szappanok, fürdősók elkészítését is vállaljuk. mindezt úgy, hogy arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy még az olyan kis mennyiségben használt összetevőkből, mint az illóolajok, csakis ellenőrzött forrásból származó, hígítatlan, terápiás hatásúakat válasszunk. Hiszen nincsen értelme olyan natúr kozmetikumot előállítani, amiben tartósító, vagy szintetikus, esetleg higított illóolaj található, mert akkor magunkat csapnánk be. Nem beszélve arról, hogy egy instabil olajjal higított illóolaj akár a szappan avasodását is okozhatja. – mondja Mariann.

Illóolaj vagy illatolaj?

A szappan alapanyaga és annak tisztasága tehát kulcsfontosságú a természetes szappanok öntése során. Ehhez még hozzáadódnak a különböző illat- és színező anyagok, melyekre szintén érdemes odafigyelni. „A szappanjainkban mi csak és kizárólag a természetben is előforduló anyagokat használunk, pirospaprika port, frissen facsart narancslét, agyagokat, vagy olyan festő növényeket mint a festőbuzér (Rubiae tinctorum), az anatto (Bixa orellana) vagy a spirulina, melyekkel piros, sárga vagy zöld árnyalatokat lehet keverni.” – mondja Mariann. A szappan alapvetően egy tisztálkodó szer, nem pedig illatszer. Arra ott vannak a parfümök és a dezodorok. Mégis bárki, aki a kezébe vesz egy szappant, az első dolga, hogy megszagolja. Pedig a szappankészítés során a lúg maró hatása nem kíméli az illóolajokat sem, szétroncsolja az esszenciális olajok illatmolekuláit. Éppen ezért a már messziről illatozó, vásárokon kapható szappanok esetében közel sem természetes illóolajokat alkalmaznak, hanem a lúg maró hatásának ellenállóbb illatolajokat, melyek azonban szintetikumok. Ezért fordulhat elő az, hogy gyöngyvirág, ibolya, eper vagy barack illatú szappanokat is lehet kapni. Ne dőljünk azonban be a kézműves, natúr kozmetikum címkének ebben az esetben, hiszen eper, barack, ibolya vagy gyöngyvirág illóolaj egyszerűen nem létezik. „Ez utóbbiak esetében a virágok ugyanis olyan törékenyek, hogy képtelenség belőlük kinyerni vízgőz desztillációval vagy más eljárással az illatot. Kizárólag ibolya abszolút létezik, melyet egyrészről nem is a virágból, hanem a levelekből vonnak ki alkoholos kivonással, és kicsit sem „klasszikus” ibolya az illata, inkább egy fás, dudvás, földes illatot kell elképzelni, másrészről pedig olyan drága, hogy a szappanban érezhető mennyiség egy vagyonba kerülne.” –meséli mosolyogva Mariann. „Számunkra fontos, hogy a szappanjainkban igazi illóolajat használjunk, mely magas minőségű, hígítatlan, hamisítatlan és 100%-ban természetes. Ezekből egyébként kevesebb is elég. Egyszerűen csak így van értelme. Nincs baj az illatolajjal, csupán annyi, hogy nem szabad a vásárlókat félretájékoztatni. Lehet egy szappan kézműves, hiszen nem futószalagon készül, de 100%-ig természetes nem, ha illatolajat tartalmaz. Éppen ezért fontos, hogy a vásárlók tisztában legyenek azzal, mit vesznek.” –hangsúlyozza Kolonics Ildikó. Akár illóolajról, színezékekről, akár a csomagolásról, a finom részletekről van szó, a napvirág szappanok a diszkrét luxust képviselik. Szappant készíteni művészet. Ha jó minőségű alapanyagokat használtak hozzá, az profizmus, ha lélek és szív van benne, az mestermű. A napvirág szappan ilyen.